Pont annyi, amennyit beleteszel.Loading


2. Tégy a karrieredért!

Miután egy kicsit megismerkedtél a jeleneddel és a jövőddel, lassan körvonalazódik benned egy kép, hogy milyen lehetőségeid vannak, biztosan felmerült benned, hogy mit tehetsz most a karrieredért. Ebben szeretnénk neked segíteni, összegyűjtve azokat a témákat, amelyek a leggyakrabban foglalkoztatják ilyenkor a hallgatókat. Mielőtt elmerülnénk ezek részletes ismertetésében, emlékeztetünk rá, hogy a legfontosabb a törekvés. Törekedj rá, hogy javíts a helyzeteden, hogy tudatosan képezd magad! Ha pedig bármikor úgy érzed, hogy elakadtál, merj segítséget kérni! Rengetegen lehetnek segítségedre: szüleid, barátaid, karrieriroda, pszichológus, instruktoraid, HÖK-ösök, tanáraid, önmagad, de igazából bárki, akit megkérsz. A lényeg, hogy foglalkozz a jövőddel!

2.1. Pályaorientáció

Az egészségügy szerteágazósága miatt valószínűleg nem a középiskoládban hoztad meg a döntést, hogy pontosan mivel fogsz foglalkozni, ha „nagy leszel”. A diplomád birtokában számtalan képzés felé indulhatsz tovább (lásd 1.2. fejezet). Még nehezebb eldönteni, hogy melyik szakterületen szeretnél majd dolgozni mint orvos (pl. gyermekgyógyász, sebész, háziorvos), mint gyógytornász (pl. gyermekekkel, „hemisekkel”, mozgásszervi bajokkal, wellnesszel), mint gyógyszerész (pl. iparban, a tára mögött, kórházban), vagy mint bármelyik másik hivatás képviselője. Érdemes még a diplomaszerzés előtt foglalkoznod ezekkel a kérdésekkel, hogy a szakosodás elkezdésekor jó döntést hozhass.

A döntéshozatal 4+1 szakasza

A probléma felismerése (1), információgyűjtés (2), érvek-ellenérvek számbavétele (3), a döntés meghozatala (4), a döntés sikerességének ellenőrzése, újbóli döntés (+1). Ezen szakaszok alapján vegyük sorra a teendőidet pályaorientációs szempontból:

A probléma felismerése

Jó hírünk van, ezen a szakaszon valószínűleg már túl is vagy, hiszen a kezedben szorongatod ezt a kiadványt.  Ennél a résznél inkább az a kérdéses, hogy mikor érzed már égető problémának, hogy 24-szer kell azt válaszolnod a rokonoknak, hogy „még nem tudom, ami majd megtetszik”. Általában a 3-4. év környékén kezdi el komolyan foglalkoztatni a hallgatókat, hogy milyen szakirányt válasszanak.

Információgyűjtés

Ahhoz, hogy tudatosan választhass, szükséged van bizonyos ismeretekre. Mit kezdhetek a diplomámmal? Milyen szakirányok vannak egyáltalán? Mi jellemző az egyes hivatásokra? Mennyit lehet keresni velük? Mennyit kell dolgozni? Jut-e idő a családra? Hány helyet írnak ki ezen a területen évente? Van-e esélyem bekerülni az adott helyre? Ilyen és ehhez hasonló kérdések egész sora merülhet fel benned. Ezekre a kérdésekre idősebb hallgatótársaidtól, a szakmában lévő ismerőseidtől, családodtól, tanáraidtól, esetleg szakmai szervezetektől kaphatsz választ, de utánanézhetsz az Interneten is, vagy felkeresheted a karon működő karrierirodát is információkért. Azonban a leghelyesebb módja a válaszok megkeresésének a saját tapasztalataidnak, élményeidnek átgondolása és egy kis önismeret lehet (lásd 2.2. fejezet). Miközben információkat igyekszel magadba szívni, ne felejts el magadra is figyelni, hogy állsz Te az adott területtel.

Érvek-ellenérvek

Ha felvértezted magad információkkal, akkor itt az ideje ezeket a saját, szubjektív megítélésed szerint osztályozni és ez alapján felállítani egy sorrendet az általad választandó területek között. Erre használhatod az érvek-ellenérvek összegyűjtésének technikáját. Majd tovább szűkítheted a kört, például a kizárásos módszerrel (lásd 3.2. fejezet). Ennél a pontnál is kérhetsz segítséget, mert ismerőseid, vagy tapasztaltabb szakemberek esetleg más megvilágításba tudják helyezni az információidat.

A döntés meghozatala

Ennél a pontnál azonban egyedül maradsz a problémáddal. A döntést Neked kell meghoznod, és a felelősségét is Te viseled. Vannak algoritmusok, amelyek talán megkönnyíthetik a döntésedet, de ezek sem dobják ki a tuti megoldást (egy ilyent szeretnénk bemutatni neked az álláskeresés kapcsán a 3.2. fejezetben, álláskeresés témában).

Talán annyit tehet még egy „füzetbe zárt” karriertanácsadó a döntési folyamatod legvégén, hogy megkérdezi: Tényleg ezt akarod csinálni? Te döntöttél? Igen? Akkor rajta! Csináld!

Ellenőrzés, újragondolás

Szinte nem létezik olyan, hogy végleges döntés. Mindig van visszaút, vagy oldalirányú mozgás, ha kiderül, hogy nem a legjobb döntést hoztad. Próbálkozhatsz a helyzet újragondolásával, némi tapasztalatszerzés után okosabb döntés meghozatalával – persze érdemes elsőre jól csinálni az ilyesmit, és akkor sok fáradtságtól kíméled meg magad.

Ha bárhol elakadsz, keresd bátran a KarrierKözpontot!

Olvasd tovább!

  • Az előző rész:

1.2. Egyetem utáni képzések

  • A Következő rész:

2.2. Önismeret


QR Code
QR Code 2.	Tégy a karrieredért! (generated for current page)