Pont annyi, amennyit beleteszel.Loading


Megélhetés Budapesten

A következő féléved tervezésénél nem elhanyagolható szempont a pénzügyi tervezés sem. Ebben szeretnénk segíteni most Neked. Lakhatás: Budapesti vagy Budapest környéki hallgatóknak ezzel a tétellel valószínűleg nem kell számolniuk, a vidékieknek annál inkább. Ha kollégiumi helyet kapsz, akkor érdemes tudni, hogy szociális alapon határozzák meg a kollégiumi díjadat. Nem kell rezsit fizetned, szélessávú internet csatlakozást kapsz, viszont 2-3 szobatársat is, általában elég szűk helyre. Ennek vannak előnyei (tanulási segédanyagok, barátok, mindig történik valami, tanácsok stb.) és persze hátrányai is (zavarnak, intimitás, kényelem). Amikor kollégium mellett döntesz ezeket gondold végig! Havi költséged kb. 10-30.000 Ft lesz.

Ha albérletet választat, akkor az ár nagyban függ az albérlet felszereltségétől, állapotától, az elhelyezkedéstől, méretétől és a rezsi költségétől. Felezheted vagy harmadolhatod a költségeidet, ha többen költöztök össze egy albérletbe és osztjátok a költségeket. Persze ilyenkor a rezsi költségei is emelkednek és a lakhatási/tanulási komfort is csökken. Átlagos albérlet az Egyetem környékén 20-30.000Ft/fő körül mozog és 1 vagy 2 hónapi bérleti díjnak megfelelő kaucióval kell számolni.

Fontos megjegyezni, hogy a fent említett bérlési összeg nem tartalmazza a rezsi költségeket, így a fűtést, vízdíjat, világítást, (esetleg telefon, internet előfizetési díjat) de már a közös költséget és más a ház üzemeltetési költségeit (pl. szemétdíj, takarítás) sem minden esetben. Mindenképp javasolt még a bérleti szerződés aláírása előtt megtudni, hogy az eddigi tapasztalatok alapján mekkora rezsiköltségre lehet számítani. Nem mindegy például, hogy egyedi vagy távfűtéses lakásról van szó: egy 50m2 körüli lakótelepi lakás esetén téli időszakban távfűtés esetén 20-25.000 forint feletti gázdíjjal kell számolni, míg egyedi fűtés esetén erre (a bérlő fűtési igényei szerint) 10.000 forint is elegendő lehet. Fontos megtudni azt is, hogy a különböző közüzemi számlák mekkora éves fogyasztásra vannak bejelentve a bérlés megkezdésekor – hiszen lehetséges, hogy aránytalanul sok, vagy kevés az adott fogyasztási szint a bérlők számához viszonyítva. További jó tanács, hogy a bérlés megkezdésekor minden óraállást írjanak fel közösen a főbérlővel, hogy a kiköltözéskor az elszámolásnál ne legyenek félreértések. A közös költségekkel kapcsolatban lényeges költségnövelő tényezőnek számít, hogy van-e az épületben lift, mélygarázs, vagy más „plusz szolgáltatás”, mivel ezek jelentősen megnövelhetik a közös költséget.

Közlekedés

A havi BKV bérlet 4000Ft körül van. Erre biztosan szükséged lesz. Ezzel bármivel utazhatsz Budapest közigazgatási határán belül. A vidékikeknek érdemes a MÁV/Volán jegyek költségével is számolni, átlagos hallgató kéthetenete látogat haza (ez a gyakoriság az évek előre haladtával csökken).

Étkezés

A napi étkezésre lehetőséget kínál több egyetemi étterem és az intézmény közelében található számos vendéglátóhely is. A napi étkezést tekintve egy menü ebéd ára 450-800 Ft között mozog, így 20 napos hónapot számítva 9-16.000 Ft-ban határozható meg a főétkezés költsége. A reggeli, vacsora, napközbeni étkezésre összesen szintén 500-800 Ft-ot lehet számolni naponta, így ennek havi vonzata 10-16.000 Ft egyéni igényektől függően. Szórakozás Erre számos lehetőség kínálkozik, egyetemei bulik, budapesti diszkók, bárok, kávéházak, éttermek, kocsmák, különböző klubok nyújtják. Az egyetem mellett és a város más részein is több szórakozóhely várja a kikapcsolódni vágyókat. A művelődésre Budapesten szintén kiváló lehetőségek kínálkoznak: színházak, mozik, sportmérkőzések, balett, opera, hangversenyek, fesztiválok, múzeumok, galériák stb.stb.

Tankönyvek és tanszerek

Ezt a tétel az egészen kicsitől a csillagos égig változhat. Érdemes az idősebbek, vagy instruktoraitok tanácsát kiérni, melyik tankönyvet érdemes mindenképp megvenni, melyeket kölcsönözni, vagy idősebbektől beszerezni. Ez utóbbinak kiváló lehetőséget biztosít az IÖCS jegyzetbörzéje szeptember elején, valamint az online jegyzetbörze itt a SotePedián, ami egész évben a rendelkezésedre áll. Az első szemeszterre minimálisan 20-30.000 Ft-tal érdemes számolni. A későbbiekben ez függ a felvett tantárgyaktól.

Egyéb

Ruházkodás, orvosi költségek, ajándékok, hobbi stb. Ezek meglehetősen egyén függő tételek, de mindenképp érdemes velük tervezni.

Összesítve

Költségek Budapestieknek
Lakhatás0 Ft
Közlekedés4 000 Ft
Étkezés20 - 35 000 Ft
Szórakozás10 - 20 000 Ft
Egyéb5 - 15 000 Ft
Összesen40 - 75 000 Ft
Költségek Vidékieknek
Lakhatás10 - 60 000 Ft
Közlekedés8 - 12 000 Ft
Étkezés20 - 35 000 Ft
Szórakozás10 - 20 000 Ft
Egyéb5 - 15 000 Ft
Összesen55 - 140 000 Ft

+ Tanszerek félévente: 30 - 100 000 Ft


QR Code
QR Code Megélhetés Budapesten (generated for current page)