Pont annyi, amennyit beleteszel.Loading


3.1. Az önéletrajz

Mint minden más területen, a külföldi tanulmányút pályázatoknál is önéletrajzzal kell megpályáznod a helyeket, de ha önállóan szervezel magadnak tanulmány utat, akkor is elkéri a fogadó hely az önéletrajzod. Az önéletrajz – mint egy vizsgabeugró – az első szűrő szerepét tölti be egyes pályázatok elbírálásánál, sok esetben nem veszik komolyan azok pályázatát, akinek az önéletrajza nem megfelelő. Ezért az a cél lebegjen a szemed előtt önéletrajzod elkészítésekor, hogy ne ejts végzetes hibát. Ezen felül talán pozitív benyomást is szerezhetsz az önéletrajz tartalmával, formájával és stílusával, esetleg eddigi szakmai, tanulmányi eredményeid felkelthetik az bírálók érdeklődését.

Az önéletrajz típusa

Nyugodtan elfelejthetjük az ömlesztett, sorkizárt, esszészerűen megírt önéletrajzokat. Ezeket nehéz olvasni és elveszik benne a lényeg – a bíráló rövid idő alatt szeretné megtudni a lényegi információkat rólad. Különösen igaz ez, ha több száz pályázatot kell elbírálni. Jól tagolt, kiemelésekkel segített önéletrajzra van szükség, amiből rögtön kiderülnek számukra a lényegi információk. Csak abban az esetben próbálkozz az ömlesztett formával, ha kimondottan ilyent kérnek – pl. kézzel írt változatok esetében. Szerencsésebb formaválasztás az úgynevezett „amerikai típusú” vagy Europass formátumú önéletrajz. Az Europass egy kötöttebb és tömörebb forma, általában külföldi elbírálásnál szoktak kimondottan ilyent kérni, mert ez egységes, ott is ismert forma. Kicsit több mozgásteret ad a készítőnek az amerikai típusú önéletrajz. Mivel ez utóbbi a leggyakrabban elvárt forma, ennek segítségével hívjuk fel a figyelmedet egy-két lényeges pontra, de szempontjaink alkalmazhatóak más típusoknál is.

Tartalmilag

Az önéletrajz strukturáltan, írásban foglalja össze azt, hogy ki vagy és mennyiben felelsz meg az adott pályázat által támasztott követelményeknek. Az önéletrajz a pályázó karriertörténete. Gondosan összeállított, személyes „reklámanyag”, hiszen arra hivatott, hogy meggyőzze a bírálót arról, Te felelsz meg legjobban a kiírásnak. Tartózkodj viszont a mellébeszéléstől, a szépítéstől és a valótlanságoktól. Törekedj, hogy a lényeges információk kerüljenek bele az önéletrajzodba, és ne tompítsd el az értéküket beleerőltetett, nem releváns adatokkal. Mindig gondold végig, hogy életpályád mely részét kell domborítanod az adott pályázat esetében. Például, ha kórházi gyakorlati helyre pályázol, akkor a szakmai sikereid és képességeid kapjanak hangsúlyt, ha egy kutatói pályázatra, akkor tudományos eredményeid stb. Úgy sáfárkodj, hogy az önéletrajz terjedelme 1,5 A4-es oldalnál ne legyen több! Ha kész mű, akkor fusd át kritikus szemmel még egyszer, hogy mely pontok és fogalmak lehetnek nehezen értelmezhetőek egy külföldi elbíráló számára. Például az instruktor munkát vagy a TDK munkát biztosan nem ismerik szószerinti értelmében a világ többi pontján, ezért ezeket érdemes körbeírnod, vagy elmagyaráznod, hogy pontosan mit is jelenet ez.

Formai követelmények

A pályázati csomag nyelve igazodjon az elvárásokhoz, illetve az elbíráló ország nyelvéhez. Értelmetlen magyar önéletrajzot küldeni egy Németországban elbírált pályázatra. Előnyös lehet, ha angol nyelven vagy a fogadó ország nyelvén is elkészíted az anyagot, de ha ez nem kritérium, és nem tudsz jó minőségű munkával előrukkolni, akkor inkább ne erőltesd. Szintén nem szerencsés, ha mással fordíttatod le a munkát, de te magad a szavakat sem ismered a szövegben. Az ilyen turpisságokra előbb-utóbb fény derül, és a kellemetlen perceidet csak az enyhítheti, hogy nem érted, hogy miért kiabál veled ismeretlen nyelven a helyi oktatási felelős. A betűk se kicsik, se nagyok ne legyenek, kb. 11-12-es nagyságú az ideális. Használj hagyományos, könnyen olvasható betűtípusokat (pl. Times New Roman, Arial) és jó minőségű, sima papírt a nyomtatáshoz! Fényképet érdemes küldeni, különösen, ha kérik. Ennek mérete ne legyen túl nagy, de minősége kielégítő legyen. Nem kell profi fotós munkája, de azért legyen igényes (egyszerű háttér, nem igazolványkép, kb. félalakos, színes-nem színes, csak te legyél rajta).

Az önéletrajz feltétlenül tartalmazza a következőket:

 • • A dokumentum megnevezése: önéletrajz (Curriculum Vitae) – nem szerencsés a CV, vagy a pályázó neve önmagában.
 • • Név, elérhetőség (cím, telefonszám, e-mail cím). Nem előnyös és nem vet jó fényt az önéletrajz gazdájára, ha nevetséges a cím (cuncimokus@…). Regisztráld magad bármelyik ingyenes e-mail szolgáltatónál (pl.: Gmail, Hotmail, Freemail, Yahoo), és a neved valamilyen formáját használd előtagnak.
 • • Személyes adatok: születési év, lakcím, értesítési cím, telefonszámok.
 • • Képzettség, tanulmányok felsorolása címszavakban, fordított időrendben. Az általános iskoládat csak akkor írd bele, ha valami nagyon speciális pluszt adott.
 • • A szakmai tapasztalatok fordított időrendi felsorolása, a pontos pozíciók és a cég/kórház nevének megjelölésével. Fontos hangsúlyozni, hogy mindenkinek vannak szakmai tapasztalatai. Akár TDK-ztál, vagy nyáron, önkéntesen dolgoztál az adott szakterületen, vagy bejártál műtétekre, ha nagyon nincs más, akkor a nyári gyakorlataid, de valamit már biztosan dolgoztál.
 • • Speciális képzések, nem iskolarendszerű tanfolyamok (mentőtiszt, manuálterápia stb.) és képzések.
 • • Nyelvi készségek a nyelv és a szint megjelölésével.
 • • Egyéb: informatikai készség, vezetői engedély stb.
 • • Készségek, tulajdonságok, amelyek a személyiség fontos ismérvei, és lényegesek lehetnek a pályázati célok megvalósulása során (nagy teherbírás, szívesen dolgozol csapatban, motiválhatóság stb., precizitás stb.).
 • • Szabadidős tevékenység
 • • Keltezés (legyen egy hónapon belüli) és saját kezű aláírás

Természetesen sok más szempont is fontos lehet az önéletrajzod megírásnál, ezért hagyj rá időt, és alkalmanként nézd át újra és újra! Mutasd meg ismerőseidnek, keress mintákat és példákat mások önéletrajzára, hallgasd meg a kapott jó tanácsokat!


QR Code
QR Code 3.1.	Az önéletrajz (generated for current page)