Pont annyi, amennyit beleteszel.Loading


Az orvostudomány szigorlat az első szigorlat a tantervben és 4 tárgyból épül fel: Humán anatómia I.-II., Élettan és kórélettan, Klinikai alapismeretek.

Szigorlati tételek 2013/2014-es tanév

1. A felső végtag csontjai, ízületei, izmai és az ezekhez kapcsolódó kórképek anatómiai alapjai. Az izomszövetek bemutatása, a harántcsíkolt izmok működése, annak sejttani vonatkozásai, motoros véglemez. A műtét fogalma, indikáció, műtét végzésének feltételei.

2. Az alsó végtag csontjai, ízületei, izmai és az ahhoz kapcsolódó kórképek anatómiai alapjai. A támasztószövetek bemutatása, csontfejlődés és regeneráció. A sejtváz szerkezete. Az osteoporosis patomechanizmusa. Sportsérülések, therápia, rehabilitáció.

3. A törzs vázrendszere és izmai, légzőmozgások, a tüdő és a mellkas mechanikája. A gerinc görbületei, gerincferdülés, a hasfal és a medencefenék szerkezete. A kötőszövetek típusai, kötőszöveti sejtek, sejtközötti állomány. A gyulladás és a sebgyógyulás mechanizmusa. Demográfiai alapfogalmak.

4. A fej-nyak régió anatómiája (koponya, kutacsok, mimikai és nyakizmok, nagy nyálmirigyek szövettani és makroszkópos szerkezete, carotis-hüvely). A mirigyhám típusai, endo és exocitózis. Felső légutak betegségei és életveszélyes formái.

5. A szív szövettani és makroszkópos szerkezete, működése, a gap junction. Ingerképzés és ingerületvezetés a szívben. A szívciklus. Az elektrokardiogram. A szívelégtelenség, a sokk és a szívinfarktus patomechanizmusa. A szív- és érrendszeri betegségek diagnosztikája.

6. Az immunrendszer felépítése és működése, nyirokszervek szövettana és makroszkópiája. A celluláris és humorális immunválasz alapjai, az apoptózis fogalma. Az immunrendszer kóros működése, a túlérzékenységi reakciók és az autoimmun betegségek. Szövet és szervátültetés formái.

7. A vér és nyirokkeringési szervek szövettani és makroszkópos szerkezete. A nitrogén-monoxid, mint értágító jelátviteli molekula. Magasvérnyomás betegség és szövődményei. Az atherosclerosis folyamata.

8. A vérképző rendszer felépítése, normális és kóros működése, a vér alakos elemei, a vér, mint szövet. A sarlósejtes vérszegénység sejttani alapjai. Az anémiák és leukémiák patomechanizmusa.

8. Az endokrin szervek szövettani és makroszkópos jellemzői. A sejtek közötti kommunikáció formái, sejten belüli jelátvitel. A hypothalamus-hypophysis rendszer felépítése és működése. A pajzsmirigy és a mellékvese hipo- és hiperfunkciós kórképei.

9. A reproduktív szervek szövettana és anatómiája. A hímivarsejt és petesejt szerkezete. Sejtosztódás és sejtciklus. A női nemi ciklus és szabályozása, várandósság, placenta szerkezete. Az egészségkultúra fogalma, összetevői.

10. A légzőrendszer szövettani és makroszkópos felépítése. Hengerhámok felszíni specializációi. Gázcsere a tüdőben, légzési gázok szállítása, a légzés szabályozása. A légzési elégtelenség és az asztma patomechanizmusa. A légzőrendszer betegségei és azok kezelése (gége és tüdőödéma, felső légúti betegségek).

11. Az emésztőrendszer szövettani és makroszkópos jellegzetességei a szájüregtől a gyomorig. A hámsejtek polarizált jellege, sejten belüli transzportfolyamatok. Az energiaforgalom élet és kórélettana (éhezés, elhízás). A nyelőcső és a gyomor diagnosztikája.

12. Az emésztőrendszer szövettani és makroszkópos jellegzetességei a patkóbéltől a végbélig. A felszívódás élet- és kórélettana. Az étvágy szabályozása. Az éhezés és az elhízás kórélettana. A zsíranyagcsere zavarai.

13. A máj és hasnyálmirigy szövettani és makroszkópos szerkezete, működése. A májsejt elektronmikroszkópos szerkezete. A májártalmak felosztása, sárgaság, cirrhosis, vírushepatitisek. Az akut és a krónikus hasnyálmirigy gyulladás. A szénhidrátanyagcsere élettana és zavarai. Az 1-es és 2-es típusú diabetes mellitus kórélettana. A cukorbetegség lényege, vezető tünetei, diagnosztikus kritériumai. A diabetes szövődményei.

14. A kiválasztó rendszer szövettani és makroszkópos szerkezete. Sejtkapcsoló struktúrák a hámszövetekben. A veseműködés élet- és kórélettana. Akut és krónikus veseelégtelenség és kezelése. A vese vizsgáló módszerei. Húgyúti fertőzések diagnosztikája, tünettana, kezelése.

15. Az agy makroszkópiája és az agykéreg mikroszkópos felépítése. Az idegrendszer sejtjei és a szinapszisok szerkezete, membránpotenciál, akciós potenciál. Az agyhalál fogalma. Klinikai és biológiai halál. Életjelenségek vizsgálata.

16. A gerincvelő szövettani és makroszkópos felépítése, az idegsejtek myelinizációja. Gerincvelői reflexek. Az idegrendszer fontosabb pályarendszerei. Agyhártyák, liquorkeringés, agykamrák, cisterna és lumbalpunctio, epiduralis, subduralis vérzés.

17. A perifériás idegrendszer felépítése, agyidegek, gerincvelői idegek, a perifériás idegek szövettani szerkezete. A neuron általános felépítése. A vegetatív idegrendszer. Laboratóriumi eljárások a diagnosztikában és a kutatásban.

18. A külvilág ingereit felfogó szervek felépítése I. Halló- és egyensúlyozó szerv, dobüreg, a hallás mechanizmusa, hallópálya. Középfülgyulladás, dobhártya-sérülések. Az ízlelőszerv, a nyelv szövettani és makroszkópos felépítése, gyógyszerek sublingualis alkalmazása. Szaglószerv, szaglóhám, az orrüreg vérellátásának klinikai jelentősége.

19. A külvilág ingereit felfogó szervek felépítése II. A látószerv anatómiája, a látópálya. Az érzékhám felépítése, a retina szerkezete, a fényérzékelés mechanizmusa. Szembetegségek. Bőr és bőrfüggelékek, a bőr, mint ingerfelfogó felszín.

20. A genetikailag módosított szervezetetek szerepe a kutatásban, mezőgazdaságban. Őssejtek. Tumorsejtbiológia. A rákos daganat a klinikumban: tumormarkerek, a brochuscarcinoma tünettana és kezelése.

Összeállította: Dr. L. Kiss Anna (Humánmorfológia) Dr. Herbert – Minkó Krisztina (Humánmorfológia) Dr. Papp Enikő (Kórélettan) Dr. Fehérvári Imre (Transzplantációs Kl.)


QR Code
QR Code ekk:targyak:orvostudomany_szigorlat (generated for current page)