Pont annyi, amennyit beleteszel.Loading


Energiaforgalom, a táplálék minőségi és mennyiségi követelményei

A barna zsírszövet

Elsődleges funkciója a hőtermelés. A fehér zsírsejttel ellentétben - ahol az intracelluláris zsír egy nagy cseppben van, és az organellumokat a sejt szélére szorítja- a barna zsírsejtekben sok kis zsírcsepp található. Cytoplazmájukban sok mitokondriumot tartalmaznak. Ez a barna zsírsejtek intenzív anyagcseréjére utal.

A mitokondriumokban az intermembrán és a belső tér között kialakuló protongradiens tárolja az ATP-szintézishez szükséges energiát.

A barna zsírsejt mitokondriumainak belső memránján nagy mennyiségben található UCP1), amely protoncsatornaként működve a protongradienst „lerontja”, így a terminális oxidáció üteme gyorsul, és a felhysznált energia nagyobb arányban alakul hővé.

A barna zsírszövet emerben csak újszülöttben figyelhető meg. Itt nagy jelentőséggel bír a hőmérséklet fenntartásában.

UCP fehérjék sok helyen expresszálódnak, pl. a vázizomszövetben is. Itt ismeretlen a funkciójuk, feltételezik, hogy a ROS2) szabályzásában játszanak szerepet.

A táplálkozás

Mennyiségi követelmények

Az izodinámia törvénye kimondja, hogy az egyes típusú tápanyagok energiatartalmuk arányában helyettesíthetik egymást. A lényeg a táplálék teljes energiatartalma.

Ha a táplálék energiatartalma egyenlő a teljes energiaráfordítással, ez az állapot az energiaegyensúly. Ha kevesebb, negatív, ha több, pozitív energiamérlegről beszélünk.

Negatív energiamérlegű táplálkozás esetén a test elkezdi a raktározott energis mobilizálását. Hosszan tartó ilyen táplálkozás során az élethez szükséges fehérjék szintézise is kárt szenved. Ennek következményeként az immunrendszer legyengül (immunglubulinok szintézisének hiánya miatt), és a máj albumintermelése leáll, így ödéma alakul ki.

Ezt az állapotot kwashiorkornak nevezzük. Nem csak fejletlen országokban jön létre, ismeretlen okokból egyes emberek nem vesznek magukhoz elegendő tápanyagot, még akkor sem, amikor rendelkezésükre áll.

Tartós pozitív energiamérleg elhízást okoz, amely sok betegség prevalenciáját fokozza.

Fogyást úgy lehet elérni, ha negatív energiamérleget alakítunk ki; ehhez vagy kevesebb energiát kell bevinni, vagy a teljes ráfordított nergiát keol növelni (pl. többet mozogni). (Vagy mindkettő.)

Minőségi követelmények

A szervezetnek szüksége van:

TípusMennyiségMegjegyzés
Szerves anyagokSzénhidrát~15og/nap
Fehérjék ~80g/napFontos, hogy a szervezet által elő nem állítható, azaz eszenciális aminosavakat és zsírsavakat bevigyük.
Zsírok~60g/nap
Víz ~2l/napFedezenie kell a vizelet, széklet, verejtékezés és párolgás által vesztett vizet
ElektrolitokNa+, K+, Ca2+, Cl- foszfát
NyomelemekVas, jód, fluor, réz, kobalt
VitaminokZsírban oldódó: A, D, E, K
Vízben oldódó: B1, B2, B6, biotin, niacin, B12
1)
Uncoupling protein, szétkapcsoló fehérje
2)
Reaktív oxigénszármazékok

QR Code
QR Code Energiaforgalom, a táplálék minőségi és mennyiségi követelményei (generated for current page)