Pont annyi, amennyit beleteszel.Loading


Aachen, Németország

A kiindulás előtt fontos, hogy az egyes intézetektől kapott engedélyekkel felkeressük a Dékáni Hivatalt és az Oktatási és Kredit Bizottságtól is engedélyt kapjunk a külföldi útra. Enélkül nem tekintik a curriculum részének a tanulmányokat. Az aacheni egyetem koordinátorai mindvégig rendkívül segítőkészek, válaszolnak az emailekre. Részletes tájékoztatót küldenek előre az összes tudnivalóval, ill. szállás lehetőségekkel . Szinte egyedi órarendet állítanak össze nekünk azért, hogy minden itthoni igény teljesüljön. Én ötödévesként más évfolyamba járókkal is együtt tanultam, negyedévesekkel, hatodévesekkel is.

Blokkrendszerben történik az oktatás, ami hétfőtől csütörtökig reggel 8-tól du. 4-ig tart. Tehát napi 8 órában tényleg ott kell lenni az osztályon, részt kell venni a viziteken, az osztályos munkában. Pénteken egész nap előadások vannak, ami nem kötelező, de érdemes ellátogatni rájuk. Minden az egyetemi épületben van. Egy 9 emeletes óriási épületről van szó helikopter leszálló pályával, aminek a neve Uni Klinik. Itt találhatók az előadó termek, a kórházi osztályok, az erasmus iroda, a könyvtár, szekrények, ill. az étkezde is. A beiratkozott hallgatók külön fényképes beléptető kártyát kapnak, ezzel kedvezményesen lehet ebédelni a kantinban.

Egy héttel a tanulmányok megkezdése előtt kell megérkezni, erre a koordinátorok fel is hívják a figyelmet. Az orvosi vizsgálattól kezdve gészen a regisztrációig bezárólag valóban egy hetes elfoglaltság mire minden szükséges papír együtt van a kezdéshez. Sozialbeitragot, vagyis szemeszterenként 200 Eurot erasmusosoknak is be kell fizetni. Tehát aki két szemszterbe is belelóg, kétszer kell befizetni. Ezért cserébe bérletet kapunk (Semesterticket), amivel lehet tömegközlekedni. Az egyes blokkok végén egy ún. Bescheinigungot kell kitöltetni az osztályon egy orvossal. Ezeket a papírokat a tanulmányok végénél be kell mutatni a koordinátornak, aki ezek alapján adja ki a hivatalos igazolást. A német orvosok nagyon segítőkészek, komolyan veszik az okatást, ezt hasznosnak is éreztem. Ehhez mindenkinek a saját érdekében, szükség van bizony felsőfokú nyelvtudásra.

Az intézményeknél itthon körülményes volt a tanulmányok elfogadtatása, sok türelem és kitartás kell hozzá, de a végén csak sikerült valahogy. Fontos, hogy a tantárgyi tematika egyezés meglegyen és ezt papírral is tudjuk biztonyítani, valamint az óraszámok egyezzenek. Mivel náluk mások az óraszámok és a tematika is, ezért külön készítettek nekem egy beosztást órarenddel, pontosan megjelőlve mikor és hol kell lennem, kinél jelentkezzek. Én itthon vizsgáztam, mert az intézmények ezzel a feltétellel engedtek ki. Szóval nem tudom, hogy a kinti számonkérés hogyan zajlik. Erasmusos rendezvények vannak, de csak akkor, amikor ott is oktatás van. Tehát a Semesterferien ideje alatt (febr. közepétől márc. végéig) holtszezon van ebből a szempontből.

Erasmus


QR Code
QR Code Aachen, Németország (generated for current page)