Pont annyi, amennyit beleteszel.Loading


Biostatisztika és informatika alapjai

Általános leírás a tárgyról

A tantárgy a biomatematika, információelmélet, biostatisztika és bioinformatika orvostudomány és orvosi gyakorlat számára fontos alapelemeit tárgyalja és mutatja be. Közvetlen, számítógépes gyakorlatokon keresztül sor kerül a klinikai gyakorlatban fontos biostatisztikai próbák, illetve biológiai és orvosi adatbázisok bemutatására és kezelésére.

A tárgy adatlapja
kódja a Neptunon AOKFIZ325_1M
kreditértéke 3
típus előadás/gyakorlat
intézet Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet
intézet honlapja http://biofiz.sote.hu
oktatási felelős Dr. Voszka István
elérhetősége Telefon: +36 1 459-15-00/60211
számonkérés típusa kollokvium (számítógépes teszt)
számonkérés típusa év közben demonstráció (ZH)
nehézség átlagos nehézségű
  • Alapozó tárgy. A későbbi TDK-hoz, kutatásokhoz (statisztikai szemlélet a kutatásban nagyon fontos), a radiológiához, genomikai analízishez, bioinformatikához fontos a tárgy alapos ismerete. Sokan utálják ezt a tantárgyat, de hidd el, érdemes pár napot rászánni, hogy jobban megértsd. Ha érted, már élvezni fogod.
  • Fontos a statisztikai szemlélet megszerzése, hogy könnyen megértsd a tárgyat, ezért eleinte nehezebben megy (főleg azoknak, akik nem matekos beállítódottságúak), de a végén megéri a sok szenvedést.
  • Bár nem gyakori a bukás ebből a tárgyból, mégis komoly szenvedés mindig a vizsga. A tárgy néhány elvont része nehezen emészthető. Általában a vizsga előtt tanulnak rá sokat, év közben gyakran háttérbe szorul.
  • Az előadások látogatottsága nem a legnagyobb (néhány előadás kritikán aluli). A fontosabb, vizsgához szükséges részeket inkább gyakorlaton lehet elsajátítani. A legfontosabb a gyakorlatok anyagának részletes ismerete és begyakorlása.

Vizsga

A vizsga kollokvium (félév végi vizsga a vizsgaidőszakban). Nem számít bele a diploma átlagába. Jellege: írásbeli (számítógépen Excel-feladatok és feleletválasztós teszt megválaszolása). Az értékelést szinte rögtön a vizsga után megismerheted. A vizsgán hasonló feladatok vannak, mint a 2 évközi demonstrációban. A vizsgában 4 komplex hipotézisvizsgálatos feladat és egy feleletválasztós teszt (4 féle asszociáció) van. A vizsgára bocsátás (és aláírás) feltétele mindkét demonstráció sikeres (minimum 2-es) megléte. Minden demonstráció két alkalommal ismételhető (két pótdemonstrációs alkalom, tehát 3-szor írhatod meg). A demonstrációs file-ok névre szólóak, és általában a pótdemonstrációk feladatai ugyanazok, mint az eredetié, így könnyű javítani. (Természetesen a melletted ülőnek más típusú feladatai vannak, vagy hasonló, de más számokkal.)

Tankönyvek, jegyzetek

Biztosan kelleni fog
Ha érdeklődsz, további könyvek, jegyzetek

Más nyelveken
Oldal fordításai:
QR Code
QR Code Biostatisztika és informatika alapjai (generated for current page)