Pont annyi, amennyit beleteszel.Loading


Egészségügyi önéletrajz segédlet

Kedves érdeklődő!

Ebben az összefoglalóban próbálunk segítséget nyújtani az önéletrajzod megírásához, azonban már az elején hangsúlyozzunk, hogy nincs tökéletes recept. Épp ezért szeretnénk, ha tapasztalataiddal Te is gazdagítanád közös munkaanyagunkat, és végül a NET Karrier Iroda által írt rész kiteljesedik egy közös gondolattárral, hogy a munkavállaló és munkaadó beszéljék egymás nyelvét.

Az önéletrajz szerepe

Mint minden más területen, az egészségügyben is önéletrajzzal kell megpályáznod az állásokat, és az önéletrajz súlya nem sokkal kisebb az egészségügyi állásinterjú/rezidensfelvételi során sem, mint bármely más állásinterjú esetében. Az önéletrajz - mint egy vizsgabeugró - az első szűrő szerepét tölti be az álláskeresési folyamat során, sok esetben be sem hívják szóbeli beszélgetésre azt, akinek az önéletrajza nem megfelelő. Ezért az a cél lebegjen a szemünk előtt önéletrajzunk elkészítésekor, hogy ne vétsünk végzetes hibát. Ezen felül talán egy pozitív benyomást is szerezetünk az önéletrajz tartalmával, formájával és stílusával, esetleg eddigi szakmai, tanulmányi eredményeink felkelthetik az interjúztató érdeklődését. További információkat adhat rólad a motivációs levél, illetve a publikációs listád – ha van ilyen. Amikor az önéletrajzodat készíted, képzeld bele magad az állásinterjúztató helyébe, ha te munkaadó lennél, mit látnál szívesen a jelentkező önéletrajzában és mit nem. Mit éreznél már tolakodásnak és mi az ami tényleg egy lényeges képességed vagy erősséged. Mint minden normális embernek, a munkáltatódnak is az a célja, hogy egy jóképességű, képzett, elviselhető/szerethető kollégát lásson a beosztottjai között, akire betegeket bízhat/projekteket old meg és akár barátként, emberként is elfogadható. Senki sem szeretne szélsőséges, merev vagy önállótlan emberekkel dolgozni.

A célirányos önéletrajz

Tényleges életrajza, pályafutása mindenkinek csak egy van. Születtél valahol és valamikor, és az elmúlt 10, 20 vagy 30 évben ezt és ezt tanultad, csináltad, mindeközben ilyen és olyan képességekre tettél szert. Ebből lehetne önéletrajzi regényt írni, vagy megfelelő átalakításokkal, kiemelésekkel célirányos önéletrajzot. A célirányos önéletrajz készítés az önéletrajz anyagod átszabása, a megpályázott állás szerint. Ha PhD ösztöndíjat vagy kutatói állás célzol meg, akkor TDK eredményeidet és az adott témában meglévő jártasságodat hangsúlyozod, ha viszont háziorvosi állást pályázol, akkor szakmai rátermettségedet, tapasztalatodat és az önálló munkára való képességedet érdemes előtérbe helyezni és nincs szükség az összes konferenciára, ahol társszerzőként szerepelsz egy poszteren. Minden állásnál érdemes utánajárnod, hogy mit vár el a munkáltató, mit tekintenek alapfeltételnek a munkavégzéshez. Gondold végig, hogy mely információk ténylegesen szükségesek rólad, hogy megkaphasd a munkát, és melyek azok, amelyek kihagyhatók, esetleg kihagyandók. Ezért azt tanácsoljuk, hogy készíts egy önéletrajz törzsanyagot, amiben minden apró részlet benne szerepel, ami rád igaz és önéletrajzban hasznos lehet. Minden állás megpályázása előtt, ebből az anyagból kiindulva készítsd el a leglényegretörőbb célirányos önéletrajzodat. Ehhez kapcsolódik, hogy törekvésedet az önéletrajz dátuma is tükrözi. Benyújtott önéletrajz ne legyen 1 hónapnál régebbi! A régi dátum azt sugallja, hogy a pályázó elkészítette valamikor ezer éve az önéletrajzát, és azóta hozzá sem nyúlt, nem törődik az egésszel.

Az önéletrajz típusa

Nyugodtan elfelejthetjük az ömlesztett, sorkizárt esszészerűen megírt önéletrajzokat. Ezeket nehéz olvasni és elveszik benne a lényeg - a munkáltató rövid idő alatt szeretné megtudni a lényegi információkat rólad. Különösen igaz ez az egészségügyben, ahol mindenki rohan, és csak fárasztja ez az egész. Jól tagolt, kiemelésekkel segített önéletrajzra van szükségük, amiből rögtön kiderülnek számukra a lényegi információk. Csak abban az esetben próbálkozz az ömlesztett formával, ha kimondottan ilyent kérnek – pl. kézzel írt változatok esetében. Szerencsésebb formaválasztás az úgynevezett „amerikai típusú„ vagy Europass formátumú önéletrajz. Az Europass egy kötöttebb és tömörebb forma, általában nagy létszámú jelentkezőnél szoktak kimondottan ilyent kérni, mert gyorsan lehet szakmai szempontok alapján szűrni a jelentkezőket. Kicsit több mozgásteret ad a készítőnek az amerikai típusú önéletrajz. Mivel ez utóbbi a leggyakrabban elvárt forma, ennek segítségével hívjuk fel a figyelmeteket egy-két lényeges pontra, de szempontjaink alkalmazhatóak más típusoknál is.

Tartalmilag

Az önéletrajz strukturáltan, írásban foglalja össze azt, hogy ki vagy és mennyiben felelsz meg az adott munkakör által támasztott követelményeknek. Az önéletrajz a pályázó karriertörténete. Gondosan összeállított, személyes „reklámanyag”, hiszen arra hivatott, hogy meggyőzze a munkaadót arról, te felelsz meg legjobban a kiírásnak. Tartózkodj viszont a mellébeszéléstől, a szépítéstől és a valótlanságoktól, mert ha a munkáltatónak az a pont fontos, akkor úgyis kiderül, hogy nem tudsz angolul, ha meg nem fontos neki, akkor meg úgysem számít. Törekedj, hogy a lényeges információk kerüljenek bele az önéletrajzodba, és ne tompítsd el az értéküket beleerőltetett, nem releváns adatokkal. Mindig gondold végig, hogy életpályád mely részét kell domborítanod az adott cég vagy kórház esetében. Például, ha magánkórházba jelentkezel, akkor a szakmai sikereid és képesítéseid kapjanak hangsúlyt, ha a minisztériumba, akkor inkább eddigi közéleti tevékenységed stb. Úgy sáfárkodj, hogy az önéletrajz terjedelme 1,5 A4-es oldalnál ne legyen több!

Formai követelmények

A betűk se kicsik, se nagyok ne legyenek kb. 11-12-es nagyságú az ideális. Használj hagyományos, könnyen olvasható betűtípusokat (Times New Roman, Ariel) és jó minőségű, sima, elegáns papírt a nyomtatáshoz! Fényképet érdemes küldeni, különösen, ha kérik. Mérete ne legyen túl nagy, de minősége kielégítő legyen. Nem kell profi fotós munkája, de azért legyen igényes (egyszerű háttér, nem igazolványkép, kb. félalakos, színes-nem színes, csak te legyél rajta).

Az önéletrajz feltétlenül tartalmazza a következőket:

 1. A dokumentum megnevezése: Önéletrajz, (Curriculum Vitae) – nem szerencsés a CV, vagy a pályázó neve önmagában.
 2. Név, elérhetőség (cím, telefonszám, e-mail cím). Nem előnyös és nem vet jó fényt az önéletrajz gazdájára, ha céges e-mail címet használ, vagy nevetséges a cím (cuncimokus@…). Regisztráld magad bármelyik ingyenes e-mailszolgáltatónál (pl.: Gmail, Hotmail, Freemail, Yahoo), és a neved valamilyen formáját használd előtagnak.
 3. Személyes adatok: születési év, lakcím, értesítési cím, telefonszámok
 4. Képzettség, tanulmányok felsorolása címszavakban, fordított időrendben. Az általános iskoládat csak akkor írd bele, ha valami nagyon speciális pluszt adott. Ne feledkezz meg a külföldi tanulmányaidról sem!
 5. A szakmai tapasztalatok fordított időrendi felsorolása, a pontos pozíciók és a cég/kórház nevének megjelölésével. Fontos hangsúlyozni, hogy mindenkinek vannak szakmai tapasztalatai. Akár TDK-ztál, vagy nyáron önkéntesen dolgoztál az adott szakterületen, vagy bejártál műtétekre, ha nagyon nincs más, akkor a nyári gyakorlataid, de valamit már biztosan dolgoztál. Ez azért fontos, mert ha van munkatapasztalatod, akkor nem a célba vett munkáltatónak kell téged betanítnia a munkahelyi alapszabályokra, felelősségvállalásra stb. Pályakezdőknek ide kerüljön a szakdolgozat témája is.
 6. Speciális képzések, nem iskolarendszerű tanfolyamok (mentőtiszt, manuál terápia stb.) és képzések.
 7. Nyelvi készségek a nyelv és a szint megjelölésével.
 8. Egyéb: informatikai készség, vezetői engedély, stb.
 9. Készségek, tulajdonságok, amelyek a személyiség fontos ismérvei, és lényegesek lehetnek a pozíció betöltésével kapcsolatban (nagy teherbírás, szívesen dolgozol csapatban, motiválhatóság stb., precizitás stb.).
 10. Szabadidős tevékenység – erről pontról oszlanak meg legjobban a vélemények, ha írsz hobbit, akkor kétszer gondold át, hogy milyen képet ad a hobbid rólad.
 11. Keltezés (legyen hónapon belüli) és saját kezű aláírás

A munkakeresési csomag

Az önéletrajzod önmagában általában nem elég az álláspályázásodhoz. A munkaadó kérésétől függően csatolható motivációs levél és publikációs lista , esetleg sokat nyomhat a latban egy-két ajánlólevél a szakterület ismert alakjaitól. Ezekről is találhatsz segítséget a Karrier Iroda tudástárában. (→ Az önéletrajzon túl) Ha a diplomád, vagy más végzettséged fénymásolatára van szükség, akkor figyelj rá, hogy a másolat olvasható és jó minőségű legyen. Ne a díszdiplomádat másold le, hanem az egyértelmű információkat, olvashatóan tartalmazó hivatalos változatot!

Végzetes hibák lehetnek

 • Elmerülve a múltban: Az egyik legnagyobb hiba, ha az önéletrajz évtizedekre visszamenőleg részletesen taglalja a jelentkező életútját, felesleges minden apró részletre kitérni.
 • Irreleváns információk: Az adatok szintjét meghaladó személyes információkat nem helyénvaló vagy szükségtelen az önéletrajzban szerepeltetni.
 • Helyesírási hibák: Inkább mutasd meg öt embernek az önéletrajzodat, mielőtt elküldöd. Mások hamarabb észreveszik az elírásokat.
 • Értelmetlen rövidítések: Van, aki úgy érzi, hogy különböző titokzatos rövidítéseket használva bennfentesebbnek tűnik, vagy okosabbnak. Csak akkor használd, ha tényleg ez az elterjedt és megszokott forma.
 • Szuperlatívuszok: Az egyik legnagyobb ostobaság a szuperlatívuszok, a felsőfokú jelzők használata. Ezzel ugyanis elvész a viszonyítás lehetősége, a kijelentések erősségének skálázhatósága, s kérdésessé válik az önéletrajz írójának szavahihetősége vagy kompetenciája. Igyekezz objektív maradni!
 • Szóismétlések: Az egyik főbűn, ha a CV unalmas. Unalmassá pedig akkor tehető legkönnyebben egy ilyen dokumentum, ha monoton, sok benne a szóismétlés, s az egyes időszakok alig különböztethetők meg egymástól.
 • Ne légy túl kreatív: Habár az unalom gyilkos dolog, a túlzott szabadosság vagy „kreativitás„ még ezen is túltesz. Az önéletrajzoknak összehasonlíthatóaknak kell lenniük, ezért is várják el, hogy bizonyos formai követelményeknek megfeleljenek, hogy strukturáltan tartalmazzák az információkat, és ne locsogás legyen bennük, hanem tények. Tartózkodni kell az önéletrajz kidekorálásától is.
 • Hiányzó dátumok: Sokan – annak érdekében, hogy elkerüljék az életkor, vagy a tapasztalatszerzési idő hossza miatti megkülönböztetést – nem adják meg pontosan, hogy mikor fejezték be az iskoláikat. Az interjúztató szempontjából a hiányzó adatok egyértelműen arra utalnak, hogy a jelölt el akar titkolni információkat.

Természetesen sok más szempont is fontos lehet az önéletrajzod megírásnál, ezért hagyj rá időt, és alkalmanként nézd át újra és újra! Mutasd meg ismerőseidnek, keress mintákat és példákat mások önéletrajzára, hallgasd meg a kapott jó tanácsokat!

Reméljük sikerült összefoglalónkban rövid rálátást adni az önéletrajz fontosságára, és követelményrendszerére. További információkat a karrier iroda honlapján (www.karrieriroda.net) találsz, de kérdéseiddel fordulhatsz hozzánk az [[email protected]:[email protected]] címen is, igyekszünk segíteni.

További hasznos linkek:


QR Code
QR Code Egészségügyi önéletrajz segédlet (generated for current page)