Pont annyi, amennyit beleteszel.Loading


1.2. Egyetem utáni képzések

Miután befejezted 4-6 éves képzésedet és megszerezted a diplomádat, még nem dőlhetsz hátra elégedetten. Egész nagy eséllyel valamilyen következő képzési vagy tanulási folyamatba kerülsz. Ebben a részben ezeket a lehetőségeket fogjuk áttekinteni.

Rezidensképzés/szakorvosképzés

Az ÁOK, FOK, GyTK hallgatókat érint(he)ti. Orvosként önállóan csak szakorvosi vagy háziorvosi minősítéssel dolgozhatsz. A képzés két rezidens (vagy központi gyakornoki) évből és pár szakorvosjelölti évből áll. Vannak olyan szakmák, ahol további éveket kell „képződnöd” a ráépített szak megszerzésért. Az első két évben körforgó rendszerben dolgozol és jársz az egyetemi központi kurzusokra, míg a szakorvosi évek alatt a saját kórházadban gyűjtesz tapasztalatot, és készülsz a szakvizsgára. A sikeres szakvizsga után mint szakorvos dolgozol tovább.

Fogorvosként is több szakterület közül választhatsz, de fontos különbség az általános orvosokhoz képest az államilag finanszírozott helyek limitált száma, és hogy nincs akkora kényszer a fogszakorvos minősítés megszerzésére, mint az orvosoknál.

Gyógyszerészként ez a kényszer még kisebb. A szakgyógyszerészi minősítés feltétel, vagy előny lehet egyes munkahelyekre (pl. egyetem), de az állások nagy részének betöltéséhez nincs rá szükséged.

Egyetemünk mesterképzései

Egyre több mesterképzés (MSc) indul egyetemünkön is. Elsősorban az ETK és TF karok indítanak ilyen képzéseket, de az EKK-nak is van ilyen képzése (lásd később). Az ETK-n 3 szakon folytathatod tanulmányaidat mester szinten: táplálkozástudományi mesterképzési szakon, fizioterápia és ápolás mesterképzési szakon. Ezen kívül további előkészületi fázisban tartó mesterképzési szak a kórházi higiéné és egészségügyi szervezés. A TF-en választhatsz a humánkineziológia, a szakedző, a rekreáció, a sportmenedzser és a tanár-egészségfejlesztő mesterképzési szakok közül.

Doktori Iskola (PhD)

Az Egyetemünk által kínált legnagyobb továbbtanulási rendszer a PhD címet adó Doktori Iskola. A 2003-ban indult, és azóta töretlenül fejlődő doktori képzés Magyarország egyik legnevesebb kutató/tudós képzője. Persze egyáltalán nem csak akkor hasznos a PhD fokozat, ha kutatóként szeretnél elhelyezkedni, nagyon gyakran feltétel, vagy döntő előny bizonyos vezető vagy oktató pozíciók betöltéséhez. Hosszú távú elhelyezkedésed Egyetemünk valamelyik klinikáján nehezen képzelhető el PhD cím nélkül. A PhD fokozat bizonyítéka annak, hogy képes vagy az önálló tudományos munkára, tehát ez a belépőd a komolyabb tudományos életbe. Az egészségügyi intézményeknek/kórházaknak pedig egyre fontosabbá válik, hogy tudományos munkát vállaljanak, ezzel is javítva megítélésüket. Ezért a PhD fokozat megszerzésére fordított 3-5 év többszörösen megtérülhet. Az Egyetem 8 doktori iskolájában mindenki találhat számára megfelelő témát (molekuláris orvostudomány, klinikai orvostudomány, fogorvosi tudományok, gyógyszerészet, egészségtudomány, sporttudomány). A képzést lehet költségtérítéses vagy államilag finanszírozott rendszerben végezni, ez utóbbiba azonban nehéz korábbi TDK munka nélkül bekerülni.

Továbbiak: http://phd.sote.hu/

Egészségügyi menedzser

Ez Egyetemünk EKK karának mesterképzése. Mind jogi, mind közgazdasági, rendszerelméleti problémákat tárgyal. Mára önálló szakterületnek minősül. Elsősorban a kórház/intézményvezetési ambíciókkal bíróknak javasolt kétéves képzés.

Tanfolyamok, terápiák és kurzusok

Ezek az oklevelet, diplomát vagy bizonyítványt adó képzések elsősorban az ETK hallgatóknak fontosak, de TF hallgatók is találkozhatnak velük. Ezek a képesítések jelentősen erősíthetik a szakmai önéletrajzodat, olyan tudást sajátíthatsz el általuk, amivel keresett szakemberré válhatsz, és a jövedelmedet is lényegesen feltornászhatod a segítségükkel. Sajnos, ezek mind költségtérítéses tanfolyamok, ráadásul egy képesítést nemcsak egy iskola oktat, hanem több képzőhely is, gyakran teljesen eltérő minőségben és akkreditációval. Mindenképp tájékozódj, mielőtt nekivágsz egynek!

Jogi szakokleveles képzés

Több jogi egyetem hirdet kétéves szakokleveles képzést. Nem egyenértékű a diplomás jogásszal, de ha jogi tájékozottságra szeretnél szert tenni, vagy az egészségügyi intézményednek jönne kapóra egy jogban alapszinten jártas egészségügyi szakember, akkor erre a képzésre van szükséged. Ha viszont kimondottan egészségügyi joggal szeretnél foglalkozni, akkor el kell végezned a jogi egyetemet.

Orvos-közgazdász, gyógyszerész-közgazdász

Hasonló a helyzet, mint a jogi képzésnél, azonban fontos leszögezni, hogy a közgazdászvilágban kevésbé merevek a kompetenciahatárok, mint a jog esetében. Mind saját vállalkozásodnál, mind az intézményed működésénél roppant hasznosnak bizonyuló kétéves képzés.

Egészségügyi mérnök

Az orvos, fogorvos, gyógyszerész végzettségűek számára elérhető egészségügyi mérnök diploma. Kétéves mesterképzésnek minősül. Elsősorban egészségügyi protézisek, segédeszközök, gépek tervezésénél hasznos, de számtalan más területen is előnyt jelent. Jelenleg csak a BME Villanykar indít ilyen képzést. Ha ezt elvégzed, biztosan nem maradsz munka nélkül.

Olvasd tovább!

  • Az előző rész:

3.7. Alumni


QR Code
QR Code 1.2.	 Egyetem utáni képzések (generated for current page)