Pont annyi, amennyit beleteszel.Loading


3.5. Kövesd nyomon az egészségügyet

Ha az egészségügyi szakma tájékozott résztvevője szeretnél lenni, miután elvégezted az egyetemet, akkor kövesd nyomon az események alakulását. Ez vonatkozik mind szakmai szempontokra, mind közéleti és társadalmi szempontokra.

Ne szűkülj bele a szakterületedbe

Gyakran találkozunk azzal a nézettel, hogy az egészségügyben sok a szakbarbár, nem a beteget kezelik, hanem a betegséget, tehát beleszűkülünk a szakterületünkbe. A fejlődés iránya egyértelműen a szakosodás és a specifikálódás, az egészségügyi munka egyre inkább csapatmunkává válik, ahol mindenkinek megvan a jól meghatározott feladata. A széles látókörű egészségügyi dolgozóknak is megvan a helyük az ellátás többlépcsős rendszerében, ahogy a specialisták is nagyon fontosak. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy mi a társadalmi elvárás pl. az orvosokkal szemben. Mindegy, hogy Te genetikus, vagy szemész vagy, ugyan úgy felhív majd a szomszéd, hogy fáj a kislánya hasa, és segíts rajta. Ezért fontos, hogy ne szűkülj bele a szakterületedbe, ne felejts el mindent, ami első látásra nem a Te dolgod. Ha valamelyik egészségügyi hivatást választottad, akkor az egészségügyet is választottad, tehát igyekezz valamennyi általános ismeretanyagot elraktározni. Ez a szakmádon belül is szélesíti a látókörödet, hitelesebbé válsz és a betegek bizalmát is hamarabb elnyerheted. A naprakésznek maradás legegyszerűbb módja konferenciák, továbbképzések látogatása, illetve a különböző egészségügyi újságok átolvasása. Vannak nyomtatott lapok (Orvosi Hetilap, Orvosok lapja, Medical Tribune stb.) és online újságok is (Weborvos, Webdoki stb.). További segítséget jelentenek a Bálint-csoportok, hogy a betegség helyett a beteget lásd, és figyelj a saját egészségedre is (lásd 2.7. fejezet).

Az egészségügy közéleti eseményei

Az egészségügyi lapok és fórumok nem csak szakmai tartalmat közölnek, hanem az egészségügy fontosabb közéleti eseményei is visszaköszönnek bennük. A közéleti témák és viták nyomon követése elengedhetetlenül fontos az egészségügyi szakma egészének erősödése, egységesedése és érdekérvényesítése érdekében. 2010-ben kb. 250 ezer ember dolgozott az egészségügy valamely területén (KSH), ennyi ember közös érdekérvényesítése az ágazat társadalmi helyzetét, működésének hatékonyságát egyértelműen javíthatná. Azonban az egészségügy szegmentált, többszörösen megosztott, nincs egységes érdekképviselet. Ezen a helyzeten javíthat sokat, ha az egészségügyi dolgozók közéletileg tájékozottak és aktívak. A tájékoztatásban és mobilizálásban szintén segíthetnek a kamarák és egyéb szövetségek (MOK, MGYK, MESZK, MOSZ, MRSZ, Kórházszövetség stb.), a szaklapok és különféle egészségügyi portálok.

Szintén fontos a jogszabályok nyomon követése, aminek legkézenfekvőbb fóruma az Egészségügyi Közlöny (www.kozlonyok.hu). Sok esetben fontos információkat találhatsz az Egészségügyi Államtitkárság (www.kormany.hu) és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (www.oep.hu) honlapján is.

Az egészségügyi kamarák

A kamarák az egészségügyi dolgozók érdekvédelmi szervezetei. Ők fogják össze az adott szakma dolgozóit és beszélnek a nevükben. Azért van szükség érdekvédelmi szervezetekre, mivel egy döntés kapcsán az állam nem tud minden egyes munkavállalóval leülni és beszélni. Ehelyett az érdekvédelmi szervezetek vezetőivel ül le és tárgyal, vagy kéri ki a véleményüket. A kamarák vezetőit önmaguk közül választják a munkavállalók, hasonló rendszerben, mint az országgyűlési választások rendszere. Ha valahol munkát vállalsz mint egészségügyi dolgozó, biztos lehetsz, hogy a Te érdekeidért is harcolnak valahol. Érdemes ezért ennek utánanézni, -kérdezni a munkatársaidtól, hiszen az érdekvédelmi szervezet a kapocs szerepét akkor tudja betölteni, ha a Te véleményedet is ismeri, illetve Te is akkor tudsz véleményt formálni, ha tájékoztatnak az aktuális közéleti ügyekről. Persze ezeket a feladatokat is ellátják valakik, akiket ezért fizetni kell, és a hatékony munkájukhoz is forrásokra van szükség. Ezért mindegyik kamarának van tagdíja, amit be kell fizetned. Ez a díj a legtöbb esetben kötelező érvényű, nem a Te döntésed kérdése, hogy belépsz-e egy kamarába vagy sem. Ezenkívül a kamarák jelentős része köztestület is, ami sok más jogosultság mellett azt is jelenti, hogy az adott szakma fontossága miatt az állam központilag is támogatja az adott érdekvédelmi szervezet működését. A kamarák beleszólhatnak a törvények és rendeletek alakulásába, ha úgy látják, hogy nem elég a szép szó, akkor tüntetéseket, sztrájkot szervezhetnek, különféle akciókkal próbálhatnak meg nyomást gyakorolni a döntéshozókra. Mindezek alapján láthatod, hogy számodra sem mindegy, hogy kik és milyen módon alakítják a jövődet, illetve használják fel a hozzájárulásodat a saját jobb sorodért. Ezért kövesd nyomon a honlapjukat, vegyél részt küldöttek választásában és fejezd ki a tetszésedet, vagy nem tetszésedet a megfelelő fórumokon! Természetesen a kamaráknak többféle tagozata és munkacsoportja is van, és adott esetben szakmai továbbképzéseket, kulturális és szórakoztató programokat is szerveznek. Ezeket terjedelmi okokból nem szeretnénk egyenként tárgyalni, hanem bátorítunk, hogy akár már az egyetemi évek alatt is rendszeresen látogass el a honlapjukra, kísérd figyelemmel a tevékenységüket. A következő felsorolásunk nem teljes, számtalan további kisebb-nagyobb szövetség és érdekvédelmi csoport lehet még, amihez tartozhatsz. Nézz utánuk!

 • Orvosok és fogorvosok számára: Magyar Orvosi Kamara (MOK) www.mok.hu
 • Gyógyszerészek számára: Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) www.mgyk.hu
 • Az ETK-n diplomát szerzők túlnyomó többsége (gyógytornászok, ápolók, védőnők, dietetikusok, szülésznők, mentőtisztek, népegészségügyi ellenőrök, stb.) számára: Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) www.meszk.hu
 1. * Magyar Gyógytornászok Társasága www.gyogytornaszok.hu
 2. * Magyar Ápolási Egyesület www.apolasiegyesulet.hu
 3. * Magyar Védőnők Egyesülete (MAVE) www.mave.hu
 4. * Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) www.mdosz.hu
 5. * Magyar Mentő és Mentőtiszti Egyesület www.mentoegyesulet.com
 • Rezidensek és szakorvosjelöltek számára: Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) www.rezidens.hu

Végezetül még egyszer szeretnénk felhívni rá a figyelmedet, hogy az egészségügyet érintő kérdések Téged is érintenek. Légy aktív a diplomaszerzésed után is, és próbáld meg alakítani közéleti szinten is a sorsodat!

Olvasd tovább!

 • Az előző rész:

3.4. Külföldi munka a diploma után

 • A Következő rész:

3.6. Családtervezés


QR Code
QR Code 3.5.	Kövesd nyomon az egészségügyet (generated for current page)