Pont annyi, amennyit beleteszel.Loading


Általános érzéstelenítők

Két típusok ismert:

 • Inhalációs narkotikumok
 • Intravénás narkotikumok

Inhalációs narkotikumok

Amit okoznak az jobban hasonlít az agyhalálhoz, mint az alváshoz.Kikapcsolnak különböző neuroncsoportokat, különböző sorrendben:

 1. stádium Stadium analgesiae:A narkózis megkezdésétől az öntudat elvesztéséig.A fájdalom reakció megszűnik.Kis sebészeti beavatkozások elvégzése.
 2. stádium Stadium excitationis:akaratlan mozgások,öntudatlan tevékenység.Emelkedik a vérnyomás
 3. stádium Stadium tolerantiae(sebészi narkózis):A légzőközpont itt még jól működik.Ez a stádium további 3 részre osztható.A műtétek elvégzésére a 3/3-as stádium a legideálisabb.
 4. stádium Stadium asphixiae:A légzőközpontot is sikerül lenullázni és a beteg meghal.

Hatásmechanizmusuk olyan, hogy valahogy a lipidmembrán belsejében lévő L. függő csatornára hatnak. A gázok esetében fontos tudnunk, hogy az alkalmazott szer hány %-ot foglal el az alveolusból.Ezt a MAC ( Minmális Alveoláris Concentratio) mutatja meg.Egyenlő azzal az értékkel, amikor a betegek 50%-a nem reagál a bemetszésre.A gázok parciális nyomása egyenesen arányos a térfogat %-kal. gáz/lipid hányados megmutatja, hogy minél lipofilebb egy gáz annál jobb a MAC értéke és így a hatékonysága is.Az emberek általában 1-1,5 MAC értéket igényelnek.

Hogyan haladnak végig a gázok a szervezeten?

Azonban két kitérő is adódhat ebből a rendszerből:

 • Beoldódhatnak a vérbe:Ha beoldódnak akkor Pparc. nem változik és nehezen jut be az agyba a kívánt szer és későn kezd el hatni. Minél nagyobb egy gáz véroldékonysága, annál később kezd el hatni.Ha egy anyag jól oldódik a vérben akkor hyperventilláltatni kell a pácienst.Mert ha ezeknek a gázoknak a metabolizmusa végbemegy akkor az valamilyen toxikus tulajdonsághoz vezet.
 • Zsír:Ha valaki nagyobb mennyiségű zsírszövettel rendelkezik, akkor nehezebben ébred altatás után. Mert oda rakódott le az anyag és, amikor távozna a szervezetből a raktárakból újra vissza kerül a vérbe.

Inhalációs gázok

 1. Dinitrogén-monoxid (Nitro),N2O,Nitrogén-oxydul:Nem illékony, és nem ideális gáz, tehát ha összenyomjuk átmegy folyadék fázisba.Ezért ha palackban van akkor a súlya alapján lehet tudni mennyi van benne.Nagyon gyors, kis méretű, alig oldódik vérben.Kifejezetten jó analgetikus hatása van.A légzőközpontra, a neuromuscularis junctiora és a kardiovaszkuláris rendszerre sem hat.Érdemi mellékhatása nincs, a légutakat nem ingerli,nem okoz hányást.\\Hátránya, hogy MAC értéke 104% (ami még használható az max. 70%)Ezért önmagában légköri nyomáson nem lehet vele narkózist csinálni.Ha leállítják a narkózist a N2O visszajön a tüdőbe és kitölti az alveolust,ilyenkor a beteget tiszta oxigénnel kell lélegeztetni mert különben megfulladna.A másik probléma vele, hogy ott ahol zárt gáztér van felgyülemlik és megnöveli a P.-t, pl ileus esetében felrobbantja a belet, PTX-et súlyosbítja, és az intubációs tubus caff-jában is felgyűlhet.Nem utolsó sorban a kobaltot is eloxidálja, ezért B12 hiányos állapot jön létre.\\Használata: analgetikumnak fogászati beavatkozásnál, és szülési fájdalom csökkentésére. Kombinációban más szerekkel, mert ha hozzáadják más gázhoz szinergistaként viselkedik, gyorsítja a hatásbeállást.

  Párhuzamos gáz effektus

  Ez az effektus azon alapszik, hogy a N2O nagyon gyorsan bediffundál a vérbe.Ennek következtében az alveolusban a relatív Pparc. megnő.Így X gáz bediffundálását is fokozza. 2. Xenon:Mac értéke 70%, Toxicitása nem nagyon van.Megtestesíti az ideális gázt is, rendelkezik a Nitro összes jó tulajdonságával. Hátránya, hogy csillagászati ára van.

Illékony folyadékok


Normál szobahőmérsékleten folyadékok, de 50-60°C-on forrnak

 1. Kloroform:
 2. Dietil-éter:mindkét anyag nagyon jól oldódik vérben, ezért hatás beállásuk és kiállásuk is nagyon lassú. Ma már nem használják őket.
 3. Methoxyfluran:Közepesen lassú, kb 70%-ban metabolizálódik a szervezetben, ezért vesekárosodást okoz.Ma már ezért nem is használják, mert nagy mennyiségben kellene alkalmazni, ami a metabolizálódás miatt komoly veszélyekkel jár.
 4. Halotán:Erős szer, MAC értéke:0,75%.Véroldékonysága közepes.Az újonnan használt szerekhez képest hatása lassú. Nem irritatív, ezért lehet adni maszk formájában. Bronchodilatátor. Kardiovaszkuláris rendszerre gátló hatást fejt ki, negatív szívhatások, bradycardia. Emellett még a katecholamin hatásokra szenzitizálja a szivet. A kuráreszerű izomrelaxánsok hatását potencírozza. Malignus hypertermiát is kiválthat. 40%-ban metabolizálódik és hepatitist vált ki, a halotán hepatitis letalitása 50%. Ha valakinél többször és egyre gyakrabban alkalmaznak halotánt akkor a hepatitis valószínűsége exponenciálisan nő.
 5. Enfluran:Magyarországon nem használják. Sebessége megegyezik a halotánéval. Sajnos ő is metabolizálódik és myoclonusus aktivitást mutathat.
 6. Isofluran:Valamivel gyorsabb és gyengébb mint a halotán, MAC értéke: 1,5%. Metabolizációs rátája: 0,2%, tehát gyakorlatilag nem metabolizálódik. Irritábilis, ezért csak tubusban lehet adni. A kardiovaszkuláris rendszeren kevésbé bradycardizál és szenzitizál mint a halotán, de a vasodilatátor hatása erősebb mint a halotánnak. Okozhat Still-szindrómát, angina előfordulhat adásakor.
 7. Desfluran: A leggyorsabb szer. Lipidoldékonysága kisebb mint a többinek, MAC értéke:6%. Nagyon preferálják az egynapos sebészetben. Nem metabolizál viszont ő is irritatív. Vérnyomást átmenetileg emeli, utána pedig esik a vérnyomás. Vasodilatátor hatása kevésbé kifejezett ezért agysebészetben is ezt lehet használni.
 8. Sevofluran: Az isofluránnál gyorsabb, a desfluránnál lassabb. Be lehet adni maszkban, ezért gyerekekben a leggyakrabban alkalmazott érzéstelenítő. Metabolizációs hányada 2-5%, ez azt jelenti, hogy használata esetén valamicske szabad fluort lehet találni a szervezetben.Olyan gyerekeknél akik égési sérülést szenvedtek átkötözésre is beadják.
  Magyarországon az utolsó három szert használják.

Intravénás narkotikumok


QR Code
QR Code Általános érzéstelenítők (generated for current page)