====== Energiaforgalom, a táplálék minőségi és mennyiségi követelményei ====== ===== A barna zsírszövet ===== Elsődleges funkciója a **hőtermelés**. A fehér zsírsejttel ellentétben - ahol az intracelluláris zsír egy nagy cseppben van, és az organellumokat a sejt szélére szorítja- a barna zsírsejtekben sok kis zsírcsepp található. Cytoplazmájukban **sok mitokondriumot** tartalmaznak. Ez a barna zsírsejtek **intenzív anyagcseréjére** utal. > A mitokondriumokban az intermembrán és a belső tér között kialakuló protongradiens tárolja az ATP-szintézishez szükséges energiát. A barna zsírsejt mitokondriumainak belső memránján nagy mennyiségben található UCP((Uncoupling protein, szétkapcsoló fehérje)), amely protoncsatornaként működve a protongradienst "lerontja", így a terminális oxidáció üteme gyorsul, és a felhysznált energia nagyobb arányban alakul hővé. A barna zsírszövet emerben csak újszülöttben figyelhető meg. Itt nagy jelentőséggel bír a hőmérséklet fenntartásában. > UCP fehérjék sok helyen expresszálódnak, pl. a vázizomszövetben is. Itt ismeretlen a funkciójuk, feltételezik, hogy a ROS((Reaktív oxigénszármazékok)) szabályzásában játszanak szerepet. ===== A táplálkozás ===== ==== Mennyiségi követelmények ==== Az **izodinámia** törvénye kimondja, hogy az egyes típusú tápanyagok energiatartalmuk arányában helyettesíthetik egymást. A lényeg a táplálék teljes energiatartalma. Ha a táplálék energiatartalma egyenlő a teljes energiaráfordítással, ez az állapot az energiaegyensúly. Ha kevesebb, negatív, ha több, pozitív energiamérlegről beszélünk. Negatív energiamérlegű táplálkozás esetén a test elkezdi a raktározott energis mobilizálását. Hosszan tartó ilyen táplálkozás során az élethez szükséges fehérjék szintézise is kárt szenved. Ennek következményeként az **immunrendszer legyengül** (immunglubulinok szintézisének hiánya miatt), és a máj albumintermelése leáll, így **ödéma** alakul ki. > Ezt az állapotot //kwashiorkor//nak nevezzük. Nem csak fejletlen országokban jön létre, ismeretlen okokból egyes emberek nem vesznek magukhoz elegendő tápanyagot, még akkor sem, amikor rendelkezésükre áll. Tartós pozitív energiamérleg **elhízást** okoz, amely sok betegség prevalenciáját fokozza. Fogyást úgy lehet elérni, ha negatív energiamérleget alakítunk ki; ehhez vagy kevesebb energiát kell bevinni, vagy a teljes ráfordított nergiát keol növelni (pl. többet mozogni). (Vagy mindkettő.) ==== Minőségi követelmények ==== A szervezetnek szüksége van: ^Típus^^Mennyiség^Megjegyzés^ |Szerves anyagok|Szénhidrát|~15og/nap| | |:::|Fehérjék| ~80g/nap|Fontos, hogy a szervezet által elő nem állítható, azaz eszenciális aminosavakat és zsírsavakat bevigyük.| |:::|Zsírok|~60g/nap|:::| |Víz|| ~2l/nap|Fedezenie kell a vizelet, széklet, verejtékezés és párolgás által vesztett vizet| |Elektrolitok|Na+, K+, Ca2+, Cl- foszfát||| |Nyomelemek|Vas, jód, fluor, réz, kobalt||| |Vitaminok|Zsírban oldódó: A, D, E, K||| |:::|Vízben oldódó: B1, B2, B6, biotin, niacin, B12|||