Pont annyi, amennyit beleteszel.Loading


Belgyógyászat II. (nefrológia, immunológia, reumatológia) az I. számú Belgyógyászati Klinikán

  • A belgyógyászat ebben a félévben az immunológia, reumatológia és nephrológia területére vezet el, valamint a hypertonia is egész nagy hangsúlyt kap a tételsorban.
  • az előadások 90 percesek, viszont hatalmas anyagokat kényszerülnek megkísérelni leadni, így fel kell kötni a textilt, érdemes kipihenten érkezni, sajnos gyakorlaton a legtöbb csoport nem nephrológiai osztályon van, így érdemes látogatni az előadásokat, különben előfordulhat, hogy szinte semmi szó nem esik a félév kiírt témaköréről
  • az előadásokat a félév végén általában felteszik a honlapjukra (bel1.sote.hu), de szinte mindig késve, így az első vizsgaidőpontban vizsgázók még nem férnek hozzá. Ezért inkább az a rend alakult ki, hogy az előadó odaadja valamelyik diáknak pendrive-on az előadást, és rá bízza, hogy juttassa el az egész évfolyamnak…. Így gyűltek össze a 2012-es őszi előadások is. Újabb félévekben ezt a hagyományt fejleszteni ér.:)
  • mivel a reumatológia is tananyag, tartanak két kihelyezett gyakorlatot az ORFI-ban. Erről a félév közben küldenek e-mailt. Ezen a két gyakorlaton muszáj aláírni a katalógust, és akinek ez nem sikerült, azzal bepótoltatják a gyakorlatot….
  • a reumatológiai tételekhez hasznos segítség az Ortopédia tankönyv (arthritisek, betegvizsgálat), valamint a Tulassay-féle Belgyógyászat könyv, de emellett itt is találtok hasznos PPT diasorokat. A teszthez elég az előadások anyaga, de azt nagyon pontosan kell tudni.
  • a gyakorlatok időtartama 135 perc, a gyakorlatra fonendoszkóp, jegyzetfüzet szükséges, szokás szerint.
  • Az írásbeli vizsgán 30 kérdés van, melyek átlagos nehézségűek, viszont a kis összpontszám révén a hibázási lehetőség is kevés, így korrekten fel kell készülni rájuk, különös tekintettel a reumatológiai betegvizsgálatra, és a nephrológiai betegségekhez tartozó jellemző laborparaméterekre. A teszt ráadásul kivetítős, nehezen látóknak érdemes előre ülni!
  • A szóbelin 1 tételt kell húzni, emellett (vizsgáztatótól függően, nem mindenkinél) betegvizsgálatot is kell végezni.
A tárgy adatlapja
kódja a Neptunon AOKBL1027_2M
típus 1 előadás/ heti 1 gyakorlat +2 kihelyezett gyakorlat
intézet
intézet honlapja http://bel1.sote.hu -regisztrálni kell!
oktatási felelős Abonyi Margit
elérhetősége
számonkérés típusa év közben -
félévek száma
vizsga típusa Írásbeli és szóbeli, a jegyet a két jegy átlagából adják
nehézség átlagos nehézségű tárgy

Előadások

Előadások I.Bel. 2012 ősz

Egyéb hasznos anyagok

Reumatológia és immunológia

Nephrologia, hypertonia

Diagnosztikai témák
Glomerulonephritisek
Egyéb tételek, régi minimumkérdések, 2012-es összegyűjtött tesztkérdések (bár az ismétlődés nem valószínű)

Hypertonia


QR Code
QR Code Belgyógyászat II. (nefrológia, immunológia, reumatológia) az I. számú Belgyógyászati Klinikán (generated for current page)