Pont annyi, amennyit beleteszel.Loading


Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete

A BOE-ről dióhéjban

Egyetemünkön számos diákszervezet, egyesület van jelen: ezek egyike a BOE, vagyis Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete. Mint minden ilyen közösségben, itt is sok új embert ismerhetsz meg, úgy hogy közben teszel is valamit a társadalomért. Most nézzük meg egy kicsit részletesebben, hogy mit is lehet itt csinálni. Az egyesületnek két fő profilja van: a prevenciós munka és a cseregyakorlatok lebonyolítása.

A prevenciós munkának több ága van:

  • a Teddy Maci kórház célja, hogy az óvodás, kisiskolás gyerekek kevésbé féljenek a fehér köpeny láttán, játékos formában megtudják, hány foktól van hőemelkedés, hogyan lehet lázat csillapítani stb. Mindezt különböző helyszíneken, játszva. A gyerekek vizsgálhatják meg „beteg” plüssállatukat, beöltözhetnek sebésznek, mi pedig asszisztálunk és „tanítunk”.
  • a drog, dohányzás és alkohol prevenció során egy felkészítő előadást hallgatunk meg, kapunk némi háttéranyagot, mielőtt élesben, egy középiskolában is órát tartunk. Ennek a szekciónak a célja, hogy a középiskolai korosztálynak bemutassuk, mit is kockáztatnak egy-egy szál cigarettával vagy pohár alkohollal.
  • a szexuális prevenció tartalmazza az A-ha! képzést, ez a nemi működésről, annak betegségeiről és a fogamzásgátlásról szóló előadássorozat a feltétele a későbbi középiskolai órák tartásának. Ide tartozik még az AIDS világnapi rendezvény, amikor Budapest különböző helyein kérdőíveket töltetünk ki, felvilágosítunk.
  • a kardiovaszkuláris és tumor prevenció szintén pár előadással kezdődik, ahol az elméleti háttér hangzik el. Ezt a tudást például a Szívünk napja rendezvényen kamatoztathatjuk, itt a prevenció részét képezi többek között az ingyenes vérnyomás és koleszterinszint mérés, és az azt követő tájékoztatás a rizikófaktorokról, helyes életmódról.
  • az elsősegélynyújtás kurzus során egy hétvége alatt komplett képzésben részesülhetünk, s a gyakorlatok alatt szerzett tapasztalatot később is felhasználhatjuk egy-egy veszélyes helyzetben, emellett általános és középiskolásoknak tanítjuk meg a vérzéscsillapítás, sebkötözés, életmentés alapjait.
  • a jelnyelvi kurzus is egy több alkalomból álló képzés, ekkor a jelelés alapjait tanuljuk meg. Az orvosi pályán nem ritkán találkozhatunk halláskárosultakkal, a velük való kommunikációt segíti ez a kurzus.

Az egy hónapos cseregyakorlatok kapcsán beutazó külföldiek és kiutazó egyetemi hallgatók cseréje történik. A cseréknek két típusa van: a szakmai csere, amikor egy nyári (vagy hatodéves) gyakorlatot teljesítünk külföldön (ezt el lehet fogadtatni pl. belgyógyászat, sebészet nyári gyakorlatként) és a tudományos (TDK) csere, amikor egy adott projektbe kapcsolódunk be, ez idő alatt is fejlesztve tudásunkat, előrébb haladva a kutatási témánkban. Remek lehetőség ez, hogy nyelvtudásunk fejlődjön, megismerjünk más kultúrákat, barátokat szerezzünk a világ minden részéről. A cserék kapcsán egy teljesen vegyes, színes, több nemzetiségből álló társaság jön létre, amihez kétféleképpen csatlakozhatunk:

  • Budapesten maradva Contact Personként (CP) segíthetjük a külföldieket, hogy megtalálják a klinikát, kutatólabort, megismerjék egymást, a várost, az országot, megkóstolják a magyar ízeket és az éjszakai életet… A CP-k csapata már tavasszal elkezd kovácsolódni, néhány csapatépítő találkozás során. Így júliusban és augusztusban már gördülékenyebben tudunk a külföldiekkel ismerkedni és programokat szervezni.
  • Egy sikeres pályázat után külföldre utazva mi magunk lehetünk azok, akik beilleszkednek és színesítik ezt a társaságot, akinek segítenek a helyi CP-k az országuk megismerésében. Az, hogy hova utazhatsz, attól függ, hogy az elosztón hányadik helyet éred el a pályázat alapján (ennek megfelelően választ először az, akinek a legtöbb pontja van és így tovább).

Minden előadáson, rendezvényen a részvételért BOE pontok járnak. A prevenciós órák tartásáért, egy új középiskola beszervezéséért és a CP munkáért szintén pontokat kapunk, amelyeket a cseregyakorlati pályázatoknál lehet kamatoztatni. Egy pályázat pontjai a tanulmányi eredményből, TDK munkából, egyéb eredményekből és az egyesületi munkából gyűlnek össze.

Hogyan lehetsz a részese mindennek?

Miután belépsz az egyesületbe, a lehetőségek tárháza megnyílik. Kijelölt időpontokban elérheted az egyesület titkárát, akinek be tudod fizetni az egész tanévre szóló tagdíjat. Ezután a levelezőlistán kapsz értesítést a programokról, de Te magad is szétnézhetsz a www.semmelweis-egyetem.hu/boe/ honlapon, illetve megtalálod itt a vezetőségi tagok emailcímét, akiktől személyesen is érdeklődhetsz.

Tájékoztató a MOE BHB által szervezett szakmai és TDK cseregyakorlatokról

A Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete által meghirdetett 4 hetes szakmai cseregyakorlatokra minden olyan 3., 4., 5. és 6. éves orvostanhallgató pályázhat, aki az adott tanévben az egyesület tagja, TDK gyakorlatra másodévtől lehet pályázni. Akár a kötelező belgyógyászat, sebészet és szigorló gyakorlatok is teljesíthetők a világ kb. 25 országában.

Mit kell tudni a cseregyakorlatról?

Évente átlagosan 80 hallgató utazhat kétoldalú csereszerződés alapján külföldre, tehát mindenki helyett érkezik egy hallgató Budapestre. Az ő szállásukat és étkezésüket a BOE biztosítja, ezért 32 000 Ft-t minden bilaterális szerződéssel utazónak be kell fizetnie a BOE-nak. Az útiköltséget, biztosítást, költőpénzt, ha szükséges, a vízumot a pályázó maga állja. A fogadó város 4 hétig szállást és hétköznaponként napi 1 vagy 2 étkezést (néhány országban e helyett zsebpénzt) biztosít a hallgatóknak. A helyi bizottságok számtalan kulturális és közösségi programot szerveznek az összes ott lévő hallgatónak. Ezeken felül vannak unilaterális helyek, ahol a fogadó ország egyesületének kell fizetni az adott ország által meghatározott unilaterális díjat. (Bővebb információ: www.ifmsa.net/public)

A pályázatok tulajdonságai
Pályázók köre ÁOK hallgatók (szakmai gyakorlatra III. évtől, TDK-gyakorlatra II. évtől)
Hova lehet utazni átlagosan 25 országba, EU-n belül és kívül egyaránt
Finanszírozás 32 000 Ft fizetendő, cserébe 4 hét szállás és min. 1 étkezés munkanapokon
Ellátás 32 000 Ft fizetendő, cserébe 4 hét szállás és min. 1 étkezés munkanapokon
Időtartam 4 hét
Téma, tantárgy gyakorlat szinte minden orvosi területen
Kontakt Kiutazásért felelős külügyi elnökhelyettes (LEO-out), http://semmelweis-egyetem.hu/boe/, [email protected]
Pályázati határidő november vége

Pályázás menete

A pályázat leadási határideje az adott tanév november végére szokott kitűzésre kerülni, a helyosztó december elején kerül lebonyolításra, az akkor pályázható helyek, az adott tanév áprilisától a következő tanév márciusáig tölthetők le. A pályázati elbírálás során pontot jelent az egyesületen belüli aktivitás (prevenciós órák tartása, egészségnapokon való részvétel, stb.), tanulmányi átlag, nyelvvizsgák, TDK-eredmények, klinikai munka és egyéb egyetemi közéleti tevékenységek. A pályázás feltétele a legalább középfokú nyelvvizsga angol nyelvből. A sikeres pályázás után az ügyintézés elektronikusan folyik, ki kell tölteni egy elektronikus jelentkezési lapot (eAF), melyet a fogadó országnak küldünk el. Az elektronikus jelentkezési lapon kell feltüntetni a megcélozni kívánt városokat és kórházi szakágakat, preferencia szerinti sorrendben 3-at, valamint a kívánt időpontot. A fogadó városról és kórházról az eAF-ben bejelöltek alapján az adott ország helyi bizottságai döntenek.

A www.ifmsa.net/public honlapon a professional exchange – exchange conditions és a research exchange – exchange conditions alatt megtalálható minden szükséges információ a választható országokról, városokról, szakágakról, TDK esetén a projektekről.

Egyetemi kötelező gyakorlat az egyesület szervezésében pályázható országok közül az európai uniós országokban és Izraelben teljesíthetőek, ezeken belül is egyetemi klinikákon, egyetemi oktatásban résztvevő osztályokon. A gyakorlat itthoni engedélyeztetése során a fogadó kórháztól szükség van egy, a fentieket igazoló dokumentumra, melynek megszerzésében, és az egyéb ügyintézésben is cseregyakorlati felelőseink segítenek. A fenti országokon kívül teljesített szakmai gyakorlat önálló szakmai tapasztalatszerzésnek bizonyul, kötelező gyakorlatnak az akkreditációs követelmények miatt nem elfogadtatható.

Végül, példaképpen szerepeljenek itt az országok, amelyekre a 2011/2012-es tanévben lehetett pályázni: Örményország, Brazília, Bulgária, Spanyolország, Görögország, Indonézia, Olaszország, Kuwait, Lettország, Libanon, Litvánia, Mexikó, Lengyelország, Portugália, Oroszország, Szlovénia, Tajvan, Macedónia, Tunézia, Törökország, Horvátország, Csehország, Egyiptom, Finnország, Grúzia, Németország, Izrael, Finnország, Japán.


QR Code
QR Code Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete (generated for current page)