Pont annyi, amennyit beleteszel.Loading


Belgyógyászati propedeutika I a III. számú Belgyógyászati Klinikán

Általános leírás a tárgyról

  • Ez a tárgy a betegvizsgálathoz szükséges alapok megtanítására szolgál, itt találkozol először igazi betegekkel, akiket a gyakorlatvezető segítségével neked kell megvizsgálnod.
  • Az itt megszerzett ismereteidet a későbbiekben a klinikai tárgyak nagy részénél hasznosítani tudod majd, főképp a Belgyógyászatban.
  • Érdemes év közben olvasgatni a könyvet, de a vizsga akkor is teljesíthető, ha csak a vizsgaidőszakban szánsz rá pár napot. (Az év végi három szigorlat miatt viszont talán kifizetődőbb év közben elolvasni az adott fejezeteket és készülni a gyakorlatokra, így azokon sokkal többet tanulhatsz. A vizsgáról bővebben lent olvashatsz.)
  • Az előadások látogatásának szükségessége változhat, vannak érdekesebb előadások és olyanok is, amik nem túl sokat érnek. Összességében az előadások diái hasznos támpontot nyújtanak a vizsgára való felkészülésben.
  • Szükséged lesz fonendoszkópra. A gyakorlatvezető általában az első gyakorlaton segít a választásban, és ez első gyakorlatokon még nem te vizsgálsz, hanem a gyakorlatvezető bemutatja a különböző fizikális vizsgálati módszereket, szóval lesz elég időd beszerezni.
Belgyógyászati propedeutika I.
típus előadás+gyakorlat
félévek száma 1
intézet III. Sz. Belgyógyászati Klinika
kódja a Neptunon AOKBL3019_1M
intézet honlapja http://www.kutbel.com/
oktatási felelős Dr. Farkas Péter
elérhetősége 06 1 325 1100
számonkérés típusa év közben nincs
vizsga típusa szóbeli
nehézség ez egy könnyen elsajátítható tárgy

Tankönyvek, jegyzetek

Biztosan kelleni fog
  • Szarvas Ferenc, Csanády Miklós: A belgyógyászati fizikális diagnosztika alapjai (Semmelweis Kiadó és Multimédia Stúdió (2006))

Egyéb: Diagnosztika, Tételek

Kardiovaszkuláris rendszer

Még több segédanyagot találsz a Belgyógyászat tárgylapján

Tipikus vizsgakérdések

  • A rövid, tizenöt perces vizsga során egy ismeretlen beteget kell megvizsgálnod, majd a vizsgáztató orvos néhány kérdésére válaszolnod.
  • A vizsgáztatók zöme jóindulatú és csak az alapokat kéri számon (pl. kopogtatási hangok típusai, szívhangok eredete).
  • A tüdő- és szívhatárok, valamint a rekeszkitérés kikopogtatásával szokott kezdődni a vizsga, amelyhez ezek fiziológiás helyzetét is tudni kell, ezt mindenképp nézd át a könyvben!

Évközi zh-k és demok kérdései

Minden szubjektív

Személyes tapasztalatok a tárggyal kapcsolatban


QR Code
QR Code Belgyógyászati propedeutika I a III. számú Belgyógyászati Klinikán (generated for current page)