Pont annyi, amennyit beleteszel.Loading


Hogyan tanuljak jól?

Talán ez az egyik legfontosabb dolog, amiről csak úgy esik szó, hogy "csinálni kell!". Nade mégis hogyan?! Erre már sokkal kevesebb, és nagyon változatos értékű válaszok érkeznek. A következő írás szerzője 10 pontra bontotta, hogy mi is kellhet ahhoz, hogy nyugodtan és effektíven tanulhass. Számomra segített, remélem Neked is fog!

Fölkészülés a tanulásra

“Meg tanulni is kellene…” – Gyakran mondogatod ezt a mondatot, aztán végül megint nem lesz belőle semmi? Pedig általában minden adott, csak az elhatározás hiányzik… Gondolom Te sem akarsz megszakadni a hajtásban, de mint minden normális diák, a lehető legkevesebb energiabefektetéssel akarsz minél jobb eredményt elérni. Ezen az oldalon különféle módszereket szeretnénk Veled megismertetni. Hogyan tanulj hatékonyan? Hogyan segítsd elő azt, hogy valamit megjegyezz? Hogyan érd el rendszeres, de viszonylag kevés beleölt munkával azt, hogy a vizsgaidőszak már szinte csak ismétlés legyen. a tanulásra rá kell hangolódnod, föl kell készülnöd. El kell döntened, mit mikor és miért tanulsz és szükséged lesz egy megfelelő helyre, ahol tanulni tudsz. Hogyan kezdj hozzá?

 1. mérd föl a helyzetet
 2. tedd kézzelfoghatóvá a tanulnivalót
 3. oszd be az idődet
 4. alakíts ki egy tanulóhelyet
 5. legyen ott minden
 6. férj el minden szükséges dologgal együtt
 7. helyezd magad kényelembe
 8. legyen mindig elég fény
 9. legyen csönd
 10. tanulj

1. mérd föl a helyzetet

Holnap zh-t írsz, vagy péntekre kell leadnod egy mérést? Két hét múlva szigorlatozol, vagy reggel beugrós a labor? Egyáltalán nem mindegy, alapvetően meg fogja határozni az alaposságot és a módszert, hogyan állsz neki a tanulásnak.

2. tedd kézzelfoghatóvá a tanulnivalót

Döntsd el, mekkora az az anyagmennyiség, amelyet el kell sajátítanod. Legyen ez kézzelfogható, és ne hozzávetőleges, ne lógjon a levegőben. Írd össze, hogy konkrétan ettől az oldaltól eddig az oldalig kell eljutnod ahhoz, hogy úgy érezd, tudod. Ha nem döntöd el előre, hogy mit is kell tanulnod, akkor sosem fogsz végezni és az idődet sem tudod majd helyesen beosztani előre.

3. oszd be az idődet

Nézd meg, mennyi a ráfordítható időd, majd nézd meg mennyit igényel az anyag elsajátítása. Oszd be az idődet és tartsd magad a beosztáshoz! A hatékony tanuláshoz egy szabály: 45 perc aktív koncentráció után mindig engedj magadnak 15 perc pihenőt, amikor még csak véletlenül sem foglalkozol a tanulnivalóval. Egyél-igyál, levelezz, rajzolj, táncolj zenére, csinálj bármit, ami kicsit fölfrissít, és a következő 45 percre fölkészít. Ha tartod magad a menetrendhez, a tested nem szenved háromnegyed órán keresztül, hanem segít a figyelem összpontosításában, hiszen tudja: mindjárt következik a szünet. Nem csak órákra, hanem napokra lebontva is működik ez a fajta önjutalmazás. sokkal szívesebben állsz neki minden nap a tanulásnak, ha mindig van előre betervezve egy óra öröm (ebéd a barátnővel, sport, a legújabb rész a kedvenc sorozatodból…)

4. alakíts ki egy tanulóhelyet

Szükséged lesz egy helyre, ahol tanulsz. Nem, nem az ágyad, nem a tévével szembeni kanapé és nem is a büfénél lévő asztalka, ahol a barátaid köszönnek Rád ötpercenként.. Legideálisabb egy asztal egy székkel és lámpával. Legyen ez a hely mindig alkalmas tanulásra, amikor szükséged van rá, ne kelljen mindig azzal kezdened, hogy lepakolod a két hete ott száradó ételmaradékokat, ami anyu főztjéből maradt. Amikor elhatározod, hogy leülsz tanulni, már ne álljon utadba akadály, amely ettől eltántorít. Amikor számításba veszed, hogy milyen lehetőségeid vannak tanulóhely kialakítására, sose feledkezz meg a könyvtárról. Teljesen ingyen és szinte bármikor tudja a legtöbbjük mindazt, amire Neked szükséged van: könyvek, kávéautomata, internet, csönd (még ki is küldenek, ha megpróbálsz szóba elegyedni a szomszédoddal). Itt megismerheted az egyetemi könyvtárakat.

5. legyen ott minden

Amikor fölkészülsz a tanulásra, gondold végig mi mindenre lesz szükséged. álljon rendelkezésedre karnyújtásnyi távolságra az összes könyv, jegyzet, nyomtatott ábra, íróeszköz, üres papír, innivaló. Ha minden második bekezdésnél föl kell állnod, mert kell még egy könyv, mert nem fog a toll, mert nincs mire írni. Minden ilyen alkalommal kizökkensz a tanulásból és értékes perceket vesztesz, mire újra rááll az agyad Kétélű fegyver a számítógép, mert bár segítséget nyújthat minden kérdésednél könnyedén, a figyelmedet is elterelheti egy-egy fölugró ablak, érkező levél, beköszönő barát. Nagyobb biztonságban vagy, ha kinyomtatod azokat a dolgokat, amelyekre szükséged lesz. Beleírni, jegyzetelni is könnyebben tudsz, és papírról olvasni amúgy is jobb…

6. férj el minden szükséges dologgal együtt

Fontos a szabad tér. Legyen az asztalodon hely, ne kelljen egymásra halmoznod a cuccokat, aztán folyamatosan pakolászni. Csak az idő megy vele, és összezavarodsz. Később az emlékezésben is segít, ha mindent tudsz kötni egy konkrét dologhoz (igen, ez ugyanaz az ábra, amelyik azon a papíron volt az asztal sarkán, amiért mindig a jobb kezemmel kellett nyúlnom)

7. helyezd magad kényelembe

A tanulás sokszor nem csak pár percet vesz igénybe. Ha nem kényelmes a szék, ha billeg az asztal, ha hideg van, nem fogsz tudni odafigyelni másra, csak ezekre a zavaró tényezőkre. Persze meg kell találni az egyensúlyt ebben is; a hátradőlős fotel bár kényelmes, de nem alkalmas tanulásra, csakúgy mint a nyári kánikulára fűtött szoba, ahol aludni lenne a legjobb… A széked legyen stabil és olyan magas, hogy ha a talpad teljes hosszában éri a talajt, a combjaid kényelmesen nyugodjanak az ülőrészen, az asztal pedig akkor optimális magasságú, ha a két kezedet a tested mellett derékszögben behajlítva, mindenféle akrobatikus képesség nélkül meg tudod támasztani az asztallapon, az alkarodnál (persze sokaknak megvannak a saját, bevált rituáléi, ők maradjanak az egyedi megoldásnál)

8. legyen mindig elég fény

Mindig figyelj arra, hogy elegendő mennyiségű fény világítsa meg a helyet, ahol tanulsz. Gyakran kell olyankor tanulni, amikor már nincs természetes fény, és ezek az órák könnyen válhatnak szenvedéssé, ha nem szentelsz elég figyelmet a megvilágítás fontosságának. pár ötlet:

 • ne csak a könyv ússzon fényárban, hanem Te is. ne éreztesd a szervezeted több érzékszervével is, hogy éjszaka van, enélkül is lesz elég tényező, ami alvásra akar majd rávenni.
 • ne használj direkt fényt. ne irányítsd a lámpát közvetlenül a könyvre, amelyet olvasol. általában fehérek a lapok, az erős visszaverődő fénytől rövid úton megfájdul a fejed. a fényes papírra nyomtatott könyvek pedig biztosan szépek a kirakatban, de nem éjjeli tanulásra tervezték azokat, lámpafénynél szinte olvashatatlanul csillognak (megoldás: irányítsd a lámpákat a falra, ragassz eléjük papírlapot)

9. legyen csönd

A legkevésbé sincs szükséged arra, hogy “tanulás” közben megnézd a legújabb kibeszélőshow-t a tv-ben, vagy meghallgasd a frissen letorrentezett albumot, és énekeld a legújabb kedvencedet, vagy tízpercenként megnézd, hogy bejelölt-e valaki facebook-on. Ezeknek is megvan a maguk helye és ideje, de Te most tanulsz, Neked csend kell. Ha mégis úgy találnád, hogy a zene segít a tanulásban, a hangerejét tartsd minimálisan. Célszerű olyan zenét választani, amiben nincsen szöveg. (tudományos magyarázat: tekintsük a tanulnivalóból származó ingereket jelnek, a zenéből származót pedig zajnak. létezik egy olyan kívánatos jel/zaj arány, amelynél a zaj csak megnöveli a jel amplitúdóját – így az elegendően nagy lesz az ingerküszöb eléréséhez, hogy az agy érdemben foglalkozzon vele – de nem nyomja el a jel információtartalmát. ugyanezt a zaj általi jelerősítést használjuk ösztönösen, amikor a fejünket vakarásszuk gondolkodás közben)

10. tanulj

Ne csinálj egyszerre több dolgot. Ha eldöntöd, hogy valaminek nekifogsz, akkor foglalkozz kizárólag azzal, aktívan. Legyen ez a tanulás, a pihenés, vagy a sörözés a haverokkal. Ha a tanulás mellett döntöttél, akkor ne furdaljon a lelkiismeret, hogy már két hete nem mosogattál el, és épp most kellene, ne chat-elj kétpercenként a barátaiddal, hogy most épp tanulsz és ne gondolkodj azon, hogy a tegnapi szőkének mégsem kellett volna azt mondani, hogy…

Amikor tanulsz, ülj le, és tanulj. ha minden körülményt megteremtettél ehhez, akkor ez lesz a legkönnyebb.


QR Code
QR Code Hogyan tanuljak jól? (generated for current page)