Pont annyi, amennyit beleteszel.Loading


A szaporodás élettana I.

Társadalmi vonatkozások

A termékenységi arányszám azt jelenti, hogy egy nőnek átlagosan hány gyermeke születik. A fejlett országokban 1-2 között van az értéke, a kevésbé fejlettekben ennél több. Magyarország népességén az időben megfigyelhetők a különböző történelmi események. Napjainkban fokozatosan egyre csökken Európában a termékenységi arányszám. Ennek következtében az idősek aránya a fiatalokhoz képest egyre nagyobb.

Szexuálendokrinológia

Mindkét nemben szerepet játszanak a következő hormonok:

 • GnRH
 • LH
 • FSH
 • PRL
 • Oxitocin
 • Androgének
 • Ösztrogének
 • Progeszteron
 • Inhibin

A két nem mindegyikében jelen van az összes hormon, csak koncentrációjuk és a hormonszintek kinetikája különbözik. Az androgének a szexuális működéseken kívül a csontokra és a fehérjeanyagcserére hatnak. Az ösztrogének szerepet játszanak a csontok, kardiovaszkuláris rendszer, immunrendszer szabályozásában is.

A szexuális fejlődés endokrinológiája

Mindkét nemben a WNT4 a Müller-cső kifejlődését okozza. Az Y-kromoszómán levő SRY1) gén hatására csökken a WNT4 szekreciója, és a here a 7. héttől kezdve tesztoszteront és AMH-t2) termel, amelyek hatására a Müller-cső sorvad, és kifejlődnek a külső ivarszervek. Y kromoszóma hiányában a WNT-szekréció megtartott, és női ivarszervek fejlődnek ki. Az adrenarche az az életkor, amikor a dehidro-epiandroszteron szintje eléri azt a szintet, hogy a szexuális érés meginduljon. Ez körülbelül a 10. életévben következik be. A menarche a GnRH szekréciójának pulzatilissá válását jelenti. Ez lányokban 12-14 éves korban, fiúkban 13-15 éves korban kovetkezik be. A menarche ideje régóta egyre csökken (Biológiai akceleráció). Ez valószínűleg a test zsírtartalmával függ össze, mert az androgének egy részéből a zsírszövetben ösztrogén keletkezik. A zsírszövet által termelt leptin is fontos szerepet játszik a szexuális működésekben.

A hím nemi működések

A magzat tesztoszteronszintje a terhesség 2. trimeszterben a legmagasabb. Születés után az első félévben ismét magas lesz, majd a pubertáskor lesz a legmagasabb, ez egészen időskorig megmarad, és utána lassan csökken. Születés után az első hat hónapban folyamatosan csökken a szabad tesztoszteronszint, mert egyre több SHBG3) van jelen, ezzel együtt a perifériás tesztoszteronérzékenység is csökken. A climax (climacterium, menopausa) férfiakban is megfigyelhető.

A szexuális működés hormonális szabályozása

Az idegrendszer szexuális irányultsága a perinatális hormonhatástól függ. Tesztoszteron jelenléte a hypothalamus area praeopticaban szexuálhormonreceptorokban gazdag „szexuálisan dimorph” neuroncsoportok kialakulását serkenti. Állatokban ezt a magot kiirtva vagy transzplantálva az állatok nemi viselkedése megváltoztatható. Ivaréretten a mag hiányában az ösztradiol pozitív feedbackja is megjelenik. Nőstény állatokban kisspeptin tartalmú mag felel az ösztradiol pozitív feedbackjéért. A szexuális aktivitás intenzitása a felnőttkori hormonkoncentrációktól függ. A hormon minőségétől függetlenül, a perinatális szerveződésnek megfelelő irányultságú a szexuális érdeklődés. Patkányokban az orientáció a születés utáni 3-4 napban jelen levő tesztoszteron függvénye. Emberben ugyanezért valószínűleg az első fél év emelkedett tesztoszteronszintje felel. A hypothalamusban és a limbikus rendszerben a tesztoszteron aromatáz enzim segítségével ösztradiollá alakul. Az area praeopticaban és a nucleus arcuatusban ösztrogénreceptorok vannak, így a tesztoszteron ugyanúgy ösztrogénként fejti ki a hatását a szexuális aktivitásra. A perifériás hatások viszont különböznek, így a pótló terápiát nemnek megfelelően kell végezni. A placentáris ösztrogén nem hat tesztoszteronként, mert az ösztrogént a éráramban megköti a α-fötoprotein. Így tehát a tesztoszteron:

 • Korai intrauterin életben a férfi nemi szervek fejlődését biztosítja
 • Perinatális életkorban a szexuális irányultságot befolyásolja
 • Pubertás után a szexuális magatartás intenzitását befolyásolják.

A here

A Leydig-sejtek termelik a tesztoszteront, amely a spermatogenezisben nagy szerepet játszik. A herében a véráramban levőnek sokszorosa a tesztoszteronszint, tesztoszteronhiányban tehát nem érhető el terápiásan sem olyan tesztoszteronkoncentráció itt, amely elég lenne a normális spermatogenezishez. A spermatidák a Sertoli-sejtek között, a vértől elkülönítve, védve fejlődnek. 70 nap érés után a mellékhere fejébe jutnak, itt tesztoszteron és ösztradiol hatására mozgásképessé válnak. Innen 12 nap múlva a mellékhere farkába jutnak, ahonnan a következő ejakulációkor kijutnak. Ekkor még mindig nem fogamzóképesek, a zona pellucida glikoproteinjei és progeszteron által kapacitáción kell átesniük.

Közösülés (coitus)

Komplex, sérülékeny reflex. Nyugalomban nincs erekció, mert a szimpatikus aktivitás folyamatos vazokonstriktor tónust fejt ki a barlangos testet ellátó erekre. A pénisz bőrének mechanikai ingerlése a szakrális gerincvelőn keresztül gátolja ezt az aktivitást. A limbikus rendszerből vagy a cortexből kiinduló pályák is beleszólnak ebbe. A hatást a n. erigens közvetíti NO és VIP által.

Lásd a feltöltött előadást a jelpályákért
A sildenafil (ill. ezen hatóanyagot tartalmazó gyógyszer, a Viagra) a barlangos testek speciális foszfodiészteráz izoformáját (PDE5) gátolja, így segíti elő az erekciót.

A penis mechanikai ingerei a thoracolumbalis gerincvelőbe is eljutnak, innen noradrenalin és ATP közvetítésével megtörténik az ejakuláció. A plexus hypogastricus a mellékhere farki részét és a vas deferenst idegzik be. Az odóhólyag és prostata az ondó többi részét adja hozzá. A mm. bulbo- és ischilcavernosus összehúzódása lövelli ki az ondót. Normálisan az ejakulátum mennyisége 2-4 ml, a pH-ja 7.35-7.50, ml-enként 108 spermiumot tartalmaz.

A spermiumszám a világon folyamatosan csökken. Ezt vegyszerek és a meleg hatásának tulajdonítják.

Generalizált szimpatikus hatások lépnek fel, ez az orgazmus. A kiterjedt szimpatikus hatás erőteljes vazokonstriktor hatása miatt hirtelen vérnyomásemelkedést okoz. Az ejakuláció után az oxitocinszint felszökik, ez a simaizom-összehúzó hatáson felül idegrendszeri hatásokat (pl. párapcsolat) is okoz. A spermium 20-40 perc alatt jut be a méhűrbe, ahol még kb. 2 napig képes megtermékenyíteni a petesejtet.

1)
Sex-determining region Y
2)
Anti-Müller hormon
3)
Szexuálhormon-kötő globulin

QR Code
QR Code A szaporodás élettana I. (generated for current page)