Pont annyi, amennyit beleteszel.Loading


2.11. A szükséges plusz – forrásteremtés

Elég gyakran fordul elő, hogy nem azért keres valaki munkát, hogy egy kicsit megismerje a későbbi tevékenységét, hanem mert szüksége van a bevételre. Van, aki önfenntartó, van, akinek jól jön egy kis plusz, van, aki gyűjteni szeretne valami kitűzött célért (lakás/autó/család/nyaralás). Mint minden más felsőoktatási intézmény esetében, itt is juthat idő a pénzkeresésre, de lehet ezt okosan és hasznosan is végezni. Ehhez szeretnénk most egy-két gondolatot/ötletet adni.

Kiadások

A kiadásaid nagyban függnek attól, hogy Budapesten laksz-e, vagy vidéki vagy. Előbbi esetben 40-80 000 Ft-ból, utóbbi esetben 55-150 000 Ft-ból tudsz boldogulni egy hónapban. Láthatod, hogy a tartományok elég szélesek, tehát érdemes beszélni felsőbb évesekkel, évfolyamtársakkal, hogy milyen módon lehet a költségeidet a sáv alsó részén tartani. Tapasztaltabb kollégistáknak mindig vannak jó tippjei, hogy lehet takarékoskodni. Ha szükséges, készíts havi kiadási jegyzetet, hogy lásd, hol folyik el túl sok pénz.

Ösztöndíjak

Okos és főleg időtakarékos módja a pluszhoz jutáshoz a különböző ösztöndíjak magpályázása. Terjedelmi okokból nem fogjuk részletezni az összes számodra elérhető ösztöndíjat. Itt van pár olyan ösztöndíj-lehetőség, ami talán általánosabban ismert, és érdemes velük kezdened a keresgélést, pályázgatást:

 • Egyetemi rendszeres szociális ösztöndíj – a szociális helyzet megállapítása után a hallgatóknak 5 hónapon keresztül ösztöndíjat folyósítanak a rászorultság mértékével arányosan.
 • Egyetemi alaptámogatás – az alaptámogatás a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű elsőéves, felsőoktatási tanulmányait először megkezdő hallgatóknak járó, egyszeri ösztöndíj.
 • Bursa Hungarica – a helyi, vagy megyei önkormányzat és a felsőoktatási intézmény által meghirdetett ösztöndíj. Az ösztöndíjprogramhoz nem csatlakozott minden település. A települések listája és bővebb információ a www.bursa.hu weboldalon megtalálható.
 • Rendkívüli szociális ösztöndíj – az ösztöndíjat a hallgató a szociális helyzet hirtelen bekövetkezett romlásakor igényelheti. Ennek részleteiről a hallgatói önkormányzatok nyújtanak felvilágosítást.
 • A Demján Sándor Alapítvány ösztöndíja – az ösztöndíj az egészségügyi felsőoktatásban résztvevő, szociálisan hátrányos helyzetű hallgatók támogatására jött létre. A pályázati feltételek évről-évre változnak, ezért érdemes a kari hallgatói önkormányzatnál érdeklődni.
 • Tanulmányi ösztöndíj – ezt a súlyozott kreditátlagod alapján kaphatod, ha eléred az évfolyamátlagot. Bizonyos években egész kifizetődő jól teljesíteni.
 • Közéleti ösztöndíj – ezt közéleti aktivitásért kaphatod, ha pl. HÖK-ös vagy, szerkeszted az egyetemi újságokat (pl. Szinapszis), vagy olyan közéleti tevékenységet végzel, ami kiemelkedő.
 • Köztársasági ösztöndíj – a kiemelkedően jó teljesítményű hallgatóknak van csak esélyük megszerezni a talán legnagyobb összegű támogatást. Ehhez mind tanulmányi, mind tudományos és/vagy közéleti téren kell kiemelkedőt teljesítened.

Ezekről a HÖK-nél tájékozódhatsz, vagy a SOTEpédiáról letölthető Hallgatói Kisokosban is találsz bővebb információkat: http://karrieriroda.net/sotepedia

Ahogy a külföldi pályázatok esetében olvastad, itt is számtalan olyan lehetőség van, ami általánosan nem ismert, és egy kis utánajárással, internetes böngészéssel, kérdezősködéssel hasznos információk birtokába juthatsz. Mivel a KarrierKözpont céljai között az első sorban van az öntevékenységre/gondoskodásra nevelés, ezért pályázatfigyelés helyett inkább a hogyan?-ban szeretnénk segíteni:

 • Rendszeresen böngészd az Internetet!
 • Ha találsz valamit, kérdezd meg róla a tapasztaltabbak, ismerősöket!
 • Ha valami nem világos, vedd fel a kapcsolatot a kiíróval/koordinátorral és kérdezd meg!
 • Ha pályázol egy összegre, akkor használd az álláskeresésnél (lásd 3.2. fejezet) leírtakat!
Munkalehetőségek

Az anyagi helyzeted javításának legtermészetesebb lehetősége azonban, ha dolgozol. Ezt végezheted az egészségügyben (lásd 2.10. fejezet), de az egészségügytől független területen is. Egyértelmű előnyei vannak, ha sikerül a későbbi szakterületednek megfelelő munkahelyet találnod, de gyakran nincs ilyen lehetőséged, vagy jobb fizetési kondíciók mellett kapsz állást más területen. Ekkor érdemes végiggondolnod, hogy mely szempontok a legfontosabbak számodra a jelen helyzetedben: fizetés összege, munka jellege, munkaidő, a munka nehézsége, hatása az egészségedre, nem financiális előnyök stb. Ha nincs kézenfekvő lehetőséged, ahol dolgozni kezdhetsz, akkor állást kell keresned. Ennek a mikéntje megegyezik az 3.2. fejezetben leírtakkal. Itt azonban ismételten felhívnánk a figyelmedet, hogy diplomát szerezni jöttél a Semmelweis Egyetemre, ezt ne téveszd szem elől! Úgy válassz munkahelyet, hogy jusson időd a tanulásra, a gyakorlatokra, a pihenésre és mindazokra, amik szükségesek a diplomaszerzéshez (pl. nyelvvizsga)!

Pár olyan lehetőség, ami egészségügyi területen kívüli, és kedvelt Egyetemünk hallgatói között: Internetes fordítás, telefonos ügyfélszolgálat, rendezvényszervezés, tanítás-felkészítés, gyermekfelügyelet, illetve eladó, termékügynök, irodai segéd, hostess, pincér.

Diákhitel

Ez a legkényelmesebb és legcsábítóbb formája a pénzhez jutásnak. DE! Ez egy hitel, annak minden vonzatával. Hiába kedvezményesek a feltételek, akkor is nyomasztó hitellel kezdeni az életedet. Két nagy hátránya van: törlesztésre kell használod majd a megtakarításod, és nehezebben vehetsz fel komolyabb hitelt (pl. lakáshitel).

További információk: http://www.diakhitel.hu/

Olvasd tovább!

 • Az előző rész:

2.10. Egészségügyi munka az egyetemi évek alatt

 • A Következő rész:

2.12. Közösségi munkák


QR Code
QR Code 2.11.	A szükséges plusz – forrásteremtés (generated for current page)