====== Trigliceridek szerepe, emésztése, felszívódása, az exogén trigliceridek transzportja és sorsa ====== * Zsírsavak (ZSS) oxidációja -> energia -> ATP szintézis (szerep a metabolizmusban) * trigliceridek (TG): az energiaraktározás leggazdaságosabb módja * CH lánc hidrofób (ezen a kettős kötés változtat! cisz -> megtörik a lánc) * linolsav (ω-6) és linolénsav (ω-3) -> esszenciálisak, mert a 9. C-atomtól disztálisan van a kettős kötés glicerin + ZSS-ak = acil gliceridek attól függően, hogy a glicerinnek hány OH-csoportja észteresített: - monoacil-gliceridek = monogliceridek - diacil-gliceridek = digliceridek - triacil-gliceridek = **trigliceridek** ==== monogliceridek ==== * a glicerin primer vagy szekunder C-atomon lévő OH-csoportja észteresített * 1-monoacil-glicerid * 2-monoacil-glicerid * a zsírok felszívódása során a bélhámsejtekben keletkeznek * lipidek intermedier metabolizmusa során is keletkeznek ==== digliceridek ==== * 1,2- és 1,3-digliceridek * lipid anyagcsere intermedierjei * hormon-neurotranszmitter hatásának közvetítése ====trigliceridek==== * legnagyobb jelentőség -> **ZSS raktározás** és **szállítás** ilyen formában * szintézis, raktározás, mobilizálás: zsírszövet - adipocyták * energiaraktározés hatékonysága: * a ZSS-ak erősen redukált molekulák * emellett hidrofóbok * neutrálisak * a a glicerin 1. és 3. C-atomján más ZSS van -> optikailag aktív (királis) -> a 2. C-atom a kiralitáscentrum * L-konfiguráció * a zsírsavak befolyásolják a zsírok olvadáspontját (fajonként-azon belül földrajzi helyzettel-változik a telített/telítetlen arány.) * kettős kötés: cisz-konfiguráció -> megtörik a lánc -> kevesebb London-féle kh. a környező apol. ZSS oldalláncokkal ===== trigliceridek emésztése, felszívódása ===== ====emésztés==== * felnőtt: napi 50-150 g zsír (**ennek 90%-a triglicerid**, a többi koleszterin, koleszterin észterek, foszfolipidek, ZSS-ak) * zsírok enzimatikus bontása: * szájüregben kis mértékben (nyelv mirigyei -> lipáz) * gyomor: a szájüregben termelt lipáz itt is aktív a savas közeg ellenére is. lassú hidrolízis (lipidcseppek -> nehezen hozzáférhetőek, kis felület) * az előző problémát az **epesavak** oldják meg. * májban szintetizálódnak * epehólyagban raktározódnak * epével a duodenumba választódnak ki * detergens hatás -> lipidcseppekkel és a bélcsat. vizes közegével is kh. -> **a lipideket emulgeálják.** * bélperisztaltika is segíti az emulgeálást. * vékonybél: itt történik a lipidek tényleges emésztése * enzimek a pancreasból ürülnek a duodenumba - hormonhatásra * jejunumba, duodenumba zsírtartalmú táplálék+fehérjék * -> **kolecisztokinin** szekréció -> epehólyag kontrakció+pancreas enzim szekréció * -> **szekretin** -> a pancreasból bikarbonátban gazdag nedv ürül ===enzimatikus emésztés=== * enzim: **hasnyálmirigy-lipáz** * a glicerin 1. és 3. C-atomján lévő észterkötéseket hidrolizálja -> ZSS és 2-monoacil-glicerol keletkezik * működését a **kolipáz** segíti * kis molekulatömegű fehérje * pancreasban keletkezik * funkciója: a lipázt a lipid és a vizes fázis határán rögzíti * lipáz mellett kevésbé specifikus **észterázok** is ürülnek a pancreasból * koleszterin észterek hidrolízise * foszfolipáz A2 is ürül a vékonybélbe * a tripszin aktiválja * a foszfolipidek 2. C-atomjáról szedi le a ZSS-at -> lizofoszfolipid keletk. -> további észterázok lehasítják a másik ZSS-at -> glicerofoszfokolin -> széklettel távozik (vagy további hidrolízis után felszívódik) ==== felszívódás ==== * az emésztés eredményeképp a jejunumban 2-monoglicerid, ZSS-ak, koleszterin * epesavakkal micellákat alkotnak * micellák a bélhámsejtekhez -> abszorbeálódnak * a bélhámsejtekben újra trigliceridek szintetizálódnak a digliceridekből és a ZSS-akból, koleszterin-észterek és foszfolipidek is keletkeznek. * bélhámsejtekben lipoprotein: **naszcens kilomikron** keletkezik, amit * foszfolipidek * trigliceridek * koleszterin-észterek * apo B-48 apoprotein alkotnak * a bélhámsejteket a nyirokrenszeren keresztül hagyja el * **feladata:** a lipidek elszállítása a bélhámsejtektől a májba és egyéb szervekbe (kivétel a 12C-atomnál kisebb ZSS-ak -> ezek közvetlen a vérpályába szívódnak föl.) ==== kóros működések ==== * normális körülmények között a székletben nincs zsír. * **steatorrhoea**= a székletben nagy mennyiségű zsír jelenik meg. -> az emésztésben/felszívódásban zavar van. * létrejöhet: máj, apahólyag, epeutak betegsége, pancreas, bélhámsejtek elváltozása következtében ===== Exogén trigliceridek transzportja és sorsa ===== ==== A lipidek transzportjának általános törvényszerűségei ==== * A lipidek a plazma vizes közegében nem oldódnak, ezért szállításuk a különböző szervek között bonyolultabb feladat, mint a glukózé, ami vízoldékony molekula lévén oldott állapotban van a keringésben. * A szervezet részben a táplálékkal jut lipidekhez, részben a bioszintézis biztosítja megfelelő mennyiségű zsír jelenlétét. * A táplálékkal elfogyasztott lipideknek a **vékonybél**ből el kell jutni azokhoz a **szervek**hez, amelyek zsírok oxidálásával tudnak energiát termelni, illetve a **máj**hoz, ami az anyagcsere központi szerve. * A szabad zsírsavakkal ellentétben - amik albuminhoz kötve szállítódnak a vérben - bonyolultabb a **trigliceridek**, a koleszterin és a koleszterin-észterek szállítása. Ezeket komplex struktúrák, **lipoproteinek** szállítják. ==== A lipoproteinek fajtái, funkciói ==== * A lipoproteinek általános jellemzője, hogy bennük a hidrofób lipidek egy hidrofil burokba csomagolva és ezáltal a plazma vizes közegétől elválasztva találhatók. * A burok részben fehérjékből áll, amelyet **apoproteinek**nek nevezünk, továbbá **foszfolipidek**ből, amelyek poláros csoportjaikkal a vizes közeg, apoláros csoportjaikkal pedig a lipoprotein belseje felé irányulnak. * Ebben a burokban tud helyet foglalni a **koleszterin**, 3-OH-csoportjával a foszfolipidek poláros feje felé fordulva; az apoláros lipidek, a trigliceridek és a koleszterin-észterek, amelyekkel kölcsönhatásba lépnek a burokban elhelyezkedő foszfolipidek apoláros csoportjai. * Ez a szerkezeti adottság minden lipoproteinre jellemző. * A különböző lipoproteinekben eltérő a lipid- és a fehérjetartalom, és ennek következtében a denzitásuk is különböző (minél magasabb a fehérjetartalom, annál nagyobb a denzitás). * A denzitás alapján történt meg a lipoproteinek megkülönböztetése, amely szerint az alábbi lipoproteinek ismeretesek: * kilomikron * VLDL * IDL * LDL * HDL * Az apoproteinek szerepe a lipoproteinek működésében összetett. * egyrészt a lipoproteinek szerkezetének alkotásában veszik ki részüket (=a lipidek oldatban tartásában vesznek részt.) * számos apoprotein emellett mintegy „megjelöli” a lipoproteineket, így a máj- és az egyéb sejteken található receptorok felismerik a lipoproteineket, endocitózissal felveszik azokat és ezáltal a keringésből eliminálják. * Az apoproteinek egy része a lipoproteinek metabolizmusában meghatározó enzimek, fehérjék működését is aktiválhatja/gátolhatja. ==== Az exogén trigliceridek szállítása - a kilomikron ==== === összetétele, szerepe === * A táplálékkal elfogyasztott zsírokat szállítja el a bélből. * A legnagyobb méretű és százalékos összetételében a legnagyobb lipidtartalmú (98-99%) => a legkisebb denzitású lipoprotein. * A benne található lipidek legnagyobb része triglicerid. * A bélhámsejtekben keletkezik a béllumenből abszorbeálódott és a sejtekben reszintetizálódott trigliceridekből és koleszterinből. * Ezek a PL-ekkel együtt a SER-ben micellákat alkotnak, majd kiegészülnek azokkal az apoproteinekkel, amelyek szintén a bélhámsejtekben szintetizálódnak (apo B-48, A-I, A-IV) -> létrejön az ún. **naszcens kilomikron**. * A naszcens kilomikron a sejteket a nyirokkapillárisok felé hagyja el, a nyirokereken, majd a ductus thoracicuson keresztül jut a véráramba. * Itt további apoproteinekkel kiegészülve válik érett kilomikronná. (Apo C-I, C-II, E) === a lipoprotein-lipáz === * A zsírszövetben, a szívben, a harántcsíkolt izomban és a laktáló emlőben a kapillárisok tartalmaznak egy extracelluláris enzimet, a **lipoprotein-lipáz**t, amely a kilomikron által szállított **triglicerideket zsírsavra és glicerinre bontja**. * A sejtfelszíni GAG-molekulákhoz kötődik és onnan heparinnal szabadítható fel. Az enzim **kofaktora a C-II apoprotein**, amely aktiváló hatású. * A **glicerin** a keringéssel** a májba** kerül, a **zsírsavakat** pedig **a szervek felveszik.** * Az izomban a zsírsavak eloxidálódnak és az izomműködés energiafedezetét biztosítják. * A zsírszövetben trigliceridekké szintetizálódva raktározódnak. * A kilomikron, ami ily módon trigliceridtartalmának jelentős részét elveszítete, kisebb méretű és nagyobb denzitású részecskévé alakul: **kilomikron maradvány** (rennant) * ezt az apo-E-nek köszönhetően a májsejtek felismerik és endocitózissal felveszik a keringésből. * Az anyagcsere állapotától függően a trigliceridek itt lebomlanak és energiát szolgáltatnak vagy ketontestekké alakulnak. * Ha a táplálék nagy mennyiségben, feleslegben tartalmaz zsírsavakat, akkor a májban azonnal újraszintetizálódik a triglicerid, és VLDL formájában a zsírszövethez szállítódik.