Pont annyi, amennyit beleteszel.Loading


3.6. Családtervezés

A családtervezés az egészségügyi dolgozók számára egyaránt nehéz férfiak és nők esetében is. Főleg akkor tűnik megoldhatatlannak a helyzet, ha komolyabb szakmai célkitűzéseid vannak. A diplomaszerzés utáni néhány év alatt tanulhatod meg igazán a szakmádat, és ezekben az években vagy kellően fiatal is, hogy könnyedén gyermeket vállalhass, családot alapíts. Kicsit sarkítva a helyzetet a fiatalság, anyagi biztonság, gyermek hármas közül csak kettőt választhatsz. Persze kaphatsz segítséget a szüleidtől, az államtól, a munkahelyedtől és lehet egy kis szerencséd is. Nézzünk meg a lehetőségeid egy részét a nemek tekintetében. Ezeket a forgatókönyveket csak gondolatébresztőként tárgyaljuk, a saját utadat járd, a saját döntésed alapján – még ha nagyban befolyásolja is azt a hozott családmodelled.

Ha férfi vagy

Ha férfiként nézel szembe a családalapítás problémájával, talán egy kicsit egyszerűbb a helyzet, nem kell ténylegesen felfüggesztened munkádat vagy tanulmányaidat, a gyermekvállalásért. Azonban a férfitől várják el családfenntartó szerepet: biztosítsd a családalapítás feltételeit, és az eltartás pénzügyi hátterét – tehát keress sokat, és ha tudsz, akkor érj haza időben a családodhoz! Ezek az elvárások gyakran egybeesnek a karrierépítés vonalával, hiszen akkor keresel eleget, ha jó vagy a szakmádban. Sajnos ez nem is olyan egyszerű az egészségügyben. Még ha legjobbak közé tartozol, sem könnyű biztosítani a feltételeket a rezsihez és a pelenkavásárláshoz. Ezért vállalnak a legtöbben második vagy harmadik állásokat. Ennek a hátulütője azonban a túlterheltség, a szabadidő hiánya, és végül pont a család és munka minősége látja kárát a nagy igyekezetnek. Ennek az egészségőrlő ciklusnak elkerülésére tett próbálkozások miatt fordul az elő, hogy azután vállal csak a család gyermeket, ha az apa már 4-5 éve dolgozik. Ezalatt igyekeznek megteremteni a feltételeket a családalapításhoz, és túl vannak a férfi kezdeti munkahelyi nehézségein.

Ha nő vagy

Ha nő vagy, még bonyolultabb a helyzet. Az anyagi szempontok mellett (mi az a TGYÁS, a GYED, a GYES, mekkora összegek, igénybe veheted-e stb.) azt is tervezned kell, hogy a pályád melyik szakaszán tudsz 2-3 évre (vagy többször 2-3 évre ) kilépni a munkából, és ennek milyen következményei vannak a számodra. A karrier számodra is lehet nagyon fontos, ezért vegyük sorra a lehetőségeidet, hogy jó döntést hozhass:

  • Vállalhatsz gyermeket az egyetemi éveid alatt. Ekkor lényegében karrierépítés előtt vagy, azonban az anyagi helyzetetek a legritkábban ideális még, valamint szintén nehézségekbe ütközik a babaláncolat (amikor egymás után jönnek a „törpék”).
  • Közvetlenül a diplomaszerzés után. Lényegében hasonló a helyzet, mint az egyetemi évek alatt. Ha azonban tovább tanulsz, akkor ez lehet egy MSc/PhD melletti célkitűzés.
  • Egy-két év munka után. Ekkor talán még kellően fiatal vagy, de a pároddal közösen már vállalhatóak a családalapítás terhei. A munkáltató azonban ezt szereti a legkevésbé. A munkádba éppen belerázódtál, elnyertél egy státuszt, ami miatt neki kell fizetni egyes gyermekvállalási költségeket. Ez olyannyira zavarhatja őket, hogy akár már az állásinterjún tehetnek fel kérdést ebben a témában. Ez persze minden formájában törvénybeütköző. Érdemes a választott munkahelyről ilyen értelemben is tájékozódnod. Fontos itt megemlíteni, hogy ebből a szempontból a közalkalmazott státusz nagy előny.
  • Több év munka után, miután felépítetted a szakmai elismertségedet. A tapasztalat azt mutatja, hogy bár ilyenkor adottak a feltételek, mégis nehéz visszavonulót fújni és többszörös anyai örömök elé nézni. Az anyasággal járó akadályokat is nehezebben veszed 30 felett.

Összességében elmondhatjuk, hogy senki nincs könnyű helyzetben, gyakran a szülők segítségére szorul a fiatal pár mind anyagi, mind időbeosztási szempontból. Nehézségek tehát vannak bőven, de két komoly érvünk is van a gyermekvállalás mellett:

  • Szükség van a fiatalokra. Magyarország lakossága sajnos rohamosan fogy, és ez a fogyás még nagyobb, mint amit a népességi adatok mutatnak, hiszen még mindig jelentős a népvándorlási többletünk a környező országokból. Jellemzőbb adat, hogy 2010-ben a születések száma 90 335 volt, míg a halálozások száma 130 456 (KSH). Épp ezért fontos a kellő számú gyermekvállalás, ami a népesség stabilan tartásához szükséges. Ez az érték ma 2,3 gyermek páronként – viszont 0,3 gyermek nem létezik, ezért a KarrierKözpont kerekítési szabályai alapján ez minimum 3 gyermeket jelent: . Fontos megemlítenünk itt, hogy az egészségügyi dolgozók különösen erős példamutató szereppel bírnak népességi szempontból.
  • A demográfiai adatokkal megtámogatott lelki fröccsnél is fontosabb érvünk azonban, hogy minden problémáért és nehézségért nagyvonalúan kárpótol az anyaság/apaság. Az, amikor a „Totyi” először azt mondja, hogy „he” és vidáman rugdalózik hozzá…

Szóval csak hajrá!!!

Olvasd tovább!

  • Az előző rész:

3.5. Kövesd nyomon az egészségügyet

  • A Következő rész:

3.7. Alumni


QR Code
QR Code 3.6.	Családtervezés (generated for current page)