Pont annyi, amennyit beleteszel.Loading


2.5. Vizsgázási technikák

Az egyetemen a vizsgák által adhatsz számot tudásodról, ami azt is jelenti, hogy akár hosszú félévek munkájából kell beszámolnod egyetlen alkalommal. A sikeres vizsga alapvető feltétele a megfelelő felkészültség. Hasonlóan lényeges az is, hogyan tudsz a lehető legtöbbet kihozni magadból és tudásodból. A vizsgázás „technikájának” a szóbeli vizsgákon még nagyobb jelentősége van, a felelet felépítése, a vizsgáztatóban kiváltott szimpátia, mind-mind eredményességet befolyásoló tényezők. Fontos megjegyeznünk, hogy az igazán jól vizsgázók is csak megfelelő felkészültség birtokában sikeresek, nincsen olyan „vizsgatrükk”, ami az alapos tanulást pótolhatja.

A vizsgaidőszak beosztása

Akárcsak a tanulásra, a teljes vizsgaidőszakra is érdemes tervet készítened. Ebben a tervben a vizsgaidőpontok jelölik ki a mérföldköveket. A vizsgaidőszak általában rövidnek tűnik, viszont gond nélkül megtoldhatod néhány héttel, ha a szorgalmi időszak utolsó két-három hetét úgy kezeled, mintha az is a vizsgaidőszak része lenne. Ekkor már érdemes elkülöníteni olyan időt, amit az első vizsgáidra való felkészülésre fordítasz. Ha évközben „el is úsztál”, a szorgalmi időszak végi intenzív tanulással hozhatsz a lemaradáson. Természetes igény a jobb felkészülés érdekében minél több időt hagyni a vizsgákra, s akár az utolsó lehetséges vizsganapig kitölteni a vizsgaidőszakot. Ezzel akkor van gond, ha borul a menetrend. A teljesen feltöltött vizsgaidőszakból már vész esetén sincsen hová halasztani. A vizsgaidőszak utolsó hetét érdemes teljesen szabadon hagyni. Ez az aranytartalék. Ha véletlenül szükség lesz rá, akkor jól fog jönni. Ha szabadon marad, megérdemelt pihenés a jutalmad.  Az egyes vizsgákra jutó idő így elsőre rövidnek tűnhet, valóban intenzív felkészülésre van szükség. Az intenzív készülés előnye viszont, hogy rövidebb ideig eredményesebben fenntartható a koncentráció és a motiváció. Azzal pedig, hogy „méltányossági hét” is létezik, nem szabad foglalkozni! A nyári vizsgaidőszakot is érdemes júniusi befejezéssel tervezned. Sokan vannak, akiknek ez minden évben sikerül. A nyári feltöltődés nemcsak a következő tanév szempontjából fontos, hanem az egészséged szempontjából is. A NEPTUN rendszer óta gyakorlatilag is nagyon fontos, hogyan tervezed meg a vizsgaidőszakot. A szoftvernek 48 órás időhatára van, ha azon belül csúszol, nem fogja hagyni a módosításokat. Mindenképpen tájékozódj a rendszerről, mert az egyetemi tanulmányaid minden adminisztratív kérdését ezen keresztül bonyolítják.

Vizsgák halasztása

Ha nem haladsz úgy, ahogyan eltervezted (s bizony a legtöbb vizsgázónál előfordul ez a helyzet), akkor nagy a csábítás, hogy halasztással nyerjél még néhány napot. A halasztás viszont ritkán érinti egyetlen vizsgádat, jó eséllyel az egész vizsgarended felborul. Amikor tudjuk, hogy még bármikor halaszthatunk, hajlamosabbak vagyunk lazábbra venni a figurát, és össze is gyűjtjük a jelentős lemaradást. A vizsgára készülést tekintheted úgy, mint egy sportversenyre felkészülést. Lényeges a formaidőzítés: a vizsgán legyél „csúcsformában”! Határozd el, hogy aznap elmész vizsgázni, amikorra kitűzted! Ez az elhatározás, hogy „nem halasztok”, segít ellenállni a kísértésnek és átlendülni a holtpontokon. A halasztás tilalma „ökölszabály”. Adódhatnak „vis maior” alkalmak (sikertelen vizsga, betegség, utazás, stb.), amikor mégis halasztanod kell. Az egy vizsgára való „túlkészülést” viszont ekkor is érdemes elkerülni. Ha túl hosszú az egy vizsgára folyamatos készüléssel töltött idő, akkor egy pont után gyakran már nem javul, hanem romlik a teljesítményed. Ha arra kényszerülsz, hogy két hétnél többet tanulj folyamatosan egy vizsgára, akkor iktass be egy nap szünetet!

A vizsgázásra megfelelő állapot

Fáradtan és feszülten kevésbé vagy képes a jó teljesítményre. Így aztán a vizsgára készülésnél nemcsak arra kell gondot fordítanod, hogy minél több férjen a fejedbe, hanem arra is, hogy megfelelő, energikus állapotban légy, ezáltal kihozhasd magadból a maximumot. Ennek egyik feltétele, hogy amennyire lehet, előző éjjel aludd ki magad. Az alvásnak mind a tananyag rendezése, mind a koncentráció javítása szempontjából fontos szerepe van. Ezt akkor is érdemes előtérbe helyezni, ha van olyan, amit „jó lenne még egyszer átnézni” (legtöbbször bőven akad ilyen). Ha sikerül jól beosztanod a felkészülést, az utolsó tanulási napot töltheted ismétléssel, pihenéssel. A vizsgahelyzet akut stressz. Előfordulhat, hogy ilyenkor fáj a gyomrunk, émelygünk, nem kívánjuk az ételt. Nemhogy a reggeli, egy falat sem megy le a torkunkon. Ennek ellenére, ha egy mód van rá, minden vizsga előtt reggelizz, akkor is, ha egyáltalán nem esik jól. A megfelelő vércukorszint fontos a szellemi teljesítményhez. A vércukorszint növelésére közvetlenül vizsga előtt vagy menet közben is jól jöhet a szőlőcukor, a csokoládé vagy a rostos ivólevek.

A vizsga feletti kontroll, a felelet felépítése

A szóbeli vizsga aszimmetrikus helyzet. Nagyrészt a vizsga rendje és a vizsgáztató határozza meg a vizsga menetét, viszont van néhány olyan dolog, amelyben – ha másképp nem kérik – Te dönthetsz. Ilyen szokott lenni, hogy melyik tétellel kezdesz (olyannal érdemes, amit elég jól tudsz), vagy miként építed fel a feleletet. Ha jó a felépítés, nagyobb eséllyel van lehetőséged sokat elmondani abból, amit tudsz, míg ha nem megfelelő, hamarabb megkapod a kapcsolódó kérdéseket. Ha a tételt a legelejétől apró részletekbe menően kezded végigmondani, a legritkább esetben érsz el végére. A nagyobb vizsgatételekről készíts vázlatot! A felkészülési idő alatt erre legtöbbször van lehetőség. A feleletet kezdheted a vázlat elmondásával is, ezáltal megmutatod, hogy átlátod a teljes tételt és érted az összefüggéseket. A vázlatot követően kiemelheted azokat a részeket, amelyeket a lényegesebbnek tartasz. Amire még a vizsgáztató kíváncsi, azt úgyis megkérdezi. A felelet elmondásában nemcsak a tartalmi rész számít, hanem a kommunikáció módja is. A hangos, érthető beszéd, a gördülékeny megfogalmazás, a vizsgázatóra (és kérdéseire) való figyelem is azt jelzi, hogy felkészültél, tudod az anyagot, állsz a kihívás elébe.

A vizsgahelyzetben való kommunikáció fejleszthető. Ebben nyújthat segítséget számodra a KarrierKözpont és a HuMánia Pályaszocializációs Műhely által szervezett vizsgaszituációs tréning, ahol valódi tételekből, valódi vizsgáztatókkal, tét nélkül gyakorolhatod a vizsgázást, és hasznos visszajelzéseket is kapsz arra, hogy mire érdemes építened, hogyan tudsz továbbfejlődni.


QR Code
QR Code 2.5.	Vizsgázási technikák (generated for current page)