Tartalomjegyzék
Biokémia
a tárgy honlapja
- user: file
- pass: kitarul2
Előadások
2012-2013as szigorlati tételsor
A tárgy adatlapja | ||
---|---|---|
Típus | előadás, gyakorlat | |
Intézet | Orvosi Biokémia Intézet | |
Intézet honlap | www.biokemia.sote.hu | |
Oktatási felelős | Maróthyné dr. Tóth Erzsébet | |
Elérhetősége | 36 / 1 4591500 (60061-es mellék) | |
Jegymegajánlás | a kollokviumra jegymegajánló versenyre, a szigorlatra plusz pontokért tanulmányi versenyre lehet jelentkezni | |
Félévek száma | 2 | |
Vizsga | írásbeli a kollokvium és a szigorlat is |
Képletek
fehérjék
aminosavak
szerkezete
- az emberi szervezet fehérjéi 20 L,α-aminosavból képződnek
- bizonyos aminosavak a szintézis során tovább módosulhatnak
- valamennyi aminosav karboxil- és aminocsoportot tartalmaz az α-szénatomon
- a közös alapszerkezet mellett különböző oldalláncokkal rendelkeznek, ami a glicinen kívül optikailag aktívvá teszi a molekulát
- pH~7,4 körül teljesen ionizált állapotban vannak jelen a szervezetben ikerionok
csoportosítása oldallánc szerint
apoláros
glicin | alanin | valin | leucin | izoleucin | prolin | fenilalanin | tirozin | triptofán |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Gly | Ala | Val | Leu | Ile | Pro | Phe | Tyr | Trp |
- van der Waals kölcsönhatások, hidrofób kölcsönhatások
- a glicin teszi lehetővé a polipeptidlánc legnagyobb flexibilitását
- a prolin gátolja leginkább a flexibilitást
- a tirozin hidroxilcsoportja H-hidakat alakíthat ki
poláros, töltés nélküli
szerin | treonin | cisztein | metionin | aszparagin | glutamin |
---|---|---|---|---|---|
Ser | Thr | Cys | Met | Asn | Gln |
- H-híd kialakítására képes aminosavak
- hidrofilok
- a metionin inkább apoláros (a kén a szénláncban)
- a cisztein könnyen oxidálódik cisztinné (diszulfidhíd), ez képes egyedül kovalens kötés kialakítására
- a szerin és a cisztein részt vehet enzimkatalízisekben
poláros, savas (-)
- aminodikarbonsavak
aszparaginsav | glutaminsav |
---|---|
(aszpartát) | (glutamát) |
Asp | Glu |
poláros, bázikus (+)
lizin | arginin | hisztidin |
---|---|---|
Lys | Arg | His |
fehérjék szerkezete
- az egyik aminosav α-karboxil-csoportja egy másik aminosav α-amino-csoportjához peptidkötéssel (amidkötés) hozzákapcsolódik
- a polipeptidlánc szabályosan ismétlődő része a főlánc, amelyhez az oldalláncok kapcsolódnak
- az első beépülő aminosav amino-csoportja szabad marad (N-terminális)
- az utolsó beépülő aminosav karboxil-csoportja is szabad (C-terminális)
- a peptidkötések víz jelenlétében spontán hidrolizálnak, de a hidrolízis sebessége rendkívül kicsi (bizonyos katalizátorok hatására azonban extrém módon fölgyorsul)
- megkülönböztetünk egyszerű és összetett fehérjéket
- az 50-nél több aminosavból álló fehérjék a polipeptidek.
elsődleges szerkezet
- a fehérjék elsődleges sorrendje az aminosavak kapcsolódási sorrendje
- a peptidkötésben a szén-nitrogén atom kötéstávolsága az egyes és a kettős kötés közé esik, ez pí-delokalizáció
- a kötésben részt vevő hat szénatom egy síkban helyezkedik el, ezek a síkok rotálnak az α-szénatom körül.
másodlagos szerkezet
- a karbonil- és aminocsoportok között kialakuló hidrogénhidak stabilizálják a szerkezetet
- egyik formája az alfa-hélix
- másik formája a béta-redő
- egy fehérje nem feltétlenül csak alfa-hélix vagy béta-redő szerkezetű, hanem ezek, és más szabályos (B-turn) és szabálytalan struktúrák (random coil) keveredhetnek egymással
alfa hélix
* a RTG-diffrakciós vizsgálatok szerint két periodicitást mutatnak (0,15 és 0,54 nm) * két alfa szénatom között a távolság 0,15 nm * egy spirál 3,6 aminosavból áll, így mire a következő alfa szénatom az előző fölé kerül » 0,15 * 3,6 = 0,54 nm * az NH és C=O csoportok ellentétes orientációval egymás fölé kerülnek, ez stabilizálja a szerkezetet * egymástól négy peptidkötésnyire lévő aminosavak amid nitrogén és karbonil oxigénatomja között jön létre * az oldalláncok kilógnak, a peptidkötések körüli atomok pedig olyan közel kerülnek egymáshoz, hogy a hélix belseje kitöltött * nem alakulhat ki a helikális szerkezet, ha a láncban
- prolin
- vagy sok negatív töltés található (az apoláros oldalláncok kiszorítják a vizet, hogy ne azzal lépjenek H-hidas kölcsönhatásba)
* alfa-helikális szerkezet esetén csökken a forgatási szög
béta redő
- ha két lánc kerül egymás mellé, kialakul a H-híd
- lehet paralel és antiparalel
- a prolin képes arra, hogy olxan mértékben megtörje a láncot, hogy az önmagával képezzen béta-redőt (béta-turn)
harmadlagos szerkezet
- az aminosav oldalláncok között kialakuló kölcsönhatások stabilizálják, hozzák létre
- hidrogénkötések
- elektrosztatikus kölcsönhatások (ionpárok)
- apoláros kölcsönhatások (London-féle erők)
- ezeket kiegészíti a ciszteinek között létrejövő diszulfidhíd (kovalens kötés)
- az így kialakuló konformáció felelős a fehérje funkciójáért
- egymástól távol lévő aminosavak oldalláncai kerülhetnek olyan közel egymáshoz, hogy kölcsönhatásba léphetnek
- a fehérjék nagy mennyiségű vizet képesek megkötni, általában rendezett hidrátburok alakul ki körülöttük
- az apoláros részletek egymás közelébe kerülnek és a fehérjegomolyag belseje felé orientálódnak
- izoelektromos pont: amikor a fehérje összes negatív és pozitív töltése megegyezik, a hidrátburok szétesik és a fehérje oldékonysága a minimumra csökken. azt a pH értéket, ahol ez bekövetkezik, a fehérje izoelektromos pontjának nevezzük
negyedleges szerkezet
- egy fehérjemolekulán belül több polipeptidláncot másodlagos kötőerők tartanak össze (diszulfidhíd esetén nem beszélünk negyedleges szerkezetről)
- az oxigénkötő hely kialakításában meghatározó funkciója van egy másik hisztidinnek, amely nem kötődik a vasatomhoz
- de ezt is az aminosavak kapcsolódási sorrendje határozza meg
multienzim komplexek
- bizonyos enzimek, amelyek külön-külön is jól definiált funkciót töltenek be, összekapcsolódhatnak és összehangoltan működhetnek
szupramolekuláris struktúrák
- multienzim komplexek tovább kapcsolódhatnak
a fehérjék denaturációja
- natív szerkezet: az a szerkezet, amelyben a fehérje működőképes
- fehérjedenaturáció során megszűnnek a gyenge kölcsönhatások és elveszik a hidrátburok az elsődleges szerkezet megváltozása nélkül. lehet:
- reverzibilis
- könnyűfémsók (ammónium-szulfát, nátrium-klorid, magnézium-klorid)
- szerves oldószerek (etanol, aceton)
- denaturáló vegyületek (urea, guanidin)
- detergensek (Na-dodecil-szulfát)
- irreverzibilis
- szerves savak (triklórecetsav)
- nehézfémsók (Pb, Hg)
a natív állapot kialakulása
- a natív szerkezet az ún. protein-folding során alakul ki
- a fehérjelánc föltekeredése a termodinamikailag legkedvezőbb folyamatot követi
- a natív konformáció így a fehérje szerkezetének legkedvezőbb állapota
- a primer szerkezet, az aminosavak sorrendje határozza meg a natív állapot konformációját
- vannak kitüntetett aminosavak, amelyek a szekvenciában elfoglalt szerkezetüktől függően alapvető fontosságúak a konformáció kialakításában
- a chaperonok speciális szerepet játszanak a funkcióképes polopeptidszerkezet kialakításában
- alapvető funkciójuk a denaturált, de legalábbis nem szabályosan föltekeredett fehérjék aggregálódásának meggátlása és az alapvető konformáció kialakításának elősegítése
a fehérjeszerkezet megismerése
- tulajdonságok, amelyek alapján a fehérjék elválaszthatók egymástól:
- méret
- oldékonyság
- töltés
- kötődési affinitás
aminosav-összetétel meghatározása
- a polipeptidlánchoz
- 6 N HCl-t adok
- 110 fokon 24 órán át inkubálom (savas hidrolízis)
- így az összes peptid kötés felszakad és az aminosavakat mennyiségileg meg tudom határozni.
aminosav-sorrend meghatározása
- a fehérje N-terminális aminosavat kell reagáltatni olyan vegyülettel, amely az aminosavval együtt eltávolítható
- külön-külön megemésztettem a peptidláncot az endopeptidázokkal és átfedő szakaszokat keresve meg tudom határozni akármilyen hosszú polipeptidlánc aminosav sorrendjét.
- Probléma: 98%-os hatásfok
- mindig visszamarad ismeretlen aminosav
- egy átlag polipeptid 100-150 aminosavból áll, ezt már nem tudom meghatározni
- endopeptidázokra - tripszin, kemotripszin - van szükségem, melyek oldalláncspecifikusak.
kidolgozói
- Sanger határozta meg elsőként az inzulin aminosavszekvenciáját
- dinitro-fluoro-benzollal reagáltatta
- az N-terminális véghez kötődik
- mindig csak egy szakadt aminosav szakadt le
- egyesével meg tudta határozni a sorrendet.
- Edman lúgos közegben fenil-izotiocinátot használt reagensként.
- A közeg enyhe savanyítására leszakad az első peptidkötés
- ismételt visszalúgosítással, újabb Edman-reagenssel és savanyítással minden aminosav leszakítható
- A leszakadó aminosavak fenil-izohidantiont alkotnak, melyeket az oldalláncok különböztetnek meg egymástól.
- Kendrew a ribonukleáz fehérjét vizsgálta
- 124 aminosav
- 8 cisztein - térben elég közel helyezkednek el egymáshoz, ezért a szulfid-csoportok O2 jelenlétében kovalens kötéssel összekapcsolják a láncot.
- fontos: meghatározott cisztein meghatározott ciszteinnel kapcsolódhat, mert így működik csak az enzim.
- másodlagos kötéseket 6 M-os urea oldattal bontotta fel
- diszulfidhidakat szétbontani merkaptoetanollal lehet
- ha a denaturáló ágenseket eltávolítom dialjzissel, akkor az alapszerkezetet nyerem vissza, ezzel bebizonyította, hogy az aminosav sorrend határozza meg a térszerkezetet.
enzimek
katalitikus funkció
- az élő szervezetben kevés reakció megy végbe önmagától, bár a szabadentalpiaváltozása negatív érték
- a reakciók önmagukban rendkívül lassúak, meggyorsításukhoz katalízisre van szükség
- a katalízist enzimeknek nevezett fehérjék végzik
- a reakcióban résztvevő partnerek (szubsztrátok) és a végtermék stabil kémiai szerkezete között az átalakuló molekulának egy tranzíciós (átmeneti) állapotba kell kerülnie
- az átmeneti állapot eléréséhez szükséges energiaszint a reakció gátja
- az enzimek pontos kiegészítői a tranzíciós állapotban lévő szubsztrátok szerkezetének, így stabilizálják az átmeneti állapotot és csökkentik az aktiválási energiát
- az enzimek szerkezete specializálódott, specifikusak szubsztrájukat és a reakciót tekintve is
- kizárólag a reakció aktiválási energiáját csökkentik, az egyensúlyi állapotot nem változtatják meg
- a reakció tényleges irányát a reakció szabadenergiaváltozása határozza meg
- végbemehetnek az élő szervezetben olyan reakciók is, amelyek önmagukban szabadenergianövekedéssel járnak, azonban ezekhez mindig kapcsolódik egy szabadenergiacsökkenéssel járó folyamat
- léteznek olyan enzimek, amelyek több reakciót képesek összekapcsolni
ES komplex kialakulása
- a szubsztrátok az enzim szubsztrátkötő helyéhez kapcsolódnak, amely az aktív helyhez tartozik
- az aktív helyet alkotják még
- az aminosav-oldalláncok, amelyek részt vesznek a szubsztrátok átalakításában
- a prosztetikus csoportok (általában vitamin természetű anyag származéka)
- az aminosav-oldalláncok, amelyek az aktív helyet alkotják, csak a harmadlagos szerkezetben kerülhetnek egymás közelébe
- az aktív hely szubsztrátkötő része a szubsztrát szerkezetének pontos térbeli kiegészítője
- kulcs-zár mechanizmus szerint az enzim már a kapcsolódás előtt ilyen szerkezetben létezik
- indukált illeszkedés elmélet szerint pont a szubsztrát kötődése hozza létre a komplementer szerkezetet
- az enzim-szubsztrát kapcsolatot a gyenge, reverzibilis kölcsönhatások sokasága biztosítja
a katalízis
- a legtöbb katalízis néhány részfolyamaton alapul, ezek a
- sav-bázis katalízis
- kovalens katalízis
- entrópia effektus
sav-bázis katalízis
- az általános savak (adott pH-n protont tud leadni) protonálni képesek a szubsztrát valamely csoportját
- az általános bázisok (adott pH-n protont vonzanak) deprotonálják a szubsztrátot
- pl. a pancreasban termelt ribonukleáz működési mechanizmusa
kovalens katalízis
- az aktív hely aminosav oldalláncai vagy a prosztetikus csoport átmenetileg kovalens kötést létesít a szubsztráttal
- pl. a kimotripszin és egyéb szerin-proteázok
entrópia effektus
- az enzimekhez való kötődéskor a szubsztrátok a megfelelő elrendeződésben kerülnek egymáshoz közel, így az entrópia csökken
metalloenzimek
- a fémiont tartalmazó enzimek jelentős csoportja redoxireakciókat katalizál
enzimek csoportosítása
- egy-egy enzimet négy szám határoz meg
- az első szám hat nagy osztályba sorol
- oxidoreduktázok
- redoxireakciókat katalizálnak
- transzferázok
- funkciós csoportokat helyeznek át (pl. kinázok)
- hidrolázok
- víz segítségével hasítanak
- liázok
- víz, ammónia, szén-dioxid vagy valamilyen más molekula adódik egy molekulához vagy vonódik el egy molekulától
- izomerázok
- izomerizációkat katalizálnak
- ligázok
- különböző molekulákat kapcsolak össze nagyenergiájú foszfátkötés hasításából fedezett energiával
- az azonos szubsztrátok azonos reakcióját katalizáló, de elsődleges szerkezetükben eltérő enzimek az izoenzimek
koenzimek és prosztetikus csoportok
- a katalitikus funkció betöltéséhez az enzimek jelentős része egy koenzimnek nevezett molekulát igényel
- ezeket az emberi szervezet a vitaminokból veszi fel
- ha az enzim ls a koenzim kapcsolata nagyon szoros, prosztetikus csoportnak nevezzük
Michaelis-Menten modell
- a nem katalizált kémiai reakcióban a reakció sebessége a résztvevő anyagok koncentrációjától függ
- a katalizált reakció sebessége sokkal nagyobb, mint a nem katalizálté, azonban a reagáló anyag koncentrációjának emelése egy telítési koncentráció felett már nem okoz észrevehető sebességnövekedést
- ilyenkor a rendszer maximális sebességgel (vmax) működik
- minden enzim szubsztrátot köt
- ha az enzimkoncentrációt növeljük, növekedik a reakció sebessége
- a Michaelis-Menten modell leírja a legegyszerűbb katalizált reakció menetét
- feltétele, hogy a szubsztrát koncentráció [S] az enzim koncentrációjánál [E] nagyságrendekkel nagyobb
- a vizsgált időtartam alatt az eredeti [S]-hoz képest elhanyagolható mennyisegű szubsztrát alakuljon át
- az enzim és a szubsztrát k1 sebességi állandó szerint alakul át ES komplexszé és k2 állandóval alakul vissza
- az ES komplex k3 sebességi állandó szerint alakul át termékké
- a három sebességi állandóból k2 + k3 / k1 szerint nyert állandó a Michaelis-konstans KM
- az egyenlet szokásos formája:
- v = [S]vmax / ([S] + KM)
- ha a reakciósebesség éppen a fele a maximális reakciósebességnek, akkor a KM érték éppen [S]
- azaz a Michaelis-konstans számértékileg megegyezik azzal a szubsztrátkoncentrációval, amely mellett egy adott enzimmennyiség az általa elérhető maximális reakciósebesség felét éri el
- minél kisebb a KM érték, annál kisebb szubsztrátkoncentrációnál képes az enzim dolgozni
- a kettős reciprok linearizálási formája a Lineweaver-Burk féle ábrázolás
- az enzim katalitikus képességét az átviteli szám jellemzi
- megmutatja, hogy egy adott enzim időegység alatt hány molekula szubsztrát átalakulását képes katalizálni
- készítmények jellemzésére az enzim aktivitását szokták használni
- az enzim tisztasága kapcsán a fajlagos aktivitás fejezi ki az egységnyi mennyiségű fehérjére eső enzimaktivitást
- a valóságban azonban legalább két szubsztrát vesz részt a legtöbb reakcióban
- a reakció jellege szerint lehet szekvenciális (előbb az egyik, majd a másik szubsztrát kötődik » hármas komplex)
- vagy lehet ping-pong reakció, amikor először az egyik szubsztrát kötődik, a termék leválik, majd a másik szubsztrát kötődik
az enzimaktivitás gátlása
irreverzibilis gátlás
- a gátló anyag nagyon erősen, legtöbbször kovalens kötéssel kapcsolódik
- nagyon lassan, vagy egyáltalán nem disszociál
reverzibilis gátlás
- a gátló anyag okozhatja a szubsztrát kötődését
- vagy gátolhatja a katalízis folyamatát
- kompetitív gátlás
- a gátló anyag a szubsztrát enzimhez való kötődését gátolja
- a sszubsztrát és az inhibitor ugyanazért a kötőhelyért verseng
- ha emelkedik a szubsztrát koncentráció, az ES komplex fog kialakulni
- a kompetitív inhibitor tehát
- nem változtatja meg a vmax értéket
- a KM értéket azonban látszólag megnöveli
- nem kompetitív gátlás
- a gátló anyag nem a szubsztrátkötő helyhez, hanem az aktív centrum más, a katalízisben részt vevő csoportjához kapcsolódik
- a gátlás a maximális reakciósebesség csökkenésével jár
- a KM érték változatlan marad
- unkompetitív gátlás
- a gátló anyag nem ugyanahhoz az enzimformához kötődik, mint a szubsztrát
- vmax és KM értéke is csökken
- az enzimek természetes szubsztrátjaira hasonlító gátlószereket antimetabolitoknak nevezzük
az enzimaktivitás szabályozása
- két tényező határozza meg az enzim aktivitásának mértékét
- az enzim mennyisége
- az egyes enzimmolekulák működésének sebessége
- a már megszintetizálódott enzimmolekulák működésének sebességét többféle regulációs mechanizmus módosíthatja
- allosztérikus szabályozás
- oldalláncok kovalens módosítása
- proenzimek aktív enzimmé alakítása limitált proteolízis segítségével
allosztérikus enzimek
- a szubsztrátkötő helyen kívül rendelkeznek még más ligand számára is kötőhellyel (allosztérikus kötőhely)
- gyakran az aktív helytől távol
- az aktív hely és az allosztérikusan kötődő ligand funkcionális kapcsolatát az enzim harmadlagos szerkezetének változása biztosítja (allosztérikus konformációváltozás)
- az allosztérikus aktivátor és allosztérikus inhibitor kötődése gyenge kölcsönhatások sokaságán alapul, ezért reverzibilis folyamat
- allosztérikus aktivátorok
- megnövelheti az enzim affinitását a szubsztrát iránt (csökken a KM érték)
- elősegítheti a szubsztrátok megfelelő orientációját (nő a vmax érték)
- léteznek olyan enzimek is, amelyek kizárólag a ligand kötődése után működnek
- allosztérikus inhibitorok
- ha a ligand és a szubsztrát kölcsönösen kizárja egymás kötődését, bár nem ugyanazért a kötőhelyért versengenek, akkor látszólag kompetitív gátlás kinetikai képét kapjuk
- a szubsztrátétól eltérő szerkezetű allosztérikus hatás a heterotrop hatás
- több azonos polipeptidláncból felépülő enzimek esetén jöhet létre a homotrop hatás
- egyetlen fajta molekula, enzimek esetén maga a szubsztrát képes betölteni az allosztérikus ligand szerepét is
- a jelenség magyarázata a negyedleges szerkezet konformációváltozása
- ha kötődik egy ligand, nem csak egy alegység szerkezetét képes megváltoztatni, hanem a változás átterjed a többialegységre is
- ezért a ligand a többi alegység szempontjából allosztérikus szabályozóként szerepel
- a pozitív homotrop hatás (homotrop kooperatív hatás)
- Michaelis-Menten modell telítési görbéjétől eltérő, S-alakú (szigmoid) telítési görbét eredményez
- az első molekula szubsztrát kötődése úgy változtatja meg az enzim negyedleges szerkezetét, hogy a következő molekula szubsztrát kötődésének valószínűsége megnő
- szimmetria modell
- kétféle konformációban létezik az enzim, egy katalízisre képes relaxált (R) és egy nem képes feszített (T) állapotban
- a szabad enzim a két állapot közötti egyensúlya a T irányba van eltolva
- az első molekula szubsztrát bekötődése az egész szerkezetet R konformációban stabilizálja
- szekvenciális modell
- nem szükségszerű, hogy az összes alegység ugyanabban a konformációban legyen
- a ligand bekötődése megváltoztatja a konformációt, de ez nem terjed át az enzim teljes egészére, csak a következő alegységre
- a homotrop kooperáció fiziológiai jelentősége, hogy az enzim működési tartományát sokkal szűkebb szubsztrátkoncentrációk között tartja (hemoglobin oxigénleadása)
oldalláncok kovalens módosítása
- a szabályozó mechanizmus az enzimek foszforilációján és defoszforilációján alapul
- a szabályozás kovalens módosítást katalizáló enzimeket igényel
- a fehérjék foszforilációjáért felelős enzimek transzferázok, protein-kinázok
- ATP foszfátcsoportjának terhére alakítják ki az észterkötést
- fehérjék szerin, treonin vagy tirozin oldalláncának OH-csoportján foszforilálnak
- a foszforiláció bizonyos enzimek esetén aktiváló más enzimek esetén gátló hatású
- a defoszforilációt katalizáló enzimeket foszfo-protein-foszfatázoknak nevezzük
- a foszforilációs kaszkád segítségével a kémiai jel megsokszorozódhat
proenzimek limitált proteolízise
- irreverzibilis folyamat
- a lényege, hogy az enzim csak ott legyen aktív, ahol már szükség van rá
- a limitált proteolízis során egy másik proteáz néhány kitüntetett peptidkötésüket elhasítja, így válnak aktívvá
a hemoglobin és a mioglobin
- 18x több energiát lehet előállítani oxigén jelenlétében
- a sejtben oldódó oxigén nem elég az energiatermeléshez
- vminek még kötni kell oxigént » fehérjék
- a vörösvértestekben a hemoglobin (Hb)
- főként az oxigén szállítására szolgál
- az izomsejtekben a mioglobin (Mb)
- főként az oxigén tárolására szolgál
a hemoglobin és a mioglobin szerkezete
- mindkét molekula hemoprotein, prosztetikus csoportként hemet tartalmaz
- a hem-vas az oxigén- és az elektronakceptor is
- a vas a tetrapirrol gyűrűrendszer közepén mind a négy nitrogénhez kötpdik, továbbá két koordinatív kötésre képes a hem síkjának két oldalán
- az ötödik koordinációs kötőhelyéhez a globinlánc egyik hisztidinje kapcsolódik
- így már Fe(II) formában van jelen a hem-vas
- nem képes föloxidálódni és képes oxigént kötni
- az oxigénkötést egy másik hisztdin stabilizálja, amely nem kötődik a vasatomhoz
- az oxigén O2-molekula formában kötődik
- csak a hem-vas (Fe2+) képes oxigént kötni, az oxidált állapotú Fe3+ vagy methemoglobin nem, ez minden hemoproteinre igaz. ezért a hemoproteinek egy része:
- Fe(II)-állapotban oxigéntranszportot bonyolít le
- Fe(II)/Fe(III) redoxrendszer, elektrontranszportban vesz részt (citokrómok)
- Fe(II) állapotban oxigént köt, Fe(II)/Fe(III) redoxreakcióban az oxigént redukálja
- a Mb egyetlen polipeptidláncból és a kapcsolódó hemből áll
- a Hb globinrészét négy polipeptidlánc alkotja
- a Hb A két alfa és két bétaláncból áll
- a magzati Hb F két alfa és két gammaláncból áll
- az alegységeknek külön a Mb-hoz hasonló a telítési görbéje
- denaturációs vizsgálatok
- ha elvesszük a hemet, ureával denaturáljuk, dializáljuk az ureát és visszaadjuk a hemet » nem köt újra oxigént
- ha elvesszük a hemet, ureával denaturáljuk, de a dialízis előtt adjuk vissza a hemet » újra képes oxigént kötni
az oxigénkötés
- az oxigénkötő fehérjéket telítési görbéjükkel jellemezhetjük
- megmutatja, hogy a fehérjék hány százaléka köt oxigént adott parciális oxigénnyomásnál
- alapvető különbség a Mb és a Hb telítési görbéjében
- Mb telítési görbéje hiperbola
- a szövetekben fönnálló viszonyok között képtelen lenne leadni az oxigént
- Hb telítési görbéje szigmoidális
- az alegységek közötti kooperativitásra utal
- az oxigén bekötődése gátolt egy ideig, de egy oxigén bekötődése elősegíti a többi bekötődését
- a tüdőben telített oxigénnel, de a szövetekben képes leadni a kötött oxigént
- oxigénkötés hatására a Fe(II) és a porfiringyűrű térbeli viszonya módosul
- oxigén nélkül a gyűrű síkjából a Fe kiemelkedik
- az oxigén kötődése mintegy behúzza a gyűrűbe a hem-vasat (csökken az ionrádiusz)
- megváltoznak a hidrogénhíd-kötések és apoláros kölcsönhatások
- fölszakad a deoxi-Hb-t stabilizáló 8 ionpár
- ezzel magyarázható a pozitív kooperáció
- a vörösvértestekben igen nagy mennyiségben termelődik 2,3-bifoszfoglicerát (2,3-BPG)
- a negatív töltésű 2,3-BPG és a pozitív töltésű aminosav-oldalláncok olyan kötéseket hoznak létre, amelyek stabilizálják a deoxi-Hb negyedleges szerkezetét
- oxi-Hb-hoz nem kötődik, mert az oxigenálódás gátolja a kötődését
- a 2,3-BPG kötése pedig gátolja, hogy alacsony tenziónál bekötődjön az oxigén
- ha nem tatalmazna a vörösvérsejt 2,3-BPG-ot, akkor a Hb telítési görbéje a Mb telítési görbéjéhez válna hasonlóvá
- a tárolt vér 2,3-BPG-tartalma folyamatosan csökken, ezt inozin hozzáadásával lehet meggátolni
- a Hb F kevésbé köti a 2,3-BPG-ot, ezért nagyobb az affinitása az oxigénhez, ez biztosítja a magzat oxigénellátását az anyai vérből
- a Hb protonokat és szén-dioxidot is köt
- a szövetekben termelődő CO2-ot az anhidráz H2CO3-tá alakítja
- ez a fiziológiás pH-n deprotonálódik, a HCO3--ot szállítja a vér, a H+-t a Hb
- pH csökkenésével a Hb oxigénaffinitása csökken
- fokozott izomműködés esetén a laktáttermelés miatt a pH csökken, a telítési görbe jobbra tolódik, ez a Bohr-effektus
- Hb leadja az oxigént és fölveszi a hidrogént, mert lecsökkent az oxigénaffinitás
hemoglobinopathiák
- több, mint 300 humán hemoglobinopathiát írtak le
- legtöbbjük egyetlen aminosav módosulása
- egyes esetekben azonban ez is súlyos kórkép kialakulásához vezethet
- a sarlósejtes anaemia mindössze egyetlen aminosav módosulásának következménye