Pont annyi, amennyit beleteszel.Loading


2.2. Önismeret

A döntéshez szükséges információszerzés egy lényeges pontja önmagad megismerése, az önismeret. Az önismeret félelmetes, összetett dolognak tűnik, valami misztikus sík, amit valakik valahol nagyon tudnak, és nekünk is „olyanná” kellene válnunk. Megnyugtatunk, mindenkinek van önismerete, sőt a nap minden percében használja is. Mindig, amikor arra gondolsz, hogy valamit el kell végezned, vagy szeretnél valamit, esetleg szorongsz, félsz valamitől, akkor az önismereted alapján osztályozod, tervezed a dolgaidat. Érdemes azonban egy kicsit foglalkoznod az önismerettel, hogy ez a folyamat tudatosabb, jobb hatásfokú legyen, és kevesebb meglepetés érjen a karriertervezésed kapcsán. Ha tisztában vagy a képességeiddel, vágyaiddal, akkor ezeket figyelembe véve tervezheted a pályádat, így kevesebb frusztrációval és elégedetlenséggel kell szembenézned a későbbiek során.

Az önismeret a szó köznapi értelmében az önmagunkról való tudást jelöli, azt, hogy ismerjük képességeinket, adottságainkat, vágyainkat, céljainkat, tudatában vagyunk személyiségünk pozitívumainak, de korlátainak, hiányosságainak is. Az énképnek két elemével kell tisztában lenni:

  • Aktuális énkép – „Én” (azok a tulajdonságok, amelyekkel éppen jellemezzük magunkat).
  • Ideális énkép – „SzuperÉn” (tulajdonságok, melyeket birtokolni szeretnénk, vagy birtokolnunk kell).

Az ideális énkép egyfajta vezérfonálként működik életünkben, meghatározza a céljainkat, vágyainkat, ezáltal motivációs szerepe van: törekszünk az ideális énképben kialakult célok megvalósítására és az esetlegesen ezekből fakadó félelmek elkerülésére. Ennek az énképnek tükrében tudjuk megítélni az aktuális énképünket, vagyis magunkat.

Önismeret és munkavállalás

Ahhoz, hogy a munkavállalás terén jó döntéseket hozhass, fontos, hogy tisztázd és pontosítsd az énképeidet. Az aktuális énképed számtalan kérdésre adhat választ a képességeid terén. Ez határozza meg, hogy mennyit vállalsz. Ha alulértékeled a képességeidet, akkor kevesebbet hozol ki magadból, és a későbbiekben az elszalasztott lehetőségek bánthatnak. Ha viszont felülértékeled a képességeidet, akkor frusztrációt okozhat, ha nem tudod teljesíteni az elvállalt feladatokat. Az ideális énképed a törekvéseidről, vágyaidról árulhat el sokat, ez alapján tűzhetsz ki szakmai célokat. Az énképeid megismeréséhez elsősorban figyelned kell. Figyelned kell magadra, a reakcióidra különféle munkahelyzetek során, figyelned mások visszajelzéseire a munkád kapcsán. Ezt a figyelmet érdemes gyakorolni, mert nem is olyan egyszerű az önfigyelemre időt fordítani egy feladat végrehajtása közben. Segíthet, ha a munkafolyamat végén, nyugodt környezetben szánsz egy kis időt visszaemlékezésre és felidézésre.

Segítheti önmagad megismerését, ha megpróbálsz választ találni a következő kérdésekre:

  • Milyen erőforrásaid vannak?

Ide tartoznak mindazok a dolgok, amelyekből erőt, energiát merítesz, akár fizikai, akár szellemi, akár lelki értelemben véve – képességek, készségek, kompetenciák, tudások, jártasságok, de külső erőforrások is, mint lehetőségek, amelyek körülvesznek. Állj meg itt egy pillanatra, és próbáld meg összegyűjteni, hogy az életedben mi minden jelent számodra erőforrást! Majd másodikként azon gondolkozz el, hogy jól tudsz-e gazdálkodni ezekkel az erőforrásaiddal? Önismereti szempontból nagyon fontos, hogy ráébredj, mi jelent számodra leginkább feltöltődést. Igyekezz erre időnként lehetőséget biztosítani önmagadnak.

  • Mire van időd és mire nincs?

Az idővel való gazdálkodásod fejlesztése szintén hasznos. Ennek első lépése, hogy megismerd a saját időgazdálkodásodat. Vizsgáld meg, hogy ha elcsúszol valamivel, mi volt a csúszás oka, mivel lehetett volna ezt a helyzetet elkerülni! Egy egyszerű gyakorlattal szeretnénk segítséget nyújtani a feladataid, teendőid szerkezetének feltérképezésére. Rajzold fel magadnak a következő táblázatot:

Sürgős Nem sürgős
Fontos
Nem fontos

Nézzük meg részletesebben a táblázat rekeszeit:

Sürgős és fontos Ezt a részt kell talán a legkevésbé magyarázni. Ide olyan dolgok kerültek, amiket mielőbb el kell végezni. Számodra is fontosak, és valószínűleg egyéb kényszerítő tényezők is ezek elvégzését kívánják meg tőled.

Nem sürgős és nem fontos A másik egyszerűen tárgyalható rész. Ez a spam, a szemét. Ezt egyszerűen ki lehet önteni. Számodra sem fontosak, és nem is kényszerít rá semmi. Rengeteg ilyen feladat van. Lehet, hogy egy későbbi élethelyzetben az itt szereplő dolgok más rekeszbe kerülnek, és akkor foglalkozni kell velük.

Sürgős, de nem fontos Az itt szereplő dolgok, amik hátráltatnak téged. Ezektől kellene megszabadulnod, ezeket kellene delegálni másnak, vagy máshova. A hatékony időgazdálkodás érdekében arra kell figyelned, hogy minél kevesebb dolog kerüljön ebbe a rekeszbe.

Nem sürgős, de fontos Ebben a rekeszben vagy Te benne. Ezek a számodra fontos dolgok, amelyekre szeretnél időt szakítani. Általában azonban valami mindig háttérbe szorítja őket. Ha az itt szereplőkre sosem tudsz időt fordítani, akkor ez az állapot frusztrációhoz és motiváltságvesztéshez vezethet. Itt jelenik meg valamilyen formában az ideális énképed is.

  • Mi érdekel? Mi lelkesít? Mi jelent kihívást?

Álmaink és vágyaink, nagyon fontos mozgatórugói életünknek. És bármennyire furcsa is leírni a „legmerészebb álmainkat”, már ezek tudatosítása is egy lépéssel közelebb visz a megvalósításhoz. Gyakorlatként ragadj tehát papírt és tollat, s írd le a lehető legrészletesebben, hogy telne egy napod/heted/hónapod, ha minden időd szabadidő volna! Így szem előtt tarthatod, hogy mindig teremts magadnak lehetőséget legalább egy-egy tevékenységre ezek közül az „álomelfoglaltságok” közül. A kihívások, amelyeket önmagad elé állítasz, szintén nagy motiváló erővel bírhatnak. Persze ezen a téren sem vagyunk egyformák, van, akit zavarnak az ilyen elvárások. Így van ez az időkorlátokkal is: valaki számára hihetetlen hajtóerőt jelent a saját magától, vagy másoktól kapott határidő, másokat ez inkább zavar.

Reményeink szerint sikerült valami kis ízelítőt adni az önismeretről, bemutatni annak fontosságát és elültetni a gondolatot a fejedben, hogy időnként figyelj magadra. Az önismeret sohasem befejezett, mindig van tovább az önmagunk megismerésében. Ha felkeltettük az érdeklődésedet, és szeretnél többet olvasni a témában, akkor ajánljuk az Ember! Tervezz! kiadványt, ami honlapunkról is letölthető: http://karrieriroda.net

Az önismeret új dimenzióit nyithatják meg a különböző önismereti képzések, foglalkozások is. Ezekből számtalan indul gyakran csillagászati összegekért, ezért szeretnénk ajánlani egy-két olyan képzést és kurzust, aminek van önismereti profilja is, és más hasznos dolgot is elsajátíthatsz.

A NET KarrierIroda szervezésében indul a HuMánia Pályaszocializációs Műhely és a stresszkezelő kurzus, valamint ajánljuk az Instruktor Öntevékeny Csoport képzését is, ahol elsősorban gyakorlati önismerettel találkozhatsz.

Olvasd tovább!

  • Az előző rész:

2. Tégy a karrieredért!

  • A Következő rész:

2.3. Karriernap


QR Code
QR Code 2.2.	 Önismeret (generated for current page)