Pont annyi, amennyit beleteszel.Loading


A hypertonia

2013. 09. 11.

A probléma egyszerűsége!?

Perctérfogat → Magas vérnyomás ← Perifériás ellenállás

A vérnyomást ezen két tényező határrozza meg, de ezen két értéket igen sok dolog befolyásolja. Csak Európában 90 millióan hipertóniásak, a feketék, férfiak és idősek körében gyakoribb. A hypertonia diagnózisa nem objektív, a populáció megoszlása vérnyomás tekintetében folyamatos, és a mérés nem csak pontatlan, hanem a mérési kölülmányek, környezet is igencsak befolyásolják (pl. „fehér köpeny hipertónia”, „masked hypertension1)”). A műszerek fejlődésével a mért értékeket át kell értelmeznünk. A mai legmegbízhatóbb mérés a 24 órás vérnyomásmérő, az ABPM2).

A hipertónia definíciója

A hypertonia definíciója: az a vérnyomásérték, amely ha hosszú ideig fennáll, célszervkárosodást okoz (szem, agy, vese, kardiovaszkuláris szövetek)

A vérnyomás és a halálozási ráta grafikonja J alakú, azaz van egy „legjobb” vérnyomás, és a nagyon csökkent vérnyomás is ugyanakkora egészségi veszélyt jelent, mint az emelkedett.

A hipertónia okai

A hipertenzió az esetek 90-95%-ában eszenciális, azaz ismeretlen okból van. A maradék 5-10% számos okból lehet: Conn-szindróma, Cushing-kór, pheochromocytoma stb.

Az eszenciális hypertonia kialakulásában a következő tényezők játszhatnak szerepet:

 • Szisztémás hemodinamika változása
 • Renin-angiotenzin rendszer egyensúlyzavara
 • Szimpatikus idegrendszer
 • Vese
 • Sófogyasztáss
 • Táplálkozás
 • Öröklődés, családi halmozódás
 • Endothel- és érkárosodás, gyulladások, vazokonstriktorok és -dilatátorok
 • Életforma, társadalom, genetika

Az eszenciális hipertoniában elsőként mindig a perctérfogat nő meg, ezt a perifériás ellenállás részlegesen kompenzálja, de a vérnyomás emelkedik. A perctérfogat ezután visszaáll a normális értékre, de a perifériás ellenállás az eredeti értékén magasabbra emellkedik.

A renin-angiotenzin rendszer

Az eszenciális hipertoniák 70%-ában normális vagy csak enyhén emelkedett a plazmarenin szintje, mégis hatásosan alkalmazható ennek a rendszernek a gátlása még vese nélküli betegben is.

Az ACE2 enzim az Angiotenzin II-t Angiotenzin 1-7-té alakítjja át, ami vazodilatátor hatású.

A prorenin aktiválódhat prorenin-receptor segítségével is.

Aldoszteron

Kövérekben gyakran van aldoszteronszint-emelkedés, mert a zsírsejtek aldoszteronstimuláló faktort termelnek. Az aldoszteron segít a Na-vesztés visszaszorításával elkerülni a hipotenziót.

Kortizol/kortizon arány

Idősekkben a 11βHDS2 aktivitás csökken, így a fennmaradó kortizol stimulálja a mineralokortikoidreceptorokat, így okozhat hipertenziót.

Szaglóreceptorok a vesékben

A vesékben Olfr78 szagló receptorok is vannak, amelyek acetát hatására aktiválódnak és vazodilatációt okoznak. Az acetát és propionát a bélbaktériumok aktivitása során kerül a vérbe.

Szimpatikus idegrendszer

Vese

 • A magas systolés vérnyomás rizikófaktor a veseelégtelenségekben.
 • Patkányban és emberben is a hipertoniás donorból származó vese egészségesbe transzplantálva hipertenziót okoz.
 • A vese működése befolyásolja a központi idegrendszer működését is. A vese denervációja (katéterrel is elvégezhető az a. femoralis felől) hatékonyan csökkenti a vérnyomást.
 • A vese glomerulusainak száma a születési súly függvénye. Több glomerulussal a hipertonia előfordulásának gyakorisága csökken.
1)
Elfedett hipertenzió, csak a rendelőben jó a vérnyomásérték
2)
Ambulant Blood Pressure Monitor

QR Code
QR Code A hypertonia (generated for current page)