Pont annyi, amennyit beleteszel.Loading


3.5. A tantárgy elfogadtatás

Ez a mágikus cselekedet okozza a legtöbb problémát a kiutazóknak, ugyanis nincs teljesen egységes rendszer a tantárgyak elfogadtatására. Ez leginkább az intézetek eltérő gyakorlatának köszönhető, de előbb utóbb szinte mindenkinek sikerül ez a művelet. A saját utánajárásod mennyiségét nagyban redukálhatod, ha megfontolod az itt leírtakat és alaposan utána kérdezel az elvárásokról az intézeteknél is.

3.5.1. Szakmai gyakorlat

A külföldön töltött nyári vagy hatodéves szakmai gyakorlatokról szóló egyetemi határozatok évről évre változnak. A következőkben az aktuális, 2012/2013-as évre vonatkozó elfogadtatási procedúrát ismertetjük számotokra.

Mindenekelőtt fontos leszögeznünk, hogy a Semmelweis Egyetem csak olyan külföldi gyakorlatot fogad el, amely akkreditált intézményben történt. Ennek igazolásához a következő nyomtatványok szükségesek:

 • 1. Akkreditációs nyilatkozat: a külföldi klinikának igazolnia kell, hogy megfelelő oktatást tud biztosítani. A formanyomtatvány a honlapról letölthető évfolyamonkénti felosztásban (angol, német és francia nyelven http://www.sote.hu/intezetek/oktatas/?inst_id=145&page_id=463 ⇒Gyakorlat engedélyezéséhez előzetes akkreditációs nyilatkozatok), melyhez 6. éven kompetencialistát kell csatolni, amely szintén elérhető a honlapon ( http://www.sote.hu/intezetek/oktatas/?inst_id=145&page_id=474 ⇒Gyakorlat engedélyezéséhez előzetes akkreditációs nyilatkozatok⇒VI. évfolyam⇒Minden akkreditációs nyilatkozathoz csatolandó kompetencialista).

Külön akkreditációs nyilatkozat típus van az egyetemi klinikáknak és az oktatói kórházaknak. A nyilatkozat és kompetencialista alapján igazolja a külföldi klinika, hogy a Semmelweis Egyetem által elvárt oktatást biztosítja. Figyelem, vannak kivételek: 6. éves gyakorlat esetén, németországi gyakorlathoz nem kell az akkreditációs papíron kitölteni az akkreditációra vonatkozó kérdések, azonban a kompetencia listával együtt ki kell küldeni a német klinikának. Az akkreditációt az Egyetem automatikusan elfogadja, külön pecsétszám nélkül. A további „kivétel” országok listája a honlapon elérhető (http://www.sote.hu/intezetek/oktatas/?inst_id=145&page_id=461 ⇒Tájékoztató a szakmai gyakorlatok külföldön való teljesítéséről).

 • 2. Fogadónyilatkozatot: a kórház leírja, hogy X.Y. hallgatót adott időszakra adott osztályra, gyakorlatra fogadja.
 • 3. Kérelem: hallgató tölti ki (honlapról letölthető http://www.sote.hu/intezetek/oktatas/?inst_id=145&page_id=462 ⇒Kérelem a nyári- és szigorlóévi szakmai gyakorlat külföldön történő teljesítéséhez), melyben kérvényezi, hogy nem kijelölt helyen szándékozik a gyakorlatát eltölteni.

Ha felvértezted magad ezekkel a nyomtatványokkal (érdemes több példányt kérni, készíteni belőlük), akkor elindulhatsz az elfogadtató körutadra:

 • • Hazai klinika

Ezzel a fenti három dokumentummal kell a hallgatónak a saját klinikájára bemenni (sebészet, belgyógyászat, stb.), és első körben a klinika igazgatójával engedélyezetned a külföldi szakmai gyakorlatot. Az igazgatói engedélyezés intézetenként eltérő lehet, a titkárságon és az oktatási felelősnél tájékozódhatsz ennek menetéről.

 • • Dékáni Hivatal

A klinikai engedélyezés után a papírokat a Dékáni Hivatalba kell eljuttatni, és a Dékán fogja a gyakorlatokat végső soron engedélyezni. Erről Neptun üzenet formájában tájékoztatnak, vagy személyesen is érdeklődhetsz a Dékáni Hivatalban.

 • • Gyakorlatot követően

A gyakorlatot követően a hallgatónak az elvégzett gyakorlatról igazoló dokumentumot kell a saját klinikája felé bemutatni. Ez a formanyomtatvány is elérhető a honlapról (http://www.sote.hu/intezetek/oktatas/?inst_id=145&page_id=464 ⇒Elvégzett gyakorlat igazolására szolgáló nyomtatványok).

3.5.2. Tantárgy elfogadás

A III., IV., V. évben töltött szorgalmi időszakok tantárgyainak elfogatatásához a következőket kell elintézned:

 • • Kiutazás előtt:
 1. o A tanévkönyv alapján a mintatanterv szerint minden tantárgyat külön kell a tanszékvezetővel elfogadtatnod, melyhez kérelmet kell írnod az Intézeteknek. Erre nincs hivatalos formanyomtatvány, tehát saját fogalmazású kérelmet kell készítened (érdemes korábbi pályázóktól ilyent kérned).
 2. o Kérvényt kell az Oktatási és Kredit Bizottsághoz (OKB) is benyújtanod, a külföldi tantárgyak elfogadtatásához, melyhez csatolni kell az előzetesen elfogadott intézményi kérelmet.
 3. o Az OKB határozatáról postai és Neptun üzenetet kapsz.
 • • Kiutazást követően:
 1. * o A kint elvégzett tantárgyakról igazolást kell kérned, és itthon bemutatnod az intézeteknek, akik ez alapján fogják elfogadni a félévet adott tantárgyból.
 2. * o A tantárgyakból a vizsgázást az intézetekkel kell megbeszélni. Legtöbb intézet ragaszkodik az itthoni vizsgához, és emellett előfordulhat, hogy külföldön is kell vizsgáznod. Amennyiben az intézet elfogadja a kint abszolvált vizsgát, egy befogadási kérelmet kell kitöltened és bemutatnod (http://www.sote.hu/intezetek/oktatas/?inst_id=145&page_id=256 ⇒Graduális Képzés⇒Befogadási kérelem).

A nyomtatványok a régi honlapról tölthetőek le, melyre az új honlapról (www.sote.hu) a „telefonkönyv” menüpontra kattintva találhatsz el. Másik lehetőséged hogy valamilyen keresőben keresel rá a „Semmelweis Egyetem” és „graduális képzés” kifejezésekre. A nyomtatványok az „Általános Orvostudományi Kar⇒Oktatás⇒Graduális Képzés⇒Külföldi Szakmai Gyakorlat” útvonalon találhatóak meg.

A fenti igazolások beszerzéséhez legalább 3 hét szükséges. Ezért a pályázat elnyerése után minél hamarabb érdemes elkezdened a szükséges papírok beszerzését!

Olvasd tovább!

 • Az előző rész:

3.4. A pályázati anyagokhoz szükséges igazolások

 • A Következő rész:

itt_mar_jartunk


QR Code
QR Code 3.5.	A tantárgy elfogadtatás (generated for current page)