Tartalomjegyzék

A laktáció biológiai alapjai

A stúdium célja

Az emlőmirigy makro-és mikroszkópos felépítésének, a csecsemő szájüregi anatómiájának és alapvető élettani funkcióinak, valamint a laktáció élettanának bemutatása. Az anyatej összetételének és immunológiai jelentőségének, a csecsemőtápszerekkel, a szoptató anya táplálkozásával, a szoptatás és gyógyszerszedés kérdéseivel kapcsolatos tudnivalók ismer­tetése.

A stúdium témakörei

Az emlő anatómiája, a laktáció élettana: az emlő fejlődése, az emlő makroszkópos és mikroszkópos anatómiája, variációk és rendellenességek, szekretoros differenciálódás, szekretoros aktiválódás, laktáció, involúció, a tejtermelés endokrin és autokrin szabályo­zása, relaktáció és indukált laktáció.

Az anyatej összetétele: az anyatej biológiai különlegessége, tápanyagcsoportok az anya­tejben, bioaktív összetevők, az anyatej összetétele a laktáció különböző stádiumaiban, relaktáció, indukált laktáció és az anyatej összetétele, az anyatej összetételének változá­sai, fagyasztás, pasztörizálás, forralás hatása az anyatej összetevőire.

A csecsemő szájüregének anatómiája, a csecsemő táplálkozással kapcsolatos élettana, a mesterséges táplálás: a szopásban közreműködő izmok és beidegzésük, az újszülött alkalmazkodása a méhen kívüli élethez, a szopással kapcsolatos reflexek, hozzátáplálás hatása a gyomor -bélrendszerre, különbségek az anyatej és a tápszer összetételében, a tápszeres táplálás hatásai a csecsemőre.

Félév végi aláírás megszerzésének a feltétele: előadásokon való részvétel

Számonkérés módja: írásbeli kollokvium (teszt)

Tételsor

  1. Az emlő fejlődése
  2. Az emlő makroszkópos és mikroszkópos anatómiája
  3. Variációk és rendellenességek
  4. A laktáció élettana - szekretoros differenciálódás, szekretoros aktiválódás, laktáció, involúció
  5. A tejtermelés endokrin és autokrin szabályozása
  6. Relaktáció és indukált laktáció
  7. A tejtermelés molekuláris biológiája
  8. A szopásban közreműködő izmok és beidegzésük; a szopással kapcsolatos reflexek
  9. Az újszülött alkalmazkodása a méhen kívüli élethez
  10. Tápanyagcsoportok az anyatejben; az anyatej összetétele a laktáció különböző stádiumaiban; fagyasztás, pasztörizálás, forralás hatása az anyatej összetevőire
  11. Az anyatej biológiai különlegessége; bioaktív összetevők az anyatejben
  12. Különbségek az anyatej és a tápszer összetételében
  13. A mesterséges táplálás hatásai a csecsemőre, az anyára, a társadalomra, a környezetre

Kötelező irodalom

Ajánlott irodalom

Könyvek

Cikkek (interneten megtalálható cikkek, könyvfejezetek)

Weboldalak