====== Az intermedier anyagcsere szabályozása III. ======
===== Glukokortikoidok =====
Az emberben a legnagyobb jelentőséggel rendelkező glukokortikoid a **kortizol**. ACTH hatására termelődik a mellékvesekéregben.
Stressz hatására az ACTH-szekréció, így a kortizolszekréció is fokozódik. A stresszhatást sok dolog létrehozhatja, és a stressznek ez csak az egyik hatása.
==== A glukokortikoidok, így a kortizol hatásai ====
* **proteolízis** a szövetekben, szabad aminosavak felszabadítása
* Glukoneogenezis fokozása, a részt vevő enzimek expressziójának fokozódása
* Az inzulinérzékenység csökkenése, az inzulinhatás gátlása főleg az inzulinreceptor tirozin-kináy aktivitásának gátlása útján.
* Plazmamembrán GLUT4 transzporter-tartalmának csökkenése
* Foszfodiészteráz gátlása -> cAMP-szint növelése
* β-receptorok expresszióját fokozza, így megengedi a glukagon hatását.
> Mellékvesekéreg-elégtelenségben a szervezet nem csak a kortizol hiánya miatt lesz hipoglikemiás, hanem a glukagon hatásának elmaradása miatt is.
=== Izomszövet ===
Az izomszövet kortizol hatására nem használ fel glukózt, hanem ketontesteken és FFA-n él. Ilyenkor intenzív proteolízist folytat.
=== Zsírszövet ===
A kortizol a zsírszövetben lipolízist és szabad zsírsavak felszabadítását indítja el, és itt is gátolja a glukóz felhasználását.
Nem minden zsírszövetre fejt ki azonban ugyanolyan hatást a kortizol:
* A subcutan zsírszövetre igazak az előzőekben elmondottak
* Az abdominalis zsírszövet anyagcseréje más; ebben nem indukálódik lipolízis glukokortikoidok hatására.
> Glukokortikoid-többletben a subcutan zsírszövet lebomlik, de az abdoinalis zsírszövet megmarad.
=== Máj ===
Kortizol hatására a máj intenzív glukoneogenezisbe és ketontestszintézise kezd; ennek alapanyagai a felvett fehérjék, zsírsavak és glicerin.
Kortizol hatására azonban a **glikogénszintézis** is fokozódik, ez egy olyan hatás, ahol a **kortizol hatása megegyezik az inzulinéval!**
> A máj méregtelenítő funkciója függ a glikogénszintjétől (glukuronidáció), így különböző mérgezésekkor glukokortikoidot is szokás adni a máj funckiójának segítésére.
===== Növekedési hormon, GH =====
Elválasztását serkenti:
* hypoglikemia
* aminosavak
Gátolja:
* Glukóz
* Szabad zsírsavak
A novekedési hormonnak **direkt** és **áttételes** hatásai (IGF-1-en keresztül) vannak.
==== A GH direkt hatásai ====
* Inzulinérzékenység csökkentése
* Pancreas α-sejtjének serkentése -> glukagonszekréció fokozása
* Zsírszövet glukózfelvételének csökkentése, lipolízis serkentése
* Máj protein- (IGF- ) szintézisének serkentése
Magas GH-szint esetén ezek a hatások dominálnak.
==== A GH indirekt hatásai ====
Ha a növekedési hormon aminosavak szintje miatt szeretálódik (azaz nem hipoglikemia, ilyenkor rendszerint inzulin és kortizol is jelen van), az indirekt hatások dominálnak. Ez főleg növekedés, az aminosavak felvétele -> fehérjeszintézis serkentése.
===== Az intermedier anyagcserére ható egyéb hormonok =====
==== Pajzsmirigyhormonok ====
A pajzsmirigyhormonok (T3((trijód-tironin)), T4((tiroxin))) igen hidrofób anyagok, így kötőfehérjéhez kapcsolódnak a plazmában. A plazma-tiroxinszint így nehezen változik, gyors szabályozást ezzel létrehozni **nem lehetséges**. Aktív formája a T3, ez a májban alakul át T4-ből.((A [[pajzsmirigy_1#Termelt hormonok|pénteki előadás]]ban ez másképpen hangzott el.))
Hatásai:
* Lipolízis, glukoneogenezis, glukózfelszívás fokozása
* Proteinszintézis és lebontás serkentése
* Katekolaminok hatásának erősítése
* Inzuinérzékenység csökkentése
==== Androgének, ösztrogének ====
Elsősorben lipid- és fehérjeanyagcserére hatnak. Az intermedier anyagcserével és tápanyagellátással kölcsönösen hatnak egymásra.
==== Adipocytokinek ====
Az abdominalis zsírszövet termeli őket.
===== Étkezéssel kapcsolatos hormonális változások =====
==== Szénhidrátban gazdag táplálék felvételekor ====
* Vér glukózszintje emelkedik a glukóz felszívásával
* Inzulinszekréció nő egyrészt a glukózkoncentráció növekedése, másrészt a bél által termelt GIP ((Glukóz-dependens intesztinális peptid))/GLP((Glukagon-like peptid)) hatására
* A glukagonszekréció csökken
==== Aminosavban / fehérjében gazdag ====
* A vér aminosavszintje növekszik
* Az inzulinszint megemelkedik, hogy az aminosavak eliminálódhassanak
* A glukagonszint is megemelkedik, hogy az inzulin indukálta glukóz-eliminációt ellensúlyozza.
==== Vegyes táplálkozás ====
Vegyes és gyakori táplálkozáskor az inzulinszint együtt fog mozogni a táplálékfelvétellel, a glukagon - mivel kétirányú erő hat rá - nem változik jelentősen.
===== Éhezés hatásai az intermedier anyagcserére =====
Feladatok:
* Obligát glukózfelhasználó sejtek igényeinek kielégítése
* Töbi szövet számára más tápanyagok biztosítása
* Energiafelhasználás csökkentése
* Tápanyagok igény szerinti módosítása
==== Éhomi állapot ====
A máj (75%-ban glikogénből, 25%-ban aminosavakból) glukózt állít elő az obligát glukózfelhasználók számára. A zsírszövet zsírsavakkal látja el a többi szervet.
A vérplazma glukózszintje nem változik. A glukagonszint emelkedik, a kortizolszint nem változi, de hiánya súlyos anyagcserezavart okoz.
==== Rövidtávú éhezés (24-72 óra) ====
A máj glikogénraktárai kimerültek. A glukózt immár 100-ban aminosavakból állítja elő. A zsírszövet zsírsavaival nem csak a többi szervet látja el, hanem a máj ketontestjeinek szintéziséhez is hozzájárul.
Az inzulinszint leesik, a glukagon- és adrenalinszint megemelkedik.
==== Hosszútávú éhezés ====
A ketontestek mennyisége megnő, az agy ilyenkor az energiaigényének felét képes ezekől fedezni. A glukoneogenezis és így a proteolízis mértéke csökken.
Hormonális változások: megjelenik a GH, a T3 szintje csökken, hogy az anyagcsere lassuljon.
Megterhelésre, stresszre adott hormonális változások igen hasonlóak az éhezésre adott válasznak, de mivel itt ez a **primer** változás, itt **emelkedik a vércukorszint, a FFA és ketontestek szintje**. Fokozott munkavégzés hatására is ugyanez történik, de itt a többlettápanyagok fel is használódnak.
===== Anyagcserebetegségek =====
==== Diabetes mellitus, I. típus ====
Főként fiatalkorban alakul ki, ezért **juvenilis diabetes**nek is nevezik. A betegséget a pancreas β-sejtjeinek autoimmun pusztulása okozza. Ha a sejtek több, mint 60%-a pusztul el, létrejön az **exogén hyperglikemia**. Ilyenkor az éhomi állapotban normális vércukorszint jellemző, de glukóz bevitelére igen nagy vércukorszint-emelkedés jön létre. Ennél nagyobb mértékű pusztulás **endogén hyperglikemiát** okozhat, amelyben már az éhomi glukózszint is magas.
Ilyenkor - bár magas a glukózszint - csak az obligát glukózfelhasználó szövetek égetnek glukózt.
A májba ugyan bejutna a glukóz, de a máj is glukózt termel, mert a glukagon van túlsúlyban.
A zsírszövet élénk lipolízist folytat. Az α-sejt inzulin hiányában nem képes glukózszenzor-funkciójának ellátására, így folyamatosan azt hiszi, hogy kevés glukóz van, ezért növekedik a glukagonszekréció is.
Az I. típusú diabetes terápiájában **inzulint adnak**.
Tünetek:
* A vesében ozmotikus diurézis jön létre, így fokozott szomjúság és elektrolitvesztés (főleg Na+) lép fel.
* A ketontestek felszaporodása ketoacidózist okoz. Erre létrejön egy respiratorikus kompenzáció.
* A beteg hányással további folyadékot veszíthet
* Ezek következménye lehet az **ájulás**.
A diabetes diagnosztikai módja korábban a **vércukorterhelési görbe** felvétele volt. A mai vizsgálat során csak az éhomi vércukorszintet és a terhelés utáni 2 órás vércukorszintet mérjük.
* Ha az éhomi érték 6.1 mM alatt van, az illető egészséges.
* Ha 7.0 fölött van, megállapítják a diabetest
* Ha a két érték között van, elvégzik a terheléses vizsgálatot:
* Két órával a terhelés után 11.1 mM fölötti értéknél megállapítják a diabetest
* 7.8 mM alatt a vizsgált személy egészséges
* A két érték között a glukóztolerancia sérült, de ez még nem diabetes.
A vizsgálatot megelőző több hónapos glukózszintje jól jellemezhető a hemoglobin glikáltságának mértéke.
A diabetes hatására létrejövő hemoglobin-glikáció erősen emeli a myocardialis infarctus és perifériás érbetegségek kockázatát.
==== Diabetes mellitus, II. típus ====
A II. típusú diabetes nagyon gyakran együtt jár más típusú elváltozásokkal is. Elhízott emereknek sokkal több inzuint kell elválasztaniuk ahhoz, hogy vércukorszintjüket normális értékre hozzák. Az **inzulinrezisztencia** és **inzulinhiperszekréció** korrelációt mutat a BMI((Testtömegindex, body mass index))-vel.