Pont annyi, amennyit beleteszel.Loading


Technológia Transzfer Iroda – Semmelweis Innovations

Számtalanszor hallható a TV-ben vagy olvasható az újságban, hogy „Magyar kutatók felfedezése vezethet a rák gyógyításához” vagy hogy „Hazai találmány jelentheti a következő áttörést az űrkutatásban”. Ezek a jövőre vonatkozó ígéretek, bár hangzatosak, de a legritkább esetben válnak valóra. Ennek a legfőbb oka, hogy az alapjukként szolgáló eredmény általában találmány, de nem innováció. Mi azon dolgozunk, hogy ha kisebb léptékben is, de minél több találmány válhasson igazi innovációvá és váltsa be a hozzá fűzött reményeket.

A technológia- vagy tudás-transzfer lényege az egyetemi környezetben született ötletek, kutatási módszerek vagy eredmények közvetítése az ipari szférába és itt a hasznosulás, megvalósulás elősegítése. Ennek érdekében a Semmelweis Egyetemen nyolc éve működik Technológia Transzfer Iroda, a Semmelweis Innovations. Munkánk során hallgatókkal, PhD-sokkal és klinikusokkal dolgozunk együtt egy-egy ötlet vagy projekt hasznosításán.

Sokszor felmerül a kérdés, hogy milyen fázisú projekttel érdemes minket megkeresni. Erre a válaszunk az, hogy minél korábbival. Sokszor okoz problémát, hogy egy kutatónak adott esetben csak a publikáció után jut eszébe, hogy a találmánya esetleg hasznosítható lenne és ebben a fázisban már nem sok mindent tehetünk. Az a legjobb tehát, hogy ha megfogalmazódik a fejedben egy ötlet vagy elkészül egy kutatási terv, akkor érdemes végiggondolni, hogy ennek az eredményei potenciálisan hasznosíthatóak lesznek-e a jövőben és ha igen, akkor érdemes minket minél hamarabb felkeresni, hogy már a kutatás-fejlesztés során a lehető legtöbb segítséget tudjuk nyújtani a későbbi hasznosítás érdekében.

A technológia transzfer mellett a másik legfontosabb tevékenységünk az oktatás. Az elmúlt évek során számos rövidebb-hosszabb képzést valósítottunk meg a biotechnológiai iparággal és ezen belül a tudás-intenzív vállalkozások indításával kapcsolatos gyakorlati tudás átadásához. A legfontosabb kurzusunk, a Semmelweis International BioEntrepreneurship Program (SIBE) a régióban egyedülálló, akkreditált, MBA-stílusú egy éves képzés.

Amennyiben érdekel a technológia transzfer és a Semmelweis Innovations tevékenysége, látogass el a http://www.semmelweisinnovations.com oldalra, ha pedig a SIBE iránt érdeklődsz akkor a http://www.sibe.hu -ra.


QR Code
QR Code Technológia Transzfer Iroda – Semmelweis Innovations (generated for current page)