Pont annyi, amennyit beleteszel.Loading


3. A munkavállalás kapujában

3.1. A Semmelweis diploma

Biztosan elmorfondíroztál már azon, hogy mit is kezdesz majd egyszer, ha majd megkapod a hőn áhított diplomát. Ha máskor nem, a vizsgaidőszakok minden egyes utolsó napján biztosan. Ilyenkor persze inkább rituális dolgok jutnak eszedbe, és nem a munkaerő-piaci lehetőségeidet fontolgatod.  Most azonban nézzük meg, hogy mit is jelenet egy „ropogós” Semmelweis diploma.

Legelőször is azt, amit minden diploma. Bizonyítványt arról, hogy valamelyik felsőoktatási intézmény kritériumait teljesítetted, valami komolyat letettél az asztalra. Olyan ember vagy, akire lehet feladatot bízni, mert képes vagy felelősségteljesen dolgozni valamiért, teljesíteni a rád bízott feladatokat. Ez nagyon fontos bármilyen munkahely számára. Adott esetben sokkal fontosabb, mint amit konkrétan tanultál a diplomádért. Ezért van az, hogy pár szigorú elvárásokkal működő területen kívül, egy munkakörbe többféle diplomával lehet pályázni. Azonban az egészségügy pont olyan terület, ahol nagyon is számít, hogy milyen diplomával bírsz, és az is, hogy mit tanultál a diplomádhoz. Paradox módon nagyon kevés olyan szak van a Semmelweis Egyetemen, amelyik diplomájával teljes körűen önállóan dolgozhatsz. Általában a diplomaszerzés után egy következő tanulási időszak jön, sokkal gyakorlatorientáltabb és közben inkább dolgozol, mint tanulsz. Tehát a diplomád jogosítvány és megkötés is egyben. Ennek a kettőségnek velejárója, hogy a nálunk végzettek tényleg egy életre szóló hivatást is kapnak a diplomájukkal. Az egészségügyi diplomán kívül azonban megkapod a Semmelweis Egyetem névvel járó minőségbiztosítást is, egyfajta Semmelweis védjegyet.

A Semmelweis Egyetem helye a magyar egészségügyben

Egyetemünk az egészségügy dolgozóinak legjelentősebb magyarországi képzőintézménye. Az egészségügy minden területére képez diplomásokat, általában szakonként országosan a legnagyobb számban – egyes szakok esetében a hazai végzettek több mint fele a Semmelweis Egyetem hallgatója volt. A fővárosi elhelyezkedés következménye, hogy a legtöbb intézet és klinika ezen az egyetemen várja az egészségügy majdani dolgozóit, valamint az egyedülállóan kiterjedt kapcsolatrendszert kihasználva, a legtöbb országos intézménnyel is oktatási kapcsolatban van Egyetemünk. Ez a gyakorlati képzés spektrumát a hazai maximumra tágítja. Ezek alapján nem túlzás Egyetemünket a magyarországi egészségügy zászlóshajójának, meghatározó alakítójának tartani. A Te szempontodból mindez azt jelenti, hogy itthon bárhova kitűnő ajánlólevél a diplomád, mindig büszke lehetsz a képzésedre. Itt fontos megjegyeznünk, hogy a többi magyarországi orvosi, vagy egészségügyi egyetem vagy főiskola is nagyon magas színvonalú oktatást és képzést végez, ami egészséges versengést és kooperációt generál idehaza, ami végeredményként közösen erősíti a magyar egészségügyi képzést.

A Semmelweis diploma ereje külföldön

A diplomákra is igaz, hogy amelyik megállja a helyét idehaza, az a nagyvilágban is tud bizonyítani. Különösen igaz ez a magyarországi egészségügyi diplomákra. Ha úgy döntesz, hogy külföldön vállalsz munkát egy időre, legyen szó klinikai munkáról vagy kutatásról, a Semmelweis diploma miatt biztosan nem fog hátrány érni. Sőt! Európában mindenhol magasan képzett, stabil alapokkal rendelkező munkaerőnek tartják a nálunk végzetteket, akiket megéri a legmodernebb módszerekbe bevonni, mert motiváltságunk, nem csak a módszerek eltanulásáig terjed, hanem kezdeményező készségünk – akár már innovatív hozzáállásnak is hívhatnánk –, számukra is új megközelítéseket adhat. Általánosan jó teherbíró képességűnek is ismerik a magyarokat.

Lesz munkahelyed

Mindezek komoly szerepet játszhatnak abban, hogy a Semmelweis diploma megszerzése után kevesebb, mint 2 hónapon belül a volt hallgatók többségének sikerül elhelyezkedni a munkaerőpiacon. Szintén a diploma erősségét mutatja, hogy a végzettek több mint 90%-a a végzettségének megfelelően tudott elhelyezkedni. * További munkahelybiztonságot jelenthet, hogy ha kellően nyitottan töltöd az egyetemi éveidet, olyan kapcsolatrendszerre tehetsz szert a majdani szakmád területén, ami később is megkönnyítheti az álláskeresést, vagy munkahelyváltást. Az egészségügy majdani krémjével jársz az egyetemre – kis kitartással, Te magad is a legjobbak egyike lehetsz.

A diplomaszerzésed utáni távolabbi életed meghatározója is lehet a végzettséged. Hiszen ha mégsem a szigorúbb értelemben számított egészségügy területén helyezkedsz el, akkor is jól mutat az önéletrajzodban a Semmelweis Egyetem védjegye, ajánlólevélként bármikor, bárhova. Ráadásul az egyetem polgáraként máris a Semmelweis Közösség részévé váltál, kapcsolatodat az egyetemmel az Alumni Irodán és a Diplomás Pályakövető Rendszeren keresztül életed végéig megtarthatod (lásd 3.7., 3.8. fejezetek).

  • Az adatok a Semmelweis Egyetem Diplomás Pályakövető Rendszer projektjéből származnak (TÁMOP-4.1.1-08/2/KMR – Semmelweis Közösség – Semmelweis Világ)

Olvasd tovább!

  • Az előző rész:

2.12. Közösségi munkák

  • A Következő rész:

3.2. Álláskeresés


QR Code
QR Code 3.	 A munkavállalás kapujában (generated for current page)