Pont annyi, amennyit beleteszel.Loading


2.9. Külföldi tanulmányút

Általánosan elterjedt, hogy előnyös, ha valaki a felsőfokú tanulmányai alatt több-kevesebb időt külföldön tölt. Tapasztalatunk szerint ez így is van, de azért ezen a téren is vannak óvatosságra intő tények. Érdemes tehát megtervezni a tanulmányutat, hogy tényleg pluszt adjon, és ne időkidobásként éld meg utólag.

A külföldi tanulmányút előnyei

Legelőször érdemes tisztázni, hogy milyen kézzelfogható előnyökkel bír egy kis külföldi „kiruccanás”. Egyértelmű hozadék a nyelvismeret. Ennek fontosságát nem fejtjük ki részletesen, de gondolj csak a diplomakövetelményekre, az idegen nyelvű majdani pácienseidre, vagy az egészségügyi szakirodalom elérhetőségére. Alapvető elvárás az angol nyelv ismerete, de egy másik idegen nyelv ismerete is kezd elvárttá válni. A tanulmányút ennél azért lényegesebben többet adhat, hiszen az adott ország nyelve mellett megismerheted kulturális sajátosságait, az emberek, a hallgatók mentalitását, szemléletét és az egészségügy szereplőinek hozzáállását az ottani egészségügyi rendszerhez. Ezáltal jobban megismerheted a saját hazád értékeit és sajátosságait is, ami fontos része a személyiségérésnek. Természetesen új barátokat is szerezhetsz, kapcsolatokat építhetsz, és az a megfigyelésünk, hogy egy ilyen út segít a hallgatók kiégésének megelőzésében is. Ez azt jelenti, hogy kint feltöltődsz, és amikor hazaérkezel, jobban teljesítesz az itthoni környezetben is. Szintén fontos megemlítenünk azt a látókörbővülést is, ami lehetővé teszi, hogy jobban értékeld a hazai egészségügyi oktatás sajátosságait, megtaláld azokat a hangsúlyokat, amik egy klinikai dolgozó számára is fontosak. Ez az „érettség” nemcsak a későbbi munkád során segít majd, hanem pl. vizsgázóként is hasznos, hogy megértesd magadat a vizsgáztatóval. Ezeket a tanulmányutakat többféleképpen támogatja az egyetem, az állam, az Európai Unió és különféle civil szervezetek, alapítványok is. Ennek az oka, hogy nemcsak az egyén szintjén jelentkeznek a tanulmányutak pozitív hatásai, hanem van rendszerszintű hozadéka is a külföldi tanulmányaidnak:

 • Minden rendszer érdeke, hogy a dolgozói sikeresebbek legyenek. Képzettebb, érettebb dolgozók javíthatják az ellátás színvonalát. A motiváltság növekedése pedig tovább javíthatja a terület sikerességét.
 • Ha külföldről újfajta szemléletet hozol haza, akkor a helyes irányvonal gazdagítja az itthoni tárházat, ha pedig rossz irányba mozdulsz el, akkor a rendszer képes kigyomlálni azt belőled.
 • Ha van lehetőséged új módszereket is megismerni és ellesni, akkor a tudást hazahozhatod, ezzel akár az ellátás színvonalát is javíthatod. Persze általában erre kevés lehetőséged van hallgatóként, de a bogarat a füledben és a kapcsolatrendszert mindenképp hozod. Egyszer talán megvalósíthatod a fejlesztést a klinikai évek alatt…

Láthatod, hogy mind az egyén, mind a társadalom szintjén számtalan előnyük van a tanulmányutaknak. Itt is van az éremnek egy másik oldala, ezért összegyűjtöttünk pár gondolatot, amit mindenképp fontolj meg, mielőtt rohansz az Erasmus irodába:

 • Külföldi tanulmányutat az alapozó tárgyak idejére nem érdemes betervezni. Valószínűleg nem is fogadnák el a tárgyaidat, másrészt a saját dolgodat nehezítenéd meg tanulmányi téren. Az 1.1. fejezetben leírtak szerint pl. az ÁOK-s hallgatóknak a 4. évtől ajánljuk a kalandozást.
 • Alaposan gondold végig, hogy olyan pályázatra jelentkezel-e, amely „félévvesztő”, vagyis csúszással jár, mert nem a tanmenet szerinti tanulmányaidat folytatod külföldön. Vagy „félévmegtartó” abban az esetben, ha kinti tanulmányaidat idehaza elismerik a tanterv részének, és folytathatod a következő félévtől.
 • Szintén érdemes végiggondolni, hogy milyen hosszú tanulmányutat tervezel. Más és más előnyei vannak egy 3 hónapos vagy egy 12 hónapos útnak.
 • Gondold azt is végig, hogy miről maradsz/mondasz le itthon a tanulmányút kedvéért (évfolyamtársak, TDK projekt, konferenciák, magánéleti aspektusok, magyar nyelven tanult tantárgyak stb.).
 • És legvégül érdemes azzal is foglalkozni egy kicsit, hogy mennyire tudod elképzelni magadat külföldi környezetben. Mennyire érzed jól magad önállóan, ismeretlen környezetben, mennyire tudsz gyorsan ismertségeket kötni, vagy igényled a magyar konyha napi reprezentáltságát az étrendedben.
Lehetőségek az egyetem alatt és után
 • Nyári gyakorlat. Külföldön végzett gyakorlatot Egyetemünkön a MOE, az MFHE a HUPSA és az EFIT szervez. Nevéből adódóan valamelyik év végén a kötelező nyári gyakorlatodat végezheted egy olyan országban, amellyel az adott szervezet kapcsolatban áll. Róluk többet a 2.12. fejezetben olvashatsz. Persze önállóan is megszervezheted a gyakorlati munkádat valamelyik külföldi kórházban, de figyelj arra, hogy itthon bebiztosítsd a gyakorlat elfogadását, ne a beiratkozásnál jöjjön a meglepetés.
 • Aktív tanulmányi félév az Erasmus szervezésében. Az Erasmus ösztöndíjak adják a külföldi tanulmányutak többségét. Ezek az ösztöndíjak Európába szólnak és változó hosszúságúak, 3 - 10 hónapot tölthetsz el az ösztöndíj keretében. Az ösztöndíjnak van finanszírozott és nem finanszírozott formája, de a finanszírozás sem fedezi önmagában a külföldi költségeidet. Ezek az ösztöndíjak nagyon népszerűek, általánosan ismertek, ezért helyek elosztásánál nagy pontháború zajlik. Érdemes előre tájékozódnod az Erasmus Iroda honlapján (keress rá, hogy sote és erasmus) a pontszámítási rendszerről, hogy tudd, mire kaphatsz pontokat. Sajnos a tantárgyak elfogadtatásának a rendszere nagyon nem kiforrott, ezért érdemes korábbi Erasmus ösztöndíjasokkal felvenni a kapcsolatot, hogy segítsenek tanácsaikkal ebben. Abban is segíthetnek, hogy hol találsz szállást, milyenek az árak, mit kell elrendezned az elutazásod előtt.
 • Természetesen szervezhetsz önállóan, vagy más nemzetközi szervezeten keresztül is ilyen tanulmányutat, de fontos, hogy körültekintően járj el a tantárgyak elfogadtatása és a célegyetem fogadónyilatkozata tekintetében.
 • Kutatási vagy diplomamunka megírását célzó külföldi utak. Ezek esetében nem az aktív tanulmányaidat folytatod külföldön, hanem valamilyen speciális gyakorlatot végezhetsz, ennek viszont évvesztés a vonzata. Ez első olvasatban tűnik csak ijesztőnek, akik ilyen ösztöndíjat nyertek el (pl. a 10 hónapos heidelbergi ösztöndíj) nem bánták meg a csúszást.
 • Számtalan egyéb lehetőséged van még, ne légy rest a keresőbe beírni a külföldi ösztöndíj, fellowship, scholarship, Stipendium stb. kulcsszavakat, sok neked megfelelő lehetőségre bukkanhatsz.

Végezetül még egyszer bátorítani szeretnénk a külföldi ösztöndíjak tekintetében, ezekkel olyan ismeretekre és tapasztalatra tehetsz szert, ami a későbbiekben hasznos lehet. DE fontold meg alaposan az ellenérveket is, és ne téveszd szem elől, hogy mindenekelőtt diplomát szerezni érkeztél a Semmelweis Egyetemre!

Olvasd tovább!

 • Az előző rész:

2.8. Tudományos Diákkör (TDK)

 • A Következő rész:

2.10. Egészségügyi munka az egyetemi évek alatt


QR Code
QR Code 2.9.	 Külföldi tanulmányút (generated for current page)