Pont annyi, amennyit beleteszel.Loading


Fogamzásgátlás

A fogamzásgátlásra alkalmazott módszerek közötti választást nagyban meghatározzák a kulturális, esetleg vallási hagyományok, a gazdasági és társadalmi viszonyok, az elérhető egészségügyi szolgáltatások és a családi állapotok.

A női sterilizálást Magyarországon gyakori méhen kívüli terhesség után alkalmazzák a további méhen kívüli terhesség elkerülése végett. Amerikában elterjedt végleges születésszabályozási módszer.
A férfi sterilizálás is főként Amerikában elterjedt, Magyarországon alig.
Az orális fogamzásgátlás a legelterjedtebb módszer.
Az óvszer (kondom, kotton) főként a fiatalabb korosztályban népszerű.
A naptár-módszer eléggé bizonytalan, mert az ondósejtek 2 napig, a petesejtek 3 napig termékenyek. Az ovuláció előtt 2 nappal történt közösülésből származó spermiumok is megtermékenyíthetik a petesejtet.
A megszakításos módszer a legbizonytalanabb, de sajnos egyre népszerűbb.

Megbízhatóság

A megbízhatóságon azt értjük, hogy a módszert alkalmazva hányan esnek 100 főből teherbe.

Módszer Optimális Átlagos
Sterilizálás 0,2 0,2
Kondom 2 10
IUD1) / pesszárium 1,5 4
Orális antikoncipiens 0,5 2,5
Megszakított közösülés2) 16 23
Oigno-Knaus (Naptár-módszer) 25

Hatásmechanizmusok

Orális antikoncipiensek

Lassa bomló ösztrogén- és progeszteronanalógot tartalmaznak.

  • Az ösztrogén-analóg az FSH-t negatívan szabályozva gátolja a tüszőérést. Közvetetten felgyorsítja a méhkürt mozgását
  • Gesztagének (progeszteron-analógok) megakadályozzák az LH-surge kialakulását, csökkentik a tuba motilitását, azon kívül a cervikális nyák sűrűsödését okozzák, így a spermium és a petesejt találkozása is gátolt.

A mai orális antikoncipiensek a ciklus ideje alatt végig állandó ösztrogént és növekvő gesztagént tartalmaznak. A ciklus végén néhány tabletta hormonmentes vagy kimarad, ekkor hormon hiányában bekövetkezik a menstruáció.

Szoptató nőnek ösztrogént adni tilos, mert a tejelválasztást leállítja. Ekkor fogamzásgátlásra a minipill alkalmazható, ami nem nyújt teljes biztonságot, mivel csak kis mennyiségű gesztagént tartalmaz.

Magyarországon nem használt módszer a hosszú hatású gesztagén injekció. Ez három hónapon keresztül gátolja az LH-surge-öt. Hátránya, hogy ilyenkor elmarad a menstruáció, ez pszichés tüneteket okozhat, és az esetleges terhesség sokáig észrevétlen maradhat. Főként fejlődő országokban alkalmazzák, ahol a rendszeres orvosi ellátás nem biztosított.

A posztkoitális gesztagén készítmények az ovulációt (és talán az implantációt) gátolják, ez az „esemény utáni tabletta”. Ilyen a Magyarországon Postinor néven ismert, Levonorgestrelt tartalmazó tabletta.

A morning-after-pill nagy adag ösztrogént tartalmaz, amely a tuba motilitását serkenti, és ezzel a megtermékenyítést gátolja. Nagyon káros mellékhatása a nem tervezett lánygyermek igen erős hajlama a hüvelykarcinómára. Ezért csak erőszakos közösülés után adható.

Progeszteronantagonisták a méhkontrakciók serkentése által gátolja az implantációt.

Ezen gyógyszerek súlyos szövődményei a szívinfarktus, thrombophlebitis és rák! A máj által termelt antitrombin termelését az ösztrogén visszaszorítja, így az V. faktor lassabban inaktiválódik. Az V. faktor Leiden-mutációjával együtt igencsak megnöveli a trombózis esélyét, ezért ilyen nőnek tilos orális antikoncipienst szednie.

1)
Intrauterine Device / Méhen belüli eszköz (Magyarországon közkeletű elnevezése a spirál)
2)
Igen megbízhatatlan módszer, mivel az első, spermiumokat tartalmazó ondócsepp észrevétlenül távozhat.

QR Code
QR Code Fogamzásgátlás (generated for current page)