Pont annyi, amennyit beleteszel.Loading


2.12. Közösségi munkák

A felvételit és évkezdést övező izgalom után szép lassan kialakul az egyetemista hétköznapok világa: már nem ismeretlen mennyiségű félelmetes tananyag az anatómia, nem távoli rejtélyes termek az előadók, gyakorlótermek, és az esti bulik tört fényű éjszakáiról is tudod, meddig érdemes maradnod (a másnapi használhatóság érdekében ). Amint összeáll a sok újdonság, és a szokatlan ismertté válik, megjelenik egy új elem mellettük: a szabadidő. Elsőre talán neked is magától értetődőnek tűnhet, mivel töltöd el azt a napi pár órát, ami felett csakis magad rendelkezel, hiszen mindenkinek megvan a kedvenc időtöltése, legyen az egy régóta művelt hobbi, baráti találkozók, vagy csak heverészés, olvasás, netezés, hogy feltöltődj a másnapi hajtásra. Az egyetem alatt azonban gyorsan meglátod majd: a szabadidő kincset ér, egy ilyen kincset pedig minél okosabban töltesz el, annál jobban jársz. Durva sarkítással ifjú hallgatóként három dolgot kezdhetsz kötetlen perceiddel. Egyrészt, ha van meglévő hobbid, sportoktól a művészetekig bármi, amivel foglalkozol, érdemes továbbra is időt töltened vele, ugyanis ez a fajta kikapcsolódás sokszor jobban feltölt, mint a puszta heverészés - komoly alapja van annak az állításnak, hogy sportolás után tanulni is jobban tudsz (lásd 2.4. és 2.5. fejezet). Másrészt, maradhat az órák utáni “semmittevés”, ez esetben is érdemes egy-egy könyvet (szigorúan nem tananyagot! ) kézbe venni, vagy ha már csillagokat látsz a nyomtatott dolgoktól, elmenni színházba, moziba, kirándulni - egyszóval aktívan nem csinálni semmit. A harmadik rész az, amiről most beszélni szeretnénk neked: talán az első körben nem is látszik, de Egyetemünkön számtalan lehetőség adódik, hogy szabadidődet célirányosan eltöltsd. Ez a lehetőség pedig nem más, mint a közösségi munka.

Munka szabadidőben?

Igen is, meg nem is. Van, amikor úgy érzed, “csak tenni szeretnék valamit”, hogy jobb legyél tőle Te magad, hogy jobb legyen tőle másoknak, vagy csak hogy teremts, alkoss valamit – megfoghatót vagy megfoghatatlant, bármit. Van az az érzés, hogy szeretnél új emberekkel megismerkedni, új szituációkban helyt állni, tapasztalni, látni, érezni és átélni. Van az az érzés, amikor szeretnél bekapcsolódni, együtt dolgozni, csapatban lenni. Van az az érzés, amikor szeretnél fejlődni, extra és speciális tudást magadba szívni, már most szakmát látni, tudományt művelni. A sort még hosszasan lehetne folytatni, de reméljük, így is látszik, mire gondolunk: van, amikor egyszerűen valami többre vágysz, valami újra, amit még nem csináltál az Egyetem előtt, és úgy érzed, belefognál a tanulás mellett már most is. Ilyenkor pedig, ha kicsit körbetekintesz, hirtelen rengeteg lehetőséget, csapatot, társaságot, munkacsoportot találhatsz, ahová bekapcsolódhatsz. A közösségi munka bizonyos szempontból sajátos ízű időtöltés, hosszú távú befektetés: jobb leszel tőle Te magad, jobb lesz tőle másoknak, ugyanakkor általában nem jár anyagi juttatással, azaz nonprofit (ritkán közéleti ösztöndíj formájában megtérülhet) – sokkal inkább ad láthatatlan, de később annál hasznosabb dolgokat.

Miért jó, ha belefogsz egy közösségi tevékenységbe? Ez az, amire sokan nem tudnak direkt választ adni, mégis évente több száz, sőt, ezer (!) hallgató dolgozik a legkülönfélébb szervezetekben. Megpróbáltuk összeszedni neked, mi az, amire számíthatsz egy ilyen munka során.

  • Közösségben lenni önmagában élmény. Van, akinek második otthona, baráti köre alakul itt ki, míg végül ide jár kikapcsolódni - hiszen együtt jobb.
  • A barátságok mellett egyéb kapcsolatok is kialakulnak, amelyek később akár nem várt helyzetekben hozhatnak segítséget - leendő orvosként, fogorvosként, ápolóként, mentősként vagy gyógyszerészként sosem tudhatod, ki és mikor kéri majd a támogatásod, vagy épp mikor lesz szükséged egy-egy jó tanácsra, akár egy egyetemi vizsgával kapcsolatban, akár később egy szakmai kérdésben egy másik szakterület művelőjétől. Egyetemen belül más karok hallgatóival is megismerkedhetsz. Mindez segíti a későbbi csapatmunkába történő beilleszkedést.
  • A külföldieket segítő szervezetekben szó szerint kitárul előtted a világ, egy-egy véletlen ismeretség kapcsán szinte bárhova eljuthatsz később. Ez utóbbi során nem utolsó a nyelvgyakorlási lehetőség sem.
  • Végül, de szinte egyik legfontosabb jövedelem számodra a tapasztalat: olyan szituációkba keveredhetsz, amire nem is számítottál volna a “SOTÉ”-n, legyen az akár szorosan a szakmához kötődő (konferenciaszervezés, labormunkák, bohócdoktorság és így tovább), vagy akár teljesen más jellegű élmény (a sörcsapolástól kezdve a sportrendezvény-szervezésen át az egyetemi tanrend alakításáig).
  • Természetesen ez is erősítheti az önéletrajzod, hiszen érettebbé tesz a munkaadó szemében (lásd 3.1. fejezet), és kommunikációs önismereti gyakorlatként jó szolgálatot tesz egy kis önkéntesség.

Ráadásul mindezzel jót teszel másoknak, és a közösségnek, ahova tartozol. A közösségi munka előnyeit, élményeit oldalakon keresztül lehetne még sorolni, mégis leginkább akkor élheted át, ha belevágsz: akár rövid időre is megéri kipróbálni egy-egy elfoglaltságot, ugyanakkor, ha nagyon elragad a hév, akár több csapat tagjaként is mozoghatsz az Egyetemen.

Egy fontos kérdés még hátra van: mi is az a “rengeteg” hely, ahová bekapcsolódhatsz az egyetemi élet során? Valóban számos lehetőség áll előtted, és döntésnek sem utolsó, hogy mibe vágsz bele, hiszen érdemes az elejétől olyan elfoglaltságba kezdened, ami közel áll hozzád, illik az egyéniségedhez, céljaidhoz és adottságaidhoz. Az Egyetemünkön tevékenykedő szervezeteket legjobban két csoportra érdemes osztani: a közéleti és a szakmai irányultságúakra. Egyetemünk egyik legfontosabb szervezete a Hallgatói Önkormányzat (HÖK), amely talán az egyetlen közösség, ahol mind szakmai, mind közéleti tevékenységet végeznek. Ebben az összetartó csapatban rengeteg és sokféle kihívással szembesülhetsz, és itt tudsz talán a legtöbbet tenni a hallgatókért. A közélet másik meghatározó szereplője az Instruktor Öntevékeny Csoport (IÖCS), ahol az instruktorok fő feladata az elsőévesek segítése a Gólyatábortól és az évkezdés buktatóitól kezdve rengeteg rendezvényen át a Gólyabálig. A különböző művészeti ágak is mind jelen vannak a közéletben, a Medikus Zenekar a komolyzene igen színvonalas képviselője, szeretettel vár az Egyetemi Színjátszókör, és a Semmelweis Salsa Csoport. A hit, Biblia, orvoslás kapcsolatával, és sok mással foglalkozik rendszeresen a Bibliakör (BéKa). Szakmai téren is változatos lehetőségek közül választhatsz. Az orvos, fogorvos és gyógyszerész szakmának jelen vannak a hallgatói szervezetei: a Magyar Orvostanhallgatók Egyesülete (MOE), a Magyar Fogorvostanhallgatók Egyesülete (MFHE) és a Magyar Gyógyszerészhallgatók Egyesülete (angol rövidítéssel HuPSA). Itt rengeteg változatos feladattal és kihívással találkozhatsz, szakmai konferenciáktól kezdve a külföldi hallgatók segítésén át egészen a Teddy Maci kórházig. Neves kutatókkal szervez rendszeres találkozókat a Leendő Kutatóorvosok Társasága (K.O.). A hallgatói vizsgaszituációk és az orvos-beteg találkozások, kapcsolatok feldolgozásában, gyakorlásában rengeteg segítséget nyújt a HuMánia csoport (lásd 2.7. fejezet). Külföldi csereutazások, gyakorlatok szervezésével foglalkozik az Erasmus Iroda. Természetesen a KarrierKözpontnak is vannak olyan kezdeményezései, ahova várják a hallgatók jelentkezését (pályázatok felderítése, tudástárak, kérdőívek készítése stb.).

Amint láthatod, a lehetőségek tárháza óriási - csak rajtad áll, hogy szabadidődet milyen formában, esetleg melyik szervezetnél, társaságnál töltöd el (legtöbbjüket egy egyszerű Internetes kereséssel megtalálod!). Ha hosszú távra nem is tervezel velük, de mindenképp érdemes a fentiek közül párat kipróbálnod, hiszen egy rövid félév, év alatt is temérdek embert ismerhetsz meg és tapasztalatot szerezhetsz - utána pedig már valóban eldöntheted, hogy neked való-e a közösségi munka, és ha igen, hol és miként.

Olvasd tovább!

  • Az előző rész:

2.11. A szükséges plusz – forrásteremtés

  • A Következő rész:

3. A munkavállalás kapujában


QR Code
QR Code 2.12.	Közösségi munkák (generated for current page)