Tartalomjegyzék

Érzékszervek 2.

Tapintás

Lassan adaptálódóGyorsan adaptálódó
FelszíniMerkelMeissner
MélyRuffiniPaccini

Propriocepció

Imokban, inakban, ízületekben elhelyezkedő receptorok. Ezekből aα és aβ rostok indulnak ki.

Hőérzékelés

Az anterolaterális rendszerben szállítódik az információ.

Megkülönböztetünk:

Fájdalomérzés

Nociceptorok érzékelik, szövetkárosító hatásokat érzékelnek. Többféle van belőlük:

Specifikusak, vékony velőshüvelyes aδ

Polimodális receptorok is vannak, ezek az előző hatásokon kívül pH-hatásokat is érzékelnek, c-rostokkal.

Egy külön submodalitás a viszketés.

Kapszaicin a csípős paprikák „hatóanyaga”. Ezzel ingerelhetőek a perifériás nociceptív receptorok. A kapszaicinreptor tölti be a fájdalomérző funkciót, ioncsatornája pH-változásra ás hőmérséklet-változásra nyílik. Más nevük a vanilloid-1 vagy TRP-V1 reveptor. Ezekbe a családokba más receptorok is tartoznak, más hőmérséklet-érzékenységgel.

ReceptorHőérzékenységAktiváció
TRP-V1≥43°CKapszaicin
TRP-V2≥52°C
TRP-V3≥34°CKámfor
TRP-V4≥27°C
TRP-M8≤28°CMentol
TRP-A1≤18°C

A nocicepcióban részt vesznek epitheliális Na-csatornák is. Feltételezhetően a Merkel-sejtek és a keratinocyták is részt vesznek az érzékelésben.

Pályarendszerek

A másodlagos neuronok receptív mezeje különbözik az elsődleges neuronokétól a konvergencia és a gátló receptív mező miatt. Az adaptációs tulajdonságok viszont hasonlóak a pálya teljes hosszában. A széli gátlás megelőzi az ingerület szétterjedését, kontrasztos érzetet biztosítva.

A széli gátlásnak két mechanizmusa van:

Gátlást okozhatnak különböző leszálló neuronok.

1)
Ezért érezzük a forró vizet először egy rövid ideig hidegnek, mert az A rostok gyorsabbak, mint a C.