Pont annyi, amennyit beleteszel.Loading


2.10. Egészségügyi munka az egyetemi évek alatt

Ha a 2.9. fejezetet átböngészted, de nem nyerte el a tetszésedet a TDK-zás, vagy nem találtál olyan témát, ami érdekelne, vagy csak inkább olyan munka után szeretnél nézni, ahol esetleg fizetést is kapsz, akkor lehet, hogy ez a fejezet érdekesebb lesz számodra.

Milyen előnyei vannak az egészségügyi munkának az egyetemi évek alatt?

Ha tanulmányaidat szeretnéd egy kis gyakorlattal is megerősíteni – ami sosem árt, akkor valamilyen formájú klinikai munkát javasolunk. Dolgozhatsz önkéntesként valamelyik tanárod, vagy orvos, fogorvos, nővér, dietetikus stb. mellé elszegődve, hogy egy kicsit „bedolgozd” magad az adott helyre. Ebben az esetben kicsit jobban tudsz figyelni a majdani munkádra, direkt szakmai tapasztalatot szerzel, amit a későbbiekben nagyszerűen tudsz majd használni. Ha erre nincs lehetőséged, vagy kedved, akkor dolgozhatsz mint segédápoló, vagy a különféle mentőszolgálatoknál mint mentőápoló. Ennek a munkának nagy előnye, hogy hivatalosan bejelentve tevékenykedsz, kapsz fizetést, járulékokat stb., és egy kis plusz sosem jön rosszul. Minden fajta egészségügyi munkáról elmondható, hogy erősíti az önéletrajzodat, javítja a diplomás elhelyezkedési lehetőségeidet, sok helyen pontot kapsz a felvételi eljárás során, növeli és erősíti a szakmai tudásodat. De az igazi értéke, hogy olyan gyakorlati készségekre és tudásra tehetsz szert, amire nagy szükséged lesz, mert kevés lehetőség van elsajátítani a graduális képzés során (vénázás, gyógyszernevek ismerete, megtanulod, hogy nyúlj a beteghez vagy érts szót vele). Egyfajta gyakorlati pályaszocializáción esel át, ami szakmailag és tanulmányilag is komoly előnyt jelenthet, hiszen a gyakorlat ismerete segíthet megtalálni a hangsúlyokat az elméleti tananyag terén is, és többszörösen kifizetődő mind a felkészültséged, mind a jegyeid terén.

Mire figyelj az egészségügyi munkára jelentkezés során?
  • Ne menjen a tanulás rovására. Ha nem anyagi kényszerítő erő miatt keresel ilyen munkát magadnak, akkor mindig a tanulmányaid legyenek szem előtt!
  • Figyelj arra, hogy ne égj ki a munkától, és und az egészet, amikor megkapod a diplomádat!
  • Bizonyosodj meg róla, hogy nem viselsz olyan felelősséget, ami esetleg károsan befolyásolhatja az egyetemi tanulmányaidat!
  • Ne veszítsd el a nyitottságodat az általad megszokottól eltérő módszerek irányába!
  • Mielőtt jelentkezel valahová, előbb kérdezz meg egy-két ismerőst, hogy mi a véleményük az adott osztályról, oktatóról stb.!

Arról, hogy milyen módon lehet ilyen munkát találni, az Álláskeresés fejezetben olvashatsz. Az ott leírtak itt is érvényesek.

Olvasd tovább!

  • Az előző rész:

2.9. Külföldi tanulmányút

  • A Következő rész:

2.11. A szükséges plusz – forrásteremtés


QR Code
QR Code 2.10.	Egészségügyi munka az egyetemi évek alatt (generated for current page)